Burse - Fonduri mutuale

Investitiile in polite de asigurare unit-linked alearga sa prinda din urma inflatia

22.12.2005, 21:22 99

De la sfarsitul anului trecut, cel mai mare randament inregistrat de programele de investitii unit-linked a fost de putin peste 20%. Doar trei programe de investitii au inregistrat astfel de cresteri, in aceste cazuri cea mai mare parte din banii asiguratilor fiind plasata in actiuni ale companiilor europene si, intr-o mai mica masura, in instrumente monetare de pe piata romaneasca si actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Patru companii de asigurare vand polite unit-linked: Allianz-Tiriac, Aviva, ING Asigurari de Viata si Interamerican. Aceste produse sunt polite de asigurare de viata legate de unitati de fond (unit-uri) sau programe de investitii. O parte din prima platita de asigurat merge pentru investitii in aceste unit-uri, in functie de dorinta clientului, cealalta parte fiind destinata acoperirii riscului asigurat. In cazul fondurilor unit-linked, riscul investitional apartine clientului. In schimb, el are dreptul de a vinde din unitatile de fonduri sau de a cumpara unitati de fonduri dupa o anumita perioada. De asemenea, in perioada derularii contractului cu societatea de asigurare, asiguratul are dreptul sa isi schimbe programul de investitii sau sa combine mai multe programe.

"Clientul hotaraste ce parte din prima de asigurare va fi investita, in conditiile in care exista o prima minima de risc (stabilita de asigurator - n. red.)", spune directorul departamentului de relatii cu publicul la Allianz-Tiriac, Marius Onofrei.

"De asemenea, asiguratul poate hotari daca vrea sa creasca partea din prima destinata investitiilor. Procesul se numeste top-up", explica Onofrei. Astfel, cel care are o polita de asigurare de viata unit-linked poate sa majoreze partea din prima destinata investitiilor fie prin cresterea primei de asigurare, fie prin contributii neregulate.

De la inceputul acestui an, cele mai mari randamente le-au inregistrat programele de investitii in moneda europeana si in lei, in timp ce o mare parte a investitiilor in dolari au generat scaderi. In cazul unit-urilor ale caror preturi au scazut, companiile au investit banii asiguratilor preponderent in obligatiuni de stat straine, in instrumente monetare pe pietele externe si, mai putin, in actiuni ale companiilor din strainatate. Doar o parte redusa a investitiilor companiilor de asigurare este indreptata spre piata romaneasca, majoritatea plasamentelor fiind facute pe pietele externe.

"Piata romaneasca este inca foarte putin lichida. Chiar daca lichiditatea a crescut in ultimul timp, multe dintre companiile listate sunt companii care nu vor sa fie pe Bursa, cel putin asta reiese din modul in care isi comunica rezultatele investitorilor. Este foarte greu sa faci o politica de investitii cu oferta de pe BVB", spune directorul financiar al Interamerican, Emilia Bunea.

La BVB, valoarea medie a tranzactiilor zilnice este de 8 milioane de euro. Pentru a face o comparatie, lichiditatea Bursei de Valori din Budapesta este de circa 90 de milioane de euro.

Doar companiile Aviva si ING Asigurari de Viata au avut curajul sa investeasca pe piata romaneasca de capital si au avut de castigat de pe urma acestui pas. Programele de investitii RON Practic Plus, administrat de Aviva, si Mixt-RON, administrat de ING Asigurari de Viata, care plaseaza banii, printre altele, in actiuni cotate la BVB, au inregistrat randamente de 16,23% si respectiv de 21,68% in acest an.

La inceputul lui 2006, va intra pe piata asigurarilor de viata unit-linked si grupul sloven KD, prezent in Romania printr-o societate de administrare a investitiilor si una de brokeraj, aflata in curs de autorizare. Slovenii vor investi banii asiguratilor in fondurile mutuale administrate de KD Investments in Romania si in strainatate.



In ce sunt investiti banii asiguratilor



Allianz-Tiriac

Conservator (EUR) - 75% obligatiuni europene pe termen mediu si lung si 25% actiuni ale companiilor europene.

Clasic (EUR) - 50% actiuni ale companiilor europene si 50% obligatiuni.

Dinamic (EUR) - 75% actiuni ale companiilor internationale si 25% obligatiuni straine.

Progresiv (EUR) - 100% actiuni ale companiilor internationale.

Euro-Plus - 100% obligatiuni guvernamentale pe termen mediu si lung.

Dolar-Plus - 100% obligatiuni ale corporatiilor din SUA.

Leu-Extra - 100% depozite bacare la banci cu rating cel putin A.

Leu-Plus - 100% bonuri de tezaur pe termen mediu si lung.



Aviva

RON Practic - titluri de stat emise de Ministerul Finantelor

RON Practic Plus - actiuni listate la BVB, obligatiuni municipale, guvernamentale si emise de companii romanesti.

USD Suprem - 70% actiuni listate la bursele straine si 30% obligatiuni de stat emise de SUA, Germania, Italia, Franta.

USD Median - 30% actiuni straine si 70% obligatiuni de stat ca mai sus.

USD Conservator - 100% obligatiuni de stat emise de SUA, Germania, Italia, Franta.

EUR Suprem - 70% actiuni pe bursele straine si 30% obligatiuni de stat ca mai sus.

EUR Median - 30% actiuni pe bursele straine si 70% obligatiuni de stat emise de SUA, Germania, Italia, Franta.

EUR Conservator - 100% obligatiuni de stat ca mai sus.



ING Asigurari de Viata

Bonuri de Tezaur (RON) - bonuri de tezaur si depozite bancare.

Mixt-RON - 75% titluri de stat si instrumente ale pietei monetare si 25% actiuni ale companiilor romanesti listate la BVB.

Rosu-USD - 30% obligatiuni straine si 70% actiuni straine.

Alb-USD - 10% instrumente monetare, 60% obligatiuni straine si 30% actiuni cotate pe piete internationale.

Albastru-USD - 20% instrumente monetare, 70% obligatiuni straine si 10% actiuni cotate pe piete internationale.

Verde-USD - bonuri de tezaur in valuta emise de statul roman si depozite la banci straine cu activitate in Romania.



Interamerican

Intersafe (EUR) - depozite bacare si certificate de trezorerie romanesti denominate in euro.

Intermedium (EUR) - obligatiuni emise de corporatii europene.

Interplus (EUR) - obligatiuni guvernamentale si corporatiste emise preponderent de societati europene cu rating mai scazut.

Interextra (EUR) - actiuni ale societatilor europene cu risc ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO