Burse - Fonduri mutuale

În lipsa unor acţiuni noi, bursa de la Bucureşti mai lansează un indice

În lipsa unor acţiuni noi, bursa de la Bucureşti mai lansează un indice

Autor: Andrei Chirileasa

23.04.2012, 00:07 1294

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va mai lansa în perioada următoare încă un indice care va urmări cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţă, care se va adăuga celor şase indici deja existenţi.

Asta deşi în ultimul an pe bursă nu s-a mai listat nicio companie nouă, iar în ultimii trei ani doar listarea Fondului Proprietatea (FP) a reuşit să schimbe structura tranzacţiilor pe bursa de la Bucureşti. Noul indice se va numi BET-BK şi va fi un indice de tip benchmark, adică de referinţă, care va urmări cele mai lichide acţiuni de pe bursă.

"Este un indice investibil, care va cuprinde 25 de ac­ţi­uni şi va fi conceput în colaborare cu administratorii de fon­duri", a spus Alin Barbu, directorul general al BVB.

Bursa încearcă astfel să vină în sprijinul administratorilor locali de fonduri mutuale care s-au plâns până acum că indicii actuali ai BVB sunt greu de replicat în fonduri de index.

Fondurile de index, care copiază cu exactitate structura unor indici bursieri, sunt foarte populare pe plan internaţional, dar la noi sunt încă puţin vizibile pe piaţă. Doar doi administratori de fonduri, BT Asset Management şi Certinvest, au în prezent fonduri de index care pornesc de la structurile unor indici bursieri locali.

Directorul BVB a mai spus că noutăţile pe care le va aduce acest indice faţă de cei deja existenţi pe bursă vor consta în modul de calcul al ponderilor emitenţilor. "Va fi un indice mai uşor de modelat", a precizat Barbu.

Cel mai cunoscut dintre indicii actuali ai BVB este BET (Bucharest Exchange Trading), care cuprinde acţiunile celor mai lichide 10 companii de pe piaţa locală. Există însă controverse privind reprezentativitatea acestui indice, deoarece din componenţa lui nu fac parte SIF-urile, care sunt printre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de pe bursă. Mult timp însă SIF-urile nu au fost considerate companii, ci fonduri de investiţii, lor fiindu-le dedicat un indice special, BET-FI. Din acest motiv, SIF-urile nu au intrat nici în indicele general al pieţei BET-C, care cuprinde toate celelalte companii listate la BVB. Listarea Fondului Proprietatea a dat peste cap toate clasificările anterioare. FP a intrat atât în BET şi BET-C cât şi în BET-FI. Ceilalţi indici ai BVB sunt mai recenţi. Indicele BET-XT (BET Extended) cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de pe bursă, inclusiv SIF-urile, fiind astfel mai cuprinzător decât BET, BET-C şi BET-FI.

BET-NG este un indice sectorial care urmăreşte acţiunile a zece companii din sectorul energetic, iar ROTX este un indice dezvoltat în parteneriat cu bursa din Viena, care are în prezent în componenţă 12 companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO