Burse - Fonduri mutuale

In ce a investit cel mai profitabil fond mutual

In ce a investit cel mai profitabil fond mutual

Click pentru imaginea intreaga

01.06.2007, 18:38 41

Posesorul unuia dintre cele mai diversificate portofolii de investitii, fondul Active Dinamic a investit in 2006 in 98 de titluri de actiuni listate.
In comparatie cu alte fonduri de actiuni care activeaza pe piata, fondul Omninvest, cu un randament in 2006 de 23,3%, a investit in 49 de titluri de actiuni.
Fondul BT Maxim, cu un randament de 20,1% anul trecut, a investit in 22 de titluri de actiuni listate, iar fondul Intercapital, cu un plus al unitatii de fond in 2006 de 20,2%, a investit in 39 de titluri de actiuni listate.
"Diversificarea portofoliului de investitii este unul dintre criteriile care, alaturi de reducerea riscului, contribuie la obtinerea de randamente ridicate. Expunerea mare pe care o are fondul Active Dinamic pe piata bursiera este de asemenea un factor care a contribuit la obtinerea unui randament de 29,4% in 2006, cel mai mare din industria fondurilor deschise de investitii", spune Stefan Racoceanu, presedintele societatii de administrare Swiss Capital.
Portofoliul de investitii al fondului Active Dinamic cuprinde in principal actiuni listate la RASDAQ, care au cunoscut o crestere semnificativa in 2006.
Numarul mic de oferte publice de pe bursa, alaturi de lichidatea redusa, i-au indreptat pe investitori spre actiunile companiilor mici, care sunt mult mai dinamice in ceea ce priveste randamentul obtinut.
Fondul Active Dinamic a investit anul trecut 4% din active in actiunile societatii Socep Cosntanta, actiunile Dafora reprezinta 2% din activele fondului, in timp ce investitiile in actiunile Rolast sunt 3,3% din activele nete. Actiunile Tesatoriilor Reunite (TERU), listate pe RASDAQ si cu un randament in 2006 de 9.300%, reprezinta 0,05% din activele fondului de actiuni.
Din portofoliul fondului de investitii Active Dinamic, cu active de 17,7 milioane de lei la sfarsitul lunii aprilie, nu au lipsit in 2006 actiunile societatilor de investitii financiare (SIF-uri). Cea mai mare pondere din investitiile fondului Active Dinamic este detinuta de actiunile SIF Oltenia (8,8%), apoi urmeaza SIF Muntenia, cu 8,7% din activele fondului, SIF Moldova cu 8,3%.
Actiunile SIF Transilvania reprezinta 7,5% din activele fondului de actiuni, iar SIF Banat-Crisana detine o pondere de 1,3%.
Randamentul mediu obtinut de actiunile celor cinci societati de investitii financiare a fost in 2006 de 25-30%.
Absente din portofoliul de investitii au fost actiunile necotate, obligatiunile sau alte titluri de credit tranzactionabile emise sau garantate de administratiile publice locale.
"Fondurile de investitii pe actiuni sunt la mare moda in prezent, astfel ca in 2007, mizam pe o dezvoltare a fondului Active Dinamic, care, pana la sfarsitul anului, speram sa atinga 2.000 de investitori si active nete de 35 de milioane de euro", spune Racoceanu de la Swiss Capital.
Societatea Swiss Capital Asset Management a obtinut anul trecut un profit de 453.896 de lei (134.000 de euro), totalizand o cifra de afaceri de 646.410 lei (191.000 de euro), in conditiile in care activele nete administrate au crescut de 37 de ori in ultimul an.
Swiss Capital a fost preluata la finele anului trecut de belgienii de la KBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO