Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET a atins 3.000 de puncte

22.03.2004, 00:00 17



Indicele principal al Bursei de valori Bucuresti a trecut vineri pentru prima data de nicvelul de 3.000 de puncte incheiind ziua 2.999,10 puncte in crestere cu 3,39% fata de valoarea precedenta.



Companiile - vedeta de la Bursa de Valori in ultima perioada au incheiat saptamana trecuta in crestere, indicele BET - C inregistrand, de asemenea un nou maxim istoric.



In conditiile in care cele trei mari companii listate la Bursa, Petrom Bucuresti, BRD si Banca Transilvania au inregistrat aprecieri ale pretului de tranzactionare BET - C, care urmareste toate companiile cotate a urcat cu 2,70%. Valoarea tranzactiilor derulate vineri a fost semnificativa, depasind 134 miliarde lei.



Potrivit brokerilor, investitorii prefera sa cumpere actiuni datorita, in primul rand, tendintei de crestere generalizata din ulrtimele saptamani. Ordinele de cumparare sunt cu mult superioare celor de vanzare si ,an aceste conditii, pretul creste. Exista, insa, un risc ridicat ca preturile actuale sa consume potentialul de crestere al cotatiilor, investitorii trebuind sa astepte, dupa ce cresterea generalizata se va opri, o perioada mai lunga pentru a putea vinde in castig.



Actiunile BRD Bucuresti au fost printre cele mai tranzactionate, valoarea operatiunilor fiind de 14,6 miliarde lei. Titlurile BRD au deschis sedinta la 27.300 lei/titlu si au atins, pe parcursul zilei, un pret maxim de 27.600 lei/tilu. Ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 27.500 lei/actiune, in crestere cu 0,4% fata de cotatia precedenta.



Una din cele mai bune investitii de la inceputul anului a fost fara indoiala cumpararea de actiuni ale companiilor la care actionarul majoritar este reprezentat de Asociatia Salariatilor. In afara de perspectiva desfiintarii asociatiilor de salariati, cresterea spectaculoasa a companiilor respective s-a datorat si unei subevaluari a pretului comparativ cu valoarea contabila a actiunilor.



Actiunile Siretul Pascani erau tranzactionate la inceputul anului trecut la un pret de 1.500 lei/actiune. Dupa dizolvarea asociatiei de salariati, pretul a intrat pe un trend puternic ascendent, sedinta de vineri consemnand atingerea unui nou maxim istoric de 11.500 lei/actiune. Valoarea respectiva a fost atinsa la deschidere, ultima tranzactie a zilei realizand-se la pretul de 11.000 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 9,4 miliarde lei, titlurile Siretul au castigat 6,8%.



Actiunile Electrocontact Botosani au atins un nou maxim istoric de 1.800 lei/actiune. Pretul la inchidere a fost de 1760 lei/actiune, in crestere cu 10,7% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,1 miliarde lei.



O evolutie buna au avut si actiunile Alro Slatina care, pe fondul unei presiuni la cumparare, au atins o valoare record de 26.000 lei/actiune. La inchidere, titlurile Alro erau cotate la 25.000 lei/titlu, ceea ce reprezinta o apreciere de 4,2%. Transferurile realizate au insumat 2 miliarde lei.



SIF Oltenia a convocat pentru data de 23 aprilie Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, pe ordinea de zi gasindu-se repartizarea profitului net si stabilirea dividendului. Data de referinta a fost stabilita pentru 2 aprilie.





Piata Rasdaq



Pe fondul unei valori record a tranzactiilor , toti cei trei indici care urmaresc evolutia companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq au incheiat saptamana trecuta in crestere.



Tranzactiile derulate vineri au insumat 55,4 miliarde lei, din aceasta suma 32 miliarde lei reprezentand valoarea tranzactiilor comune. Indicele Rasdaq -C a inregistrat o apreciere de 0,33% comparativ cu valoarea precedenta, in timp ce indicele RAQ - I a urcat cu 1,90%.



Lichiditatea foarte buna, comparativ cu sedintele precedente, s-a datorat interesului crescut al investitorilor pentru actiunile Bancii Comerciale Carpatica si producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti, de altfel companiile cele mai tranzactionate pe parcursul saptamanii trcute. Operatiunile derulate vineri cu titlurile celor doua companii au reprezentat 85% din valoarea totala a tranzactiilor.



Actiunii Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au atins un nou maxim istoric de 34.000 lei/actiune, cotatia medie castigand 8,20% fata de valoarea anterioara. Pretul minim la care actiunile bancii au fost tranzactionate a fost superior cotatiei maxime stabilite cu o zi inainte. Cele mai multe tranzactii ale zilei s-au perfectat la pretul de 33.000 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia la inchidere. Investitorii mizeaza in continuare pe o crestere semnificativa a cotatiei bancii dupa ce aceasta va fi listata la Bursa de Valori. In cadrul tranzactiilor comune, titlurile bancii respective au fost cele mai tranzactionate, valoarea operatiunilor depasind 17,9 miliarde lei. Volumul transferat de 545.838 actiuni reprezinta peste 1,1% din capitalul social al Bancii Carpatica. Capitalizarea bursiera a bancii este de 48,4 milioane dolari.



Cotatia actiunilor Ana - Imep a inregistrat o noua apreciere, ziua de vineri consemnand si atingerea unui maxim istoric de 3.400lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 3.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor comune realizate cu titlurile Imep a fost de 7,8 miliarde lei, cotatia medie castigand 9,23% fata de sedinta precedenta. Actiunile Imep au facut si obiectul unei tranzactii speciale, prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 8.778.027 actiuni, reprezentand 3,6% din capitalul social, la un pret de 2.649 lei/actiune. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 23,2 miliarde lei. Valoarea nominala a unei actiuni Imep este de 1.000 lei.



Actiunile Rompetrol SA( VEGA) au fost din nou printre cele mai tranzactionate , dar cotatia medie a inregistrat o corectie negativa de 1,48%. Ultima tranzactie s-a realizat la 860 lei/actiune, pretul maxim atins vineri. Transferurile au totalizat 1,5 miliarde lei.



La Categoria Baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de lactate Prodlacta Brasov. Titlurile respective au atins o valoare record de 31.500 lei/titlu, aprecierea medie fiind de 2,39%. Operatiunile au insumat 1 miliard lei.



Vineri, Bursa Electronica Rasdaq, a anuntat ca incepand cu data de 24 martie, va incepe tranzactionarea Companiei de Navigatie Fluviala Romana NAVROM Galati, sub simbolul COVG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO