Burse - Fonduri mutuale

Inca trei minute de optimism la Petrom

26.03.2004, 00:00 12



Actiunile Petrom au revenit ieri la tranzactionare cu o crestere spectaculoasa, dar care a durat doar trei minute. Cotatia a atins 2.300 lei/actiune, dar a revenit apoi la 2.100 lei/actiune.



Trecand de 2.000 lei/actiune actiunile Petrom pasul de cotare (variatia minima a pretului) pentru o actiune Petrom a devenit 50 de lei, adica 2,5% din cursul actiunilor, fapt care a dat, probabil, incredere unora dintre speculatori. Actiunile companiei petroliere au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 17 miliarde de lei.



Pe de alta parte, investitorii mizeaza pe faptul ca privatizarea Petrom nu mai poate fi amanata in contextul angajamentelor luate de guvernul Romaniei pentru indeplinirea conditiilor de aderare la Uniunea Europeana. "Acesta pare a fi motivul principal care a influentat evolutia Petrom, mai ales daca tinem cont si de recentele afirmatii ale guvernului in legatura cu accelerarea reformelor" a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. "Pentru sedinta de azi se poate vorbi de o evolutie pozitiva, in conditiile in care actiunile Petrom au atins un maxim istoric si valoarea tranzactiilor a fost destul de ridicata. In continuare sunt ordine de cumparare mari, astfel ca nu ar fi o surpriza daca ascensiunea ar continua" a adaugat Alin Brendea.



O data cu revenirea la tranzactionare a companiei Petrom Bucuresti , indicii BET si BET-C au intrerupt sirul scaderilor din ultimele zile, sedinta de ieri consemnand aprecieri de 1,14%, respectiv 0,27%.



Influenta Petrom asupra indicilor a fost insa, doar psihologica, cresterea de ieri datorandu-se, in primul rand, aprecierilor inregistrate de Banca Transilvania si BRD. Totusi, brokerii au observat o existenta unei legaturi intre evolutiile Petrom si cea a Bancii Transilvania, foarte asemanatoare in ultimele doua saptamani.



Actiunile Turbomecanica au revenit in atentia cumparatorilor dupa ce societatea a anuntat valoarea dividendului care va fi distribuit din profitul pe anul trecut, Actiunuile companiei au urcat ieri cu 9,8% pana la 61.500 lei/actiune., in ciuda tendintei descendente din ultimele zile cauzate de amanarea desfiintarii Asociatiei Salariatilor. Turbomecanica a convocat AGA pentru data de 19 aprilie pentru aprobarea unui dividend brut de 6.170 lei/actiune. "Valoarea ridicata a dividendelor, care reprezinta aproximativ 90% din profitul net, a impulsionat cumparatorii" a comentat ieri Alin Brendea.





Dividend de 370 lei la SIF Oltenia



SIF Oltenia va propune actionarilor in Adunarea Generala de la finalul lunii aprilie distribuirea unui dividend brut de 370 lei/actiune, adica 75% din profitul pe actiune reportat de societate anul trecut. Dividendul din acest an al SIF Oltenia este cu 23% mai mare fata de cel de anul trecut. Transilvania a ramas singura dintre SIF-uri care nu a comunicat valoarea dividendului.





SIF Oltenia a cumparat ieri la Bursa Electronica RASDAQ un pachet de 3% din capitalul producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj cu 22,3 miliarde lei.



Actiunile Sanex au atins pe parcursul zilei o un maxim istoric de 4.000 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a derulat la valoarea minima de ieri, care a fost de 3.700 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 8,06%. Grupul austriac Lasselberger se afla in plin proces de preluare a Sanex prin cumpararea pachetului de 67,4% detinut in cadrul Sanex de Goodison Holding, vehicul de investitii detinut de fondul Romania - Moldova Direct Fund si o companie indiana care activeaza pe piata materialelor de constructii. Cel mai important actionar minoritar al Sanex este SIF Muntenia, care detine un pachet de aproape 10% din actiuni. Reprezentantii SIF Muntenia au declarat ieri pentru ZF ca nu au vandut actiuni Sanex in ultimele zile.



La categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Comerciale Carpatica Sibiu, valoarea operatiunilor fiind de 6,3 miliarde lei. Titlurile bancii au pierdut inca 1,61%, cotatia la inchidere fiind de 32.500 lei/actiune. Pe parcursul zilei, cotatia Bancii Carpatica s-a situat in intervalul 31.500 - 33.000 lei/actiune.



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au inregistrat o noua zi de scadere, cotatia medie pierzand 1,73%. Pretul la care actiunile VEGA au fost tranzactionate a oscilat intre 790 lui si 816 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 800 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 922 milioane lei. Potrivit brokerilor, scaderea titlurilor Vega din ultimele zile s-ar putea datora infirmarii zvonurilor legate de o posibila fuziune a societatilor din grupul Rompetrol.



Pe fondul unor operatiuni de 669 milioane lei, cotatia medie a producatorului de lactate Prodlacta Brasov a pierdut 1,62%. Inchiderea s-a facut la pretul minim de ieri, care a fost de 26.000 lei/actiune.



Cotatia producatorului de mase plastice Napochim Cluj-Napoca s-a apreciat ieri cu 8,55%, ultimele doua zile aducand un castig de peste 25% pentru titlurile Napochim. Ultima tranzactie s-a facut la un maxim istoric de 2.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 143 milioane lei. Napochim este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 51,1% din numarul total de actiuni.



Actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental au facut obiectul a sase tranzactii, toate realizate la acelasi pret de 450 lei/actiune. Aprecierea comparativ cu sedinta precedenta a fost de 0,26%. Valoarea transferurilor de ieri a fost de 317 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO