Burse - Fonduri mutuale

Intermediarul ofertei statului la Petrom va fi ales în martie

Autor: Carol Dan

27.01.2011, 23:35 28

Licitaţia pentru selectarea casei de brokeraj care va intermediavânzarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unui pachet de 9,84%din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la producătorul depetrol şi gaze OMV Petrom (SNP) va fi lansată cel mai probabil înluna martie.

"Autorităţile vor organiza licitaţia cel mai probabil în lunamartie. Până acum peste 10 bănci şi case de brokeraj importante autransmis, din proprie iniţiativă, scrisori de interes privindparticiparea la acest proces", au declarat surse din MinisterulEconomiei.

Vânzarea pachetului din Petrom ar fi cea mai mare tranzacţie dinistoria Bursei, participaţia de 9,84% fiind evaluată în prezent la465 mil. euro. Astfel, mandatul de intermediere a ofertei ar fi celmai mare de pe piaţa locală din ultimii ani, valoarea comisionuluifiind de câteva milioane de euro.

Ministerul Economiei deţine 20,6% din capitalul OMV Petrom, iarFondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%. Acţionarulmajoritar al producătorului de petrol şi gaze este grupul austriacOMV, cu 51,01% din acţiuni.

Statul a ales în decembrie firma de avocatură Boştină şiAsociaţii pentru consultanţă juridică în selecţiaintermediarului.

Pe lângă acest pachet de acţiuni, Ministerul Economieiintenţionează să mai listeze în acest an la BVB titlurireprezentând câte 15% din capitalul Transelectrica (TEL), Transgaz(TGN) şi Romgaz, trei dintre cele mai importante companiienergetice controlate de instituţie.

Acţiunile Petrom au pierdut ieri 1%, tranzacţionându-se lapreţul de 0,3625 lei. Capitalizarea companiei este de 4,824 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO