Burse - Fonduri mutuale

ING a investit 60 mil. lei pe Bursa printr-un fond de actiuni

ING a investit 60 mil. lei pe Bursa printr-un fond de actiuni
10.03.2009, 17:15 49

Fondul de actiuni ING Romanian Equity, administrat de sucursala locala a diviziei de asset management a grupului olandez ING, a investit 58 mil. lei pe Bursa de la Bucuresti anul trecut, reprezentand jumatate din valoarea totala a plasamentelor de pe Bursa ale celor 52 de fonduri mutuale locale, care se ridicau la finele lui 2008 la 115 mil. lei.

Lansat in luna februarie a anului trecut, fondul de actiuni ING Romanian Equity este inregistrat in Luxemburg si face parte din societatea de investiti cu capital variabil (SICAV) ING International. Fondul este denominat in lei si este distribuit si pe piata locala prin unitatile bancare ale ING.
Potrivit raportului semestrial de administrare, la sfarsitul anului trecut fondul avea investitii pe piata locala de actiuni reprezentand 57,4% din activele sale de 101,2 mil. lei, restul fiind alocat pietelor de actiuni din Polonia (22%), din Ungaria (9,5%) si din Cehia (7,5%). Pe Bursa de la Bucuresti, principalele plasamente ale ING Romanian Equity au fost titlurile Bancii Transilvania, Petrom si BRD care au atras cumulat aproape 30% din activele fondului anul trecut.
Cu investitii pe Bursa locala in valoare de 58 mil. lei, ING Romanian Equity devine astfel printre cei mai importanti investitori, avand in vedere ca valoarea totala a plasamentelor bursiere facute de cele 52 de fonduri mutuale, din care 11 erau fonduri de actiuni, a fost anul trecut de 112,3 mil. lei.
In ultimul semestru al anului trecut, ING Romanian Equity a raportat o crestere de 4% a activelor nete pana la 101,2 mil. lei, in timp ce unitatea de fond a scazut cu 53% pana la 405,6 lei. Pe piata locala, fondurile de actiuni au raportat o scadere de 60,5% a activelor in ultimul semestru din 2008, continuand deprecierea si in 2009. In primele doua luni ale acestui an, activele fondurilor de actiuni au pierdut 31%, pana la 59 mil. lei.
Anul trecut Bursa de la Bucuresti a scazut cu 70%, in timp ce Bursa din Varsovia s-a depreciat cu 50%, iar cea din Budapesta cu 52%.
ING Romanian Equity este al doilea fond din SICAV-ul ING International consacrat pietei locale, administratorul gestionand si un fond de obligatiuni - ING Romanian Bond - cu active nete de aproape 70 mil. lei la sfarsitul anului trecut.
Expunerea fondului de obligatiuni pe piata romaneasca de instrumente cu venit fix a fost de aproape 53% din active. Fondul mai detine expuneri pe pietele din Austria (19%), Olanda (7,8%), Norvegia si Irlanda.
La finalul anului trecut, cele doua fonduri ale ING au primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in vederea inceperii distributiei pe piata locala. In prezent, acestea sunt disponibile pentru clientii de private banking ai ING.
ING Investment Management este unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial, cu active in gestiune de peste 333 mld. euro.
Printre marii administratori internationali care distribuie fonduri de investitii internationale pe piata locala se numara si BRD, Raiffeisen si Alpha. Din portofoliul de fonduri distribuit de administratorul elen Alpha Asset Management face parte fondul diversificat Alpha Romania Foreign Balanced cu expunere ridicata de piata romaneasca.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO