Burse - Fonduri mutuale

Inceput slab de saptamana

24.05.2005, 20:11 14

Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost marcata de o corectie in piata, corectie mai accentuata pe SIF-uri, care au pierdut in medie circa 6%.

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, a pierdut ieri aproape 0,6%. Lichiditatea in piata, desi mai ridicata decat media din ultima vreme, a inregistrat la randul ei o scadere fata de sedinta de vineri, rulajul total fiind de 311 miliarde de lei (8,6 mil. euro).

"Aceasta corectie era de asteptat dupa cresterile semnificative din zilele precedente, avand in vedere si caracterul speculativ al acestor cresteri. Scaderile au fost mai accentuate pe SIF-uri, dar s-au extins si la celelalte societati din piata, deoarece o piata puternic speculativa creste in bloc si scade in bloc", a comentat Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Pentru perioada urmatoare brokerii asteapta o usoara stabilizare a pietei pe fondul unei lichiditati ceva mai ridicate. "Dupa aceasta sedinta este de asteptat o stabilizare a preturilor in urmatoarele zile, nivelul de stabilizare fiind totusi mai ridicat decat preturile de la care s-a pornit saptamana trecuta. Cert este ca optimismul investitorilor a revenit dupa ce raportarile negative ale unor societati din martie si aprilie nu s-au materializat in piata", considera Nilas.

Cel mai mare perdant al sedintei de ieri a fost SIF Banat-Crisana, care a ajuns spre finalul sedintei la un nivel de 13.200 lei/actiune, cu peste 10% sub pretul de inchidere al sedintei anterioare, inchizand in final la 13.500 lei/actiune, in coborare cu 8,2%. Tranzactiile realizate cu aceste titluri s-au ridicat ieri la 146,4 miliarde de lei (4 mil. euro), aproape jumatate din rulajul total din piata.

"Scaderea de ieri s-a accentuat pe fondul unor momente de panica in piata, spre finalul sedintei s-au realizat cateva transferuri mari pe SIF Banat Crisana, la un pret mult mai scazut decat cel din piata, lucru care i-a derutat pe investitori", a precizat Nilas.

Transferuri semnificative s-au realizat si cu actiunile SIF Oltenia, care au realizat un rulaj de 48,1 miliarde de lei (1,3 mil. euro). Pretul de inchidere a fost in acest caz de 12.900 lei/actiune, in scadere cu 5,15% fata de sedinta precedenta. Cea mai mica depreciere au inregistrat-o titlurile SIF Moldova, care au inchis la 10.800 lei/actiune, cu 3,6% sub nivelul de la finele sedintei de vineri.

Exceptand SIF-urile, un rulaj mai important au realizat actiunile Bancii Transilvania, care au facut obiectul unor transferuri de 16 miliarde de lei (442.000 de euro). Pretul de tranzactionare nu a inregistrat insa oscilatii semnificative, urcand pe parcurs la 7.700 lei/actiune si revenind in final la nivelul de 7.650 lei/actiune.

Transferuri importante s-au realizat si cu actiunile Petrom, care au incheiat de asemenea la nivelul de pret de vineri, 3.540 lei/actiune. Actiunile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare, au coborat cu 0,1%, inchizand la pretul de 905 lei/actiune.



Societatile de brokeraj vor putea sa realizeze activitati de stabilizare a pretului titlurilor, cand oferta de vanzare este mare, prin initierea unor ordine sau oferte de cumparare, pe o perioada determinata, exclusiv pentru sustinerea pretului de piata. Aceasta prevedere este continuta in proiectul regulamentului privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care aduce mai multe noutati in privinta operatiunilor bursiere. Regulamentul este prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie. Reglementarea activitatilor de stabilizare a pretului este foarte utila in special pentru ofertele publice initiale, cand valorile mobiliare sunt admise pentru prima data la tranzactionare pe bursa. Aceste activitati trebuie sa se realizeze intr-o perioada determinata de timp. Astfel, pentru activitatile de stabilizare realizate pentru actiuni, in cazul unei oferte al carei prospect a fost publicat, perioada de timp trebuie sa fie mai redusa de o luna. Emitentul, ofertantul sau entitatile care urmeaza sa realizeze activitatile de stabilizare trebuie sa faca publice cel putin intr-un ziar de circulatie nationala informatii cu privire la aceste activitati, inainte de inceperea perioadei de oferta a valorilor mobiliare relevante.

n Un emitent va putea rascumpara, conform proiectului de regulament, maximum 25% din volumul mediu zilnic de tranzactionare a actiunilor listate pe o piata reglementata, cu exceptia situatiei in care lichiditatea bursiera este foarte redusa, cand ponderea poate ajunge la 50%, cu respectarea unor conditii cumulative. Astfel, societatea va trebui sa informeze, in prealabil, CNVM cu privire la intentia sa de a depasi limita de 25%, va publica un comunicat de presa intr-un ziar de larga circulatie nationala, cu privire la acest aspect, iar rascumpararile nu vor depasi 50% din volumul mediu zilnic tranzactionat.

n Valorile mobiliare - listate sau care urmeaza sa fie tranzactionate - vor putea fi emise in lei sau intr-o valuta convertibila, dupa data de 1 iulie 2005. Instrumentele financiare emise intr-o valuta convertibila vor fi admise doar daca reglementarile pietei de listare prevad expres posibilitatea tranzactionarii si decontarii in valuta. Mediafax



Piata RASDAQ

Cotatia Braiconf Braila, cel mai lichid emitent al sedintei Rasdaq de ieri, a inregistrat o scadere de aproape 5%.

Cursul actiunilor Braiconf a atins ieri un maxim de 61.000 de lei/actiune, la fel ca in sedinta precedenta. Spre deosebire de luni, cotatia nu a mai ramas la acest nivel si a inchis la 58.000 de lei/actiune. Valoarea celor 81 de tranzactii efectuate cu titlurile producatorului de confectii s-a ridicat la peste 3,65 de miliarde de lei (100.000 de euro), actiunile Braiconf fiind de altfel cele mai cautate din piata.

In conditiile unui rulaj scazut de numai 332 de milioane de lei (9.200 de euro), actiunile Rompetrol (Vega) nu au inregistrat modificari fata de sedinta anterioara, ultima tranzactie desfasurandu-se la un pret de 730 de lei/actiune.

La Categoria de baza, cel mai tranzactionat emitent a fost ICPIAF (Institutul de Cercetare si Productie Pentru Industria Alimentara si Frigorifica).

Cursul actiunilor a crescut cu 25% pe parcursul sedintei de ieri, maximul admis intr-o singura zi de tranzactionare. De altfel, prin doar trei tranzactii, ieri s-au transferat peste 30.000 de actiuni reprezentand 15,7% din capitalul social.

Cele trei tranzactii s-au derulat la pretul de 107.500 de lei/actiune, valoarea lor ridicandu-se la aproape 3,23 de miliarde de lei (90.000 de euro). ICPIAF desfasoara activitati de cercetare si service, dar si de productie si comercializare a utilajelor in domenii precum industria alimentara, termoficare si protectia mediului.

In conditiile unei lichiditati reduse, cursul mediu al actiunilor Mecanica Ceahlau au urcat cu 1,94% fata de sedinta anterioara, la un nivel de 81.135 de lei/actiune.

Cotatia a inchis la minimul sedintei, 80.000 de lei/actiune, dupa ce se atinsese un maxim de 82.000 de lei/actiune. Mecanica Ceahlau produce si comercializeaza masini si utilaje pentru agricultura, principalele produse ale societatii fiind semanatorile si grapele cu discuri.

Actionar majoritar al companiei este SIF Moldova, cu o participatie de 55,18% din actiuni, in timp ce SSIF Broker din Cluj-Napoca mai detine un pachet de aproape 15% din capitalul social al companiei.

Desi cotatia Argus Constanta a inchis la un nivel apropiat de maximul zilei, la 36.000 de lei/actiune cursul a inregistrat o scadere usoara de 0,83% fata de sedinta precedenta. Tranzactiile derulate cu actiunile producatorului de uleiuri vegetale au insumat insa doar 600 de milioane de lei (16.600 de euro).

Valoarea totala a tranzactiilor de pe Rasdaq s-a ridicat ieri la 17,7 miliarde de lei (490.000 de euro) insa o treime din aceasta suma este reprezentata de tranzactia speciala cu titlurile Romcab Targu-Mures.

dan.zavoianu@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO