Burse - Fonduri mutuale

Începe sezonul de raportări financiare care vor dicta mersul bursei în următoarele săptămâni

Începe sezonul de raportări financiare care vor dicta mersul bursei în următoarele săptămâni

Autor: Stefan Musgociu

10.10.2012, 00:07 1141

Investitorii de la bursă vor sta în următoarele săptămâni cu ochii pe rezultatele financiare care vor fi anunţate de marile com panii internaţionale, care pot influenţa şi bursa de la Bucureşti având în vedere că este puternic corelată cu evoluţia burselor internaţionale. Dacă vor bate aşteptările analiştilor, raliul burselor ar putea să continue, iar dacă vor fi dezamăgitoare corecţiile s-ar putea instala din nou, cu efecte şi pentru bursa autohtonă.

Producătorul de aluminiu Alcoa va deschide sezonul de raportări aferente trimestrului al treilea în noaptea zilei de 9 octombrie, în timp ce sezonul de raportări pentru companiile de la bursa din Bucureşti va debuta peste două săptămâni.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune că piaţa locală va continua să evolueze în corelare cu bursele externe, care în prezent nu arată o direcţie clară.

"Pe plan extern indicii importanţi sunt într-un canal strâns de variaţie şi se aşteaptă spargerea acestuia, într-o di recţie sau alta. Piaţa locală nu are pu terea să îşi stabilească un trend separat de extern. Avem acţiunile OMV Pe trom, prea mari pentru a putea fi mişcate de investitori locali, iar SIF-urile nu au perspective singure în acest mediu economic din România şi nu le poţi juca singure doar pe perspective. În acelaşi timp, avem acţiunea BRD de pe care ies fonduri, şi astfel mulţi aşteaptă ca acestea să termine de vândut, pentru ca abia apoi să înceapă să cumpere", a declarat Ciubotaru.

Bursa a încheiat şedinţa de ieri în stagnare, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi un deal cu 1% din titlurile SIF Moldova (SIF2) au ridicat lichiditatea la 19,2 milioane lei.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, în linie cu bursele vest-euro pene, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse. Ulterior, bursa locală a trecut pe scădere uşoară, urmând îndeaproape evoluţia pieţelor externe, investitorii reacţionând negativ la înrăutăţirea prognozei FMI pentru creşterea economiei mondiale.

Chiar în ultimele minute ale şedinţei, acţiunile BRD au urcat rapid cu 2,5% şi au readus trei dintre indicii bursieri în imediata apropiere a nivelurilor de luni, datorită ponderii ridicate pe care o au titlurile băncii în indicii respectivi. Evoluţia din ultimele minute a venit în cadrul unor transferuri în valoare de aproximativ 150.000 de lei. Toate tranzacţiile de marţi cu titlurile BRD au cumulat 1,1 milioane lei, iar la final acţiunile erau în creştere cu 2,4%, la 7,68 lei.

Astfel, la închiderea pieţei prin cipale, indicele general al Bursei, BET-C, a încheiat ziua cu doar 0,03% sub nivelul de luni. În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat nesemnificativ, cu 0,06%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO