Burse - Fonduri mutuale

Inca noua brokeri straini intra pe piata

20.02.2007, 19:11 12

Inca noua societati straine de brokeraj si de administrare a investitiilor au depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) notificari pentru a incepe activitatea pe piata romaneasca in virtutea liberei circulatii a serviciilor in Uniunea Europeana.
Anterior, 21 de societati de brokeraj si de administrare a investitiilor depusesera notificari pentru a activa pe piata romaneasca de capital si au primt de la CNVM atestate privind inscrierea in registrul institutiei. Dintre acestea 20 sunt societati financiare din Marea Britanie, iar cea de-a 21-a este o societate din Cehia.
La fel ca si in cazul celor 21 de societati care au primit deja atestate de la CNVM, marea majoritate a societatilor care au depus notificari sunt din Marea Britanie, in conditiile in care majoritatea caselor internationale de brokeraj isi coordoneaza operatiunile pentru Europa de la Londra. Din cele noua societati care au depus notificari in ultima saptamana, sase sunt inregistrate in Marea Britanie.
"Sase societati din Marea Britranie, alaturi de o societate din Norvegia, una din Grecia si una din Austria au depus notificari pentru a intra pe piata romaneasca. Cea din Austria a depus, spre deosebire de celelalte de pana acum, o notificare privind intentia de a deschide o sucursala", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei. El nu a dorit sa precizeze numele societatilor de servicii financiare care au depus notificari.
Desi Norvegia nu este membra a UE, societatile inregistrate in aceasta tara pot intra pe piata locala tot in urma unei notificari, in urma acordurilor privind libera circulatie a serviciilor dintre Norvegia si UE.
JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup, Bear Sterns sau State Street, unele dintre cele mai mari banci de investitii pe plan mondial, se numara printre cele 21 de societati care au primit deja atestatul privitor la inscrierea in registrul CNVM.
Acestea vor putea desfasura pe piata autohtona servicii de brokeraj, servicii de administrare a activelor sau pot oferi consultanta in legatura cu investitiile pe piete de capital. Marea majoritate a acestora ar putea insa sa nu vina ca sa tranzactioneze pe Bursa de la Bucuresti, ci ca sa stranga de pe piata locala bani pentru burse externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO