Burse - Fonduri mutuale

Inflatia, o grija in minus la Bursa

23.01.2004, 00:00 20

Investitorii care au cumparat actiuni la inceputul anului nu trebuie sa mai fie preocupati de acoperirea ratei inflatiei pe 2004. In mai putin de trei saptamani preturile de la Bursa au crescut mai mult decat inflatia prognozata pe intregul an, 9%.
Sedinta bursiera de ieri a adus cea mai clara crestere din acest an. Numai trei dintre actiunile cotate au inregistrat ieri deprecieri ale pretuilui. Toate cele trei, s-au aflat in ultimele luni pe o tendinta de de crestere, iar scaderile de ieri au reprezentat doar corectiii negative.
Indicii BET si BET-C au urcat ieri cu cate 2,5% fata de ziua anterioara, iar societatile de investitii financiare au castigat, in medie, cu 0,6%. Explicatiile privind motivele cresterii nu sunt foarte clare, primele rezultate financiare fiind asteptate la Bursa tocmai saptamana viitoare. "Evolutia de ieri este o continuare a tendintei de crestere inregistrata din luna decembrie, de cand au inceput sa apara noi bani pe piata. Informatii financiare sau prevederi legale nu au aprarut, iar din acest punct de vedere, o explicatie a cresterii cotatiilor este greu de gasit", a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. De la inceputul anului, SIF-urile au urcat cu 11,6%, iar indicele BET, care urmareste cele mai importante companii cotate a castigat 9,7%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost in mod surprinzator cele ale SIF oltenia, cu operatiuni in valoare de 13 miliarde de lei. Pretul a urcat cu 1,6% si a ajuns la 3.250 lei/actiune. Brokerii spun ca actiunile SIF Oltenia au ramas in ultimele zile in urma celor ale SIF Moldova, cu care evoluasera in paralel pe parcursul anului trecut, iar asta explica numarul mare de cumparatori. Actiunile SIF Oltenia nu au crescut insa mai mult decat cele ale celorlante societati de investitii financiare.
Actiunile Petrom au consemnat cea de-a doua zi consecutiva de crestere si au incheiat ziua la 1.460 lei/actiune, cu 0,7% mai mult decat miercuri. Cumparatorii mari de actiuni Petrom nu au mai revenit insa pe piata, astfel ca valoarea operatiunilor cu titlurile companiei nu a atins nici macar nivelul de un miliard de lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au atins un nou maxim istoric la pretul de 5.450 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. In  cele peste 100 de tranzactii cu actiunile companei s-au transfarat actiuni in valoare de 3,7 miliarde de lei.



Actiunile editorilor intra la tranzactionare
Actiunile Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa (GEDP) vor putea fi tranzactionate incepand de luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fara a fi insa cotate la una dintre cele doua categorii. Socieatea are un capital social de 20,6 miliarde de lei si a fost infiintata prin subscriptie publica. GEDP va opera o retea de distributie a presei in Bucuresti.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au fost ieri cele mai tranzactionate de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ si au inregistrat o crestere de peste 4%.
Actiunile Imep au ajuns pe parcursul zilei pana la 2.600 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere.  Pe piata s-au realizat 31 de tranzactii in valoare de 1,6 miliarde de lei.
Cea mai mare crestere de la categoria I a apartinut actiunilor producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman. Actiunile au atins cel mai mare pret din ultimele 12 luni de tranzactionare, 28.500 lei/actiune. In cele 17 tranzactii ale zilei s-au transferat actiuni in valoare de 410 milioane de lei.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au inregistrat transferuri in valoare de aproape un miliard de lei, dar evolutia pretului a fost foarte linistita. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 880 si 890 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 0,2%.
Atentia brokerilor s-a indreptat mai mult decat de obicei catre actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, care au insumat tranzactii in valoare de 2,4 miliarde de lei. Pretul actiunilor a oscilat intre 208.000 si 216.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1%. La finalul anului trecut, actiunile producatorului de ulei se tranzactionau la preturi mai mici de 190.000 lei/actiune.
Societatea de asigurari ARDAF din Cluj a inregistrat tranzactii in valoare de 603 milioane de lei, iar pretul mediu al actiunilor a urcat cu 0,6%.  Operatiunile s-au derulat la preturi cuprise intre 1.330 si 1.350 lei/actiune. ARDAF este detinuta in proportie de 67% de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Producatorul de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca a atins din nou un maxim istoric la pretul de 3.600 lei/actiune, desi valoarea tranzactiilor nu a fost foarte mare. Cotatia medie a urcat cu 5%, iar valoarea actiunilor transferate a fost de 262 milioane de lei.
Pretul actiunilor producatorului de lenjerie de corp Argos Cluj-Napoca s-a mentinut la nivelul de 300.000 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depasit din nou un miliard de lei. Numai pachetele de actiuni transferate ieri au reprezentat peste 1% din capitalul Argos, dar pana in prezent nu a fost raportata nici o modificare in structura actionarilor acesteia. Cel mai important actionar este Asociatia Salariatilor, care detine 60% din actiuni. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO