Burse - Fonduri mutuale

ING vede un pret de 187 lei pentru actiunile Transgaz

18.07.2008, 00:00 22

Banca olandeza ING Bank recomanda "pastrarea" titlurilor Transgaz Medias (TGN), compania nationala de transport a gazelor naturale, si estimeaza pentru urmatoarele 12 luni un pret de 187 de lei/actiune, sub pretul de 191,92 de lei cu care titlurile s-au vandut in cadrul ofertei publice initiale de anul trecut.
Actiunile Transgaz au castigat ieri 5,7%, inchizand la nivelul de 193 de lei/actiune, dupa ce au atins miercuri un minim istoric de 182,5 lei/actiune.
Evaluarea celor de la ING nu ia in calcul participatia companiei la dezvoltarea gazoductului Nabucco in care Transgaz urmeaza sa detina 16,67% din actiunile companiei de proiect, alaturi de celelalte cinci companii implicate respectiv Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria) si RWE (Germania).
"Tinta noastra de pret nu ia in calcul participatia de 16,67% la proiectul Nabucco, intrucat nu avem suficiente informatii pentru o evaluare. La finele perioadei de alocare pentru Nabucco, in ultimul trimestru al anului, vom vedea cantitatea de gaze naturale alocata Transgaz", se arata in analiza ING.
Cele sase companii implicate au dreptul in aceasta toamna de a-si rezerva capacitatile de transport dorite in limita a 50% din capacitatea toatala a gazoductului. Pentru a putea face aceste rezervari, Romania prin Romgaz trebuie sa negocieze anumite contracte de alimentare cu gaze, altfel riscand sa fie exclusiv o tara de tranzit. Nabucco este conceput ca o sansa de reducere a dependentei fata de gazul rusesc si isi propune diversificarea resurselor de alimentare ale Europei prin aducerea gazelor din regiunea Caspica, Orientul Mijlociu si Egipt.
Analistii noteaza ca analiza include doua categorii de riscuri, si anume, deprecierea leului si turbulentele de pe pietele internationale pe de o parte si lipsa coordonarii dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pe de alta parte. Transportorul de gaze Transgaz este controlat de stat, prin Ministerul Economiei si Finantelor.
In afara de proiectul gazoductului Nabucco, Transgaz vizeaza mai multe proiecte de interconectare. Compania intentioneaza sa reia discutiile cu Ucraina si Serbia pentru dezvoltarea de interconexiuni ale sistemelor de transport al gazelor nationale, dar Ucraina nu si-a anuntat punctul de vedere, iar negocierile cu Serbia au fost intrerupte inca din 2003. In ceea ce priveste conectarea cu Bulgaria prin conducta de opt kilometri dintre Giurgiu si Ruse, Transgaz va investi 11,5 mil. lei, iar cantitatile transportate vor ajunge la 1,5 miliarde metri cubi pe an, reprezentand 9% din consumul national. Compania este intr-un grad avansat de finalizare a conexiunii cu Ungaria prin intermediul conductei Arad - Szeged.
In primul trimestru al anului, Transgaz a consemnat o crestere a veniturilor cu 14%, la 324 mil. lei, si un profit in stagnare comparativ cu perioada similara din 2007, la 92 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO