Burse - Fonduri mutuale

Inca un combinat pus pe butuci: Activele Amonil vor fi scoase la licitatie in octombrie

02.09.2009, 17:53 196

Firma Chemgas Holding va scoate la vanzare principalele active ale producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) pentru a-si recupera datoriile de 14 mil. euro.

Pretul de pornire al licitatiei este de 57,1 mil. lei (13,6 mil. euro), potrivit unei raportari de pe Bursa.

Printre activele pe care societatea este obligata sa le vanda se numara platforma industriala de productie de ingrasaminte chimice, fara de care Amonil nu-si poate derula activitatea de productie, precum si mai multe imobile, printre care spatii comerciale si un camin de nefamilisti.

"Amonil nu are cum sa functioneze fara platforma de productie. Oricine o cumpara trebuie sa se gandeasca la faptul ca aceasta valoreaza mai mult in stare functionala decat ar valora daca ar fi vanduta la fiare vechi. Cumparatorul trebuie sa ia activele Amonil si sa le foloseasca", spune Ioan Niculae, fost actionar al combinatului chimic.

Niciun reprezentant al Amonil nu a putut fi gasit ieri pentru comentarii.

In conditiile in care cumparatorul platformei de productie nu ii va permite combinatului chimic sa o foloseasca, acesta ar intra in faliment. In plus, cei aproape 750 de salariati ai companiei ar putea intra in somaj in conditiile in care somajul a crescut simtitor in ultimul an, iar numarul locurilor de munca este redus.

"In conditiile in care salariatii Amonil ar intra in somaj ar fi o problema, pentru ca ar scadea puterea de cumparare din Slobozia. In plus, daca intra in faliment Amonil, municipiul nu va mai obtine bani din contributiile pe care combinatul le-ar plati. Acesta contribuie cu circa 4 mil. lei pe an la bugetul local, reprezentand circa 0,5% din veniturile bugetului. Amonil este un contribuabil semnificativ", spune Gabi Ionascu, primarul Municipiului Slobozia.

Acesta spune ca in momentul de fata in Slobozia numarul locurilor de munca nu depaseste 100. In plus, angajatii Amonil sunt specializati in industria chimica, ceea ce le-ar putea diminua acestora sansele de a gasi un loc de munca.

 

De ce nu incearca actionarii Amonil sa salveze societatea?

"Cand am venit la Amonil, impreuna cu societatile din insulele Belize, compania avea activitatea sistata. Am repornit Amonil si am adus societatea pe profit. Actionarii au incercat sa conteste in justitie datoria si plata acesteia, insa nu au castigat. In plus, ca sa aduca bani pentru a acoperi datoria respectiva, acestia ar fi trebuit sa aiba solutii de a-si recupera banii", spune Niculae.

In 2004, actionariatul combinatului chimic era compus din doua societati, Romferchim si Eurotrading Chemicals, un grup de investitori din Oradea, grupati in jurul firmei de brokeraj Mobinvest, precum si alti actionari mai mici.

In 2007, firma Romferchim a iesit de la Amonil, lasand locul unor societati inregistrate in Insulele Belize, Zalois si Jovline, precum si companiei romanesti Interagro, condusa de omul de afaceri Ioan Niculae. Actionarii celor doua firme din Belize nu sunt cunoscuti, desi au existat speculatii ca in spatele lor s-ar afla Niculae.

 

Actiunile Amonil s-au prabusit pe Bursa

Titlurile Amonil s-au prabusit ieri cu 14,73%, dupa ce compania a anuntat ca urmeaza sa fie executata silit. Amonil are o capitalizare de 24,4 mil. lei (5,8 mil. euro), ultima tranzactie cu titlurile companiei perfectadu-se la un pret de 0,022 lei/actiune.

Amonil are de platit o datorie de 58,7 mil. lei catre Chemgaz Holding, companie care a preluat de curand obligatia de la Riverside Development Limited. La randul sau, Riverside a preluat datoriile Amonil de la furnizorul combinatului chimic Distrigaz Sud. Riverside detine 99% din capitalul Chemgas.

Desi actionarii minoritari au venit cu o serie de propuneri pentru plata datoriei, cum ar fi contractarea unor credite sau majorarea capitalului, acestea nu au fost aprobate in adunarea generala a actionarilor, astfel ca Amonil a ajuns in situatia de a fi executata silit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO