Burse - Fonduri mutuale

Inceputul de saptamana aduce optimismul pe Bursa

08.04.2008, 17:28 12

Bursa continua perioada buna pe care a inceput-o saptamana trecuta, inchizand ultima sedinta de tranzactionare cu cresteri apreciabile ale principalilor indici bursieri.
Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut ieri cu 2,25%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 1,9%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai avantajate de evolutia buna a pietei din ultima perioada, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, inchizand sedinta de ieri cu o crestere importanta, de 3,28%.
"A fost o saptamana buna si ma astept sa asistam in continuare la o saptamana si mai buna. Ultima sedinta ne da posibilitatea sa spunem ca incep sa se faca simtite intrarile fondurilor straine in piata, in conditiile in care preferatele strainilor sunt titlurile bancare si cele petroliere, acestea inregistrand tranzactii importante ieri", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust. El este de parere ca un motiv pentru care incep sa revina in piata investitorii straini a fost si summit-ul nato tinut la Bucuresti, care a repozitionat practic Romania pe plan international, strainii reanalizand perspectivele pietei. Prognozele bune, precum si rezultatele micro si macroeconomice favorabile reprezinta motive in plus ca strainii sa reconsidere intrarea pe Bursa de la Bucuresti.
Alti brokeri nu sunt atat de optimisti, fiind de parere ca este inca prea devreme pentru a ne pronunta asupra directiei pe care o va urma Bursa. "Chiar daca am avut o saptamana buna, tot nu am incredere ca piata va continua sa creasca. Putem fi siguri insa de evolutia viitoare a pietei daca se clarifica doua situatii speciale, si anume situatia in care se afla America si modul in care va evolua zona euro", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 10,7 mil. euro, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,2 mil. euro.
"Rasdaq-ul nu si-a terminat potentialul anul trecut, dupa cum credeau mai multe persoane. Inceputul de an i-a facut pe multi sa regandeasca strategiile, companiile de pe piata electronica fiind foarte atractive. Multe dintre aceste companii, desi nu inregistreaza lichiditati ridicate, doresc tot mai mult sa iasa in evidenta si sa fie luate in considerare, in special prin dorinta acestora de a se transfera pe Bursa de Valori", crede Simionescu.
Cele mai tranzactionate titluri din piata au fost ieri SIF-urile si actiunile bancilor, precum si actiunile Petrom (SNP). Astfel, BRD SocGen (BRD) a inregistrat ieri o lichiditate de circa 2 mil. euro, reprezentand primul rulaj din piata, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atins al treilea rulaj de pe Bursa, de 1,3 mil. euro (4,6 mil. lei), in vreme ce grupul SIF-urilor a inregistrat o lichiditate totala de 4,3 mil. euro (circa 16 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din tranzactiile de la Bursa. Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat ieri un rulaj de 0,8 mil. euro (3 mil. lei).
Octavian Molnar este de parere ca daca America nu intra in recesiune si zona euro va "cadea", atunci piata de la Bucuresti va creste. In cazul in care se va materializa doar una dintre aceste doua situatii, atunci tot va fi bine, Bursa ramanand la nivelele actuale.
"Este o opinie personala, care prevede anumite situatii putin ciudate. Insa daca zona euro va scadea, atunci bancile vor fi obligate sa reduca nivelul dobanzilor, antrenand si celelalte tari sa faca la fel. In orice caz, in momentul de fata nu cred ca Banca Nationala va creste dobanda peste nivelul de 9,75%", spune Molnar.
El considera ca Bursa de la Bucuresti depinde intr-o masura destul de mare de piata din Statele Unite. "Daca America intra in recesiune, atunci chiar daca noi nu vom resimti atat de grav situatia din State, tot vom fi afectati, pentru ca nu vom mai inregistra cresteri", este de parere Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO