Burse - Fonduri mutuale

Investitiile au coborat profitul Albalact

Investitiile au coborat profitul Albalact

Raul Ciurtin, presedintele Albalact

21.11.2007, 18:09 16

Producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) a inregistrat in trimestrul al treilea din acest an o pierdere de circa 1,1 mil. lei (360.000 de euro), fata de un castig net de 2,1 mil. lei (0,6 mil. euro) in intervalul iulie-septembrie al anului trecut.
Afacerile companiei s-au majorat in aceeasi perioada cu 43%, ajungand la 36,9 mil. lei (11,4 mil. euro). Rezultatul negativ inregistrat de companie in trimestrul al treilea a fost explicat de conducerea companiei prin investitiile importante pe care Albalact le-a derulat in aceasta perioada.
Compania a finalizat primele noua luni ale acestui an cu o cifra de afaceri de 111,7 mil. lei (33,8 mil. euro), in crestere cu 64,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand obtinea 68 mil. lei (circa 19, 2 mil. euro). In aceeasi perioada compania a obtinut un profit de 5,6 mil. lei (1,7 mil. euro), cu 106,1% mai mare decat rezultatul net realizat cu un an in urma in perioada ianuarie-septembrie.
"Testele pe care a trebuit sa le facem la liniile de productie si mutarea unor echipamente din vechea fabrica in cea noua ne-au crescut cheltuielile si ne-au restrictionat putin productia. In plus, au devenit scadente si anumite cheltuieli de marketing efectuate. Aceasta situatie a facut ca profitul sa sufere o modificare fata de cel inregistrat la sase luni", a declarat Raul Ciurtin, presedintele Albalact.
Albalact a deschis la sfarsitul lunii septembrie o noua fabrica de lactate in localitatea Oiejdea, din judetul Alba, cu o capacitate de procesare de 200.000 de litri pe zi, in care a investit zece milioane de euro.
Producatorul va reloca in luna decembrie intreaga productie de lactate proaspete a companiei in noua unitate, motiv pentru care reprezentantul companiei sustine ca rezultatele acestor investitii se vor vedea abia anul viitor.
Compania a mai investit anul acesta in constructia unui centru logistic in apropiere de Bucuresti destinat exclusiv distriburirii produselor Albalact in Bucuresti si zona de sud-est a tarii si intentioneaza sa mai aloce anul viitor trei mil. euro in achizitia de echipamente si utilaje necesare acestuia.
Producatorul a demarat de asemenea anul acesta proiecte in valoare de sapte milioane de euro pentru marirea capacitatii fermei din Vaidei, Hunedoara, si pentru construirea unei noi ferme in apropierea acesteia care vor permite in 2009 realizarea unei productii de 50-60.000 de litri de lapte pe zi in fermele proprii.
Vechea fabrica Albalact din Alba-Iulia va beneficia de asemenea de investitii in cursul anului viitor, deoarece producatorul intentioneaza sa inceapa in prima parte a anului 2008 producerea mai multor tipuri de branzeturi.
Compania a incheiat recent o majorare de capital, prin care a atras de la actionari 37,2 mil. lei (10,6 mil. euro), respectiv peste 95% din suma vizata, acestia beneficiind de actiuni gratuite in valoare de 8,6 mil. lei (2,4 mil. euro). Actiunile Albalact au pierdut ieri aproape 5% si au inchis sedinta la un pret de 0,68 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de circa 127 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO