Burse - Fonduri mutuale

ING Bank a intrat cu dreptul la Bursa de Valori

ING Bank a intrat cu dreptul la Bursa de Valori

Click pentru imaginea intreaga

02.02.2007, 19:01 371

ING Bank Amsterdam - Sucursala Bucuresti s-a situat pe primul loc in topul brokerilor de la Bursa de Valori Bucuresti in luna ianuarie, cu tranzactii intermediate in valoare de 97,5 milioane de euro si o cota de piata de 12,2% in clasamentul care include tranzactiile cu actiuni si obligatiuni de pe cele doua piete operate de Bursa de Valori Bucuresti.
Luna trecuta a fost prima luna cand ING Bank a tranzactionat direct pe piata romaneasca de capital, dupa ce la finalul anului trecut aceasta a preluat activitatile societatii sale specializate, ING Securities.
ING Bank nu este prima societate bancara care tranzactioneaza direct la Bursa de Valori, printre intermediarii de pe piata mai numarandu-se si Bank Leumi (fosta Eurom Bank), insa aceasta se situeaza pe unul din ultimele locuri in clasamentul brokerilor.
ING Securities de la care a preluat ING Bank activitatile de tranzactionare pe piata de capital s-a situat si anul trecut pe primul loc in topul societatilor de brokeraj de la Bursa, fiind urmata de Raiffeisen Capital & Investment, care s-a situat in ianuarie pe locul al treilea.
CA IB Securities a reusit sa ajunga pe locul al doilea pe luna ianuarie, cu tranzactii in valoare de 65,6 milioane de euro si o cota de piata de 8,2%. CA IB Securities a avut o ascensiune puternica in topul brokerilor dupa ce a cooptat o mare parte a echipei de la BRD Securities in cursul anului trecut.
CA IB Securities este una din cele doua societati de brokeraj de pe piata romaneasca ale grupului UniCredito, alaturi de UniCredit Securities. UniCredito s-a ales cu doua societati de brokeraj pe Bursa de la Bucuresti dupa preluarea la nivel international a grupului HVB. Cele doua societati de pe piata romaneasca ar putea fuziona in urmatoarele luni.
BRD Securities, care, inainte de plecarea echipei la CA IB, se situa in cele mai multe luni pe unul din primele trei locuri in topul brokerilor, a cazut in ianuarie pe pozitia a 17-a in clasamentul lunii ianuarie cu tranzactii de 12 milioane de euro si o cota de piata de 1,6%.
Topul primelor trei societati de brokeraj de la Bursa a fost completat de Raiffeisen Capital & Investment cu tranzactii in valoare de aproape 60 de milioane de euro si o cota de piata de 7,4%. Situarea celor trei grupuri financiare straine pe primele trei locuri in clasamentul brokerilor a venit in contextul in care investitorii straini au plasat sume importante pe piata de capital de la Bucuresti luna trecuta.
Pozitia a patra a apartinut BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, cu tranzactii de 49 de milioane de euro si o cota de piata de peste 6%, in timp ce pe locul al cincilea a urcat Intercapital Invest.
Aceasta a intermediat tranzactii in valoare de 48,9 milioane de euro, corespunzand unei cote de piata de 6,1%. Pozitia ocupata de Intercapital Invest in topul brokerilor se datoreaza in principal tranzactiilor cu obligatiuni derulate luna trecuta.
In topul tranzactiilor cu obligatiuni societatea ocupa primul loc cu tranzactii in valoare de aproape 30 de milioane de euro si o cota de piata de 57%.
Intercapital a intermediat anul trecut oferta de obligatiuni a Bancii Mondiale, in valoare de 150 de milioane de euro, pentru care consultant financiar a fost ABN Amro si care s-a obligat sa asigure lichiditatea pe piata obligatiunilor. Banca nu avea la acel moment o societate de brokeraj autorizata de piata de capital.
Intercapital Invest a fost preluata luna trecuta de Fondul Romano-American de Investitii, care controla societatea de brokeraj si inainte, dar indirect, prin intermediul societatii de administrare a investitiilor Certinvest.
ABN Amro, si-a reautorizat insa societatea de brokeraj ca intermediar luna aceasta, urmand sa solicite Bursei de Valori dreptul de a tranzactiona pe Bursa. Reprezentantii ABN Amro Securities spuneau ca principala tinta pe piata de capital o constituie piata instrumentelor cu venit fix.
Topul brokerilor care au intermediat tranzactii pe piata de la Sibiu, pe care se tranzactioneaza contracte derivate avand in principal ca active suport actiunile listate la Bursa de la Bucuresti, nu a inregistrat schimbari importante fata de luna decembrie.
SSIF Broker din Cluj s-a situat in continuare pe primul loc luna trecuta cu un volum de circa 130.000 de contracte tranzactionate, corespunzand unei cote de piata de 13,4%, urmata de Vanguard cu 111.000 de contracte tranzactionate, corespunzand unei cote de piata de 11,5%.
Urmatoarele locuri au fost ocupate de Carpatica Invest din Sibiu cu o cota de piata de 7,8% si Interdealear Capital Invest din Cluj, cu o cota de piata de 5,8%. Cote de piata de peste 5% au mai inregistrat Eastern Securities din Bucuresti, Estinvest din Focsani si Trend din Bacau.
Luna trecuta pe piata de la Sibiu s-au tranzactionat 486.249 de contracte futures si optiuni, iar valoarea acestora s-a ridicat la peste 1,6 miliarde de lei (474 de milioane de euro). Valoarea tranzactiilor de la Bursa din Sibiu a crescut astfel cu 86% in comparatie cu ianuarie 2006, cand au fost inregistrate 261.231 de contracte, in timp ce valoarea acestora a crescut de nu mai putin de 3,5 ori, conform datelor Bursei din Sibiu.
Din totalul contractelor tranzactionate la Sibiu peste 99% au fost contracte futures, in timp ce restul de sub 1% au fost optiuni. Numarul de optiuni tranzactionate pe piata s-a ridicat la 4.000, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Conform presedintelui Bursei din Sibiu, lichiditatea de pe piata a fost afectata de plata, de catre investitori a impozitelor pe castigurile de anul trecut. "Daca in primele 16 sesiuni am realizat o medie de aproape 26.000 de contracte pe zi, dupa ivirea problemelor legate de perceperea impozitului media a scazut la circa 14.200 contracte/zi", a declarat presedintele Bursei din Sibiu.
Cele mai tranzactionate derivate au fost cele avand ca suport actiunile SIF Moldova, cu aproape 250.000 de contracte tranzactionate, adica peste jumatate din contractele tranzactionate pe piata de la Sibiu.
Pe locurile urmatoare s-au situat derivatele pe SIF Oltenia cu peste 188.000 de contracte tranzactionate, locul trei apartinand derivatelor pe Banca Transilvania, numarul de contracte tranzactionate nedepasind 15.000.

Fondurile straine au mai inghitit actiuni de 53 mil. euro

Investitiile straine nete de la Bursa de Valori Bucuresti s-au ridicat luna trecuta la 53,6 milioane de euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, momentul aderarii la Uniunea Europeana atragand probabil, asa cum se asteptau brokerii un flux mai mare de investitii straine datorita fondurilor de investitii a caror politica de plasamente este limitata la tarile din Uniunea Europeana. Investitorii straini au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 145,9 milioane de euro, in timp ce vanzarile de titluri s-au ridicat la 92,3 milioane de euro. O valoare mai mare a investitiilor straine nete de la Bursa s-a inregistrat doar in luna ianuarie a anului trecut, cand cumpararile nete s-au cifrat la 58,3 milioane de euro. Pe intreg parcursul anului trecut investitiile straine nete de la Bursa s-au ridicat la 169,3 milioane de euro, in perioada cuprinsa intre martie si septembrie investitorii de portofoliu fiind reticenti in ceea ce priveste achizitiile pe pietele emergente, inclusiv cea romaneasca. Activitatea investitorilor straini a crescut luna trecuta nu numai ca valoare a investitiilor nete, ci si ca pondere in totalul tranzactiilor. Investitorii straini, in principal fonduri de investitii, au avut luna trecuta o pondere de aproape 43% din totalul tranzactiilor de cumparare, in conditiile in care anul trecut ponderea acestora nu a depasit in nicio luna nivelul de 40% si s-a situat de cele mai multe ori intre 20% si 30%. Luna trecuta indicii BET si BET-C au crescut cu circa 8%, in timp ce SIF-urile au avut o crestere nesemnificativa. Dintre actiunile cu lichiditate ridicata, cele in care investesc de cele mai multe ori investitorii straini, cele mai mari cresteri au fost inregistrate luna trecuta de Rompetrol Rafinare cu un plus de 23%, BRD-SocGen, cu un castig de 16% si Transelectrica, cu o crestere de 11%. Pe piata au fost activi luna trecuta cu tranzactii de cumparare, conform datelor Bursei de Valori Bucuresti, 126 de investitori straini persoane juridice si 229 de investitori persoane fizice. Numarul de investitori romani care au cumparat actiuni pe piata luna trecuta s-a ridicat la peste 9.100, din care 8.700 au fost persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO