Burse - Fonduri mutuale

Inca o luna ca martie si fondurile de actiuni ar putea reveni pe plus

Inca o luna ca martie si fondurile de actiuni ar putea reveni pe plus
01.04.2009, 18:10 22

Fondurile de obligatiuni si cele monetare au fost performerii primului trimestru, cu randamente de pana la 7%, insa continuarea cresterilor bursiere din luna martie ar putea reduce diferenta dintre fondurile de actiuni si cele de instrumente cu venit fix.

Orizont, fond de obligatiuni administrat de societatea Aviva Investors, a fost cel mai performant fond mutual din primul trimestru cu un randament de aproape 7%. Pe locul secund se situeaza fondul monetar administrat de Raiffeisen Asset Management - Raiffeisen Monetar - cu o performanta de 4,6% in primele trei luni ale anului. BCR Monetar, administrat de societatea Erste Asset Management, ocupa locul al treilea cu un plus al unitatii de 4,5%.
"In primul trimestru al anului am mizat pe obligatiuni si depozite bancare, plasamente care au atras cate 50% din activele fondului Orizont", a spus Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors. La sfarsitul lunii februarie, fondul Orizont detinea active nete de 6,8 milioane de lei de la 395 de investitori.
Gratie cresterilor inregistrate de piata de actiuni in luna martie, fondurile de actiuni au reusit sa isi diminueze pierderile.
Astfel, fondul de actiuni BT Index, administrat de BT Asset Management, a inregistrat cea mai mare crestere in luna martie, de 30,5%, reducandu-si astfel pierderea pe primele trei luni ale anului la 16,7%. Cu toate acestea, BT Index are inca cea mai mare pierdere din randul fondurilor de actiuni in primul trimestru. Napoca, fond de actiuni administrat de Globinvest, a incheiat primul trimestru cu o pierdere de 15,1%, in conditiile in care randamentul pe luna martie a fost de 23,2%.
"Actiunile din sectorul financiar, care detin o pondere ridicata in portofoliul fondurilor de actiuni, au crescut cel mai mult in luna martie, desi in ultimii doi ani aceste titluri au fost printre cele mai lovite de criza. Cred ca aceste titluri vor conduce revenirea Bursei, si daca acestea vor continua sa creasca este posibil ca fondurile de actiuni sa revina pe plus in 2009", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.
"Cresterile din luna martie au fost foarte violente. Exista premise ca acestea sa continue si sa ajute fondurile de actiuni sa recupereze pierderile marcate in lunile ianuarie si februarie, si sa revina pe plus", a continuat Rusu.
Din categoria fondurilor de plasamente diversificate, fondul Raiffeisen Benefit a fost cel mai performant, cu un randament de 2,3% in primul trimestru, urmat la scurta distanta de BCR Europa Avansat, administrat de Erste Asset Management, cu 2,2% si KD Optimus, administrat de KD Investments, cu 1,4%. Alaturi de recuperarea pierderilor de catre fondurile de actiuni, primul trimestru al anului a marcat si "redescoperirea fondurilor monetare de catre investitori", potrivit lui Razvan Rusu. Doar in primele doua luni ale anului, fondurile monetare au inregistrat o crestere de 25% a activelor nete, pana la 436 mil. lei, raportand intrari nete record de 77 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO