Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă rezultatele din noul sezon de raportări financiare

Investitorii aşteaptă rezultatele din noul sezon de raportări financiare

Autor: Stefan Musgociu

10.10.2011, 00:04 708

Săptămâna aceasta se des­chide oficial noul sezon de raportări financiare din SUA şi Europa, care va fi urmărit cu interes de inves­titori pentru a le confirma sau infirma aşteptările, spun brokerii.

Bursa a crescut vineri cu 4,6%, în cel mai alert ritm din ultimele două luni, susţinută de introducerea unor ordine mai mari de cumpărare chiar la închidere pentru acţiuni precum Banca Transilvania, Transelectrica şi BVB.

Bursele vest-europene au revenit pe verde după ora 15:30, susţinute de pu­bli­carea unor indicatori peste aşteptări despre piaţa muncii din SUA. Recu­perarea burselor externe a dus la accelerarea uşoară a creşterilor pe piaţa de la Bucureşti, de la 2% la 3%. Creşterea titlurilor Băncii Transilvania s-a amplificat de la 3,8% la 9,8%, iar în cazul acţiunilor Transelectrica ascen­siunea a fost accelerată de la 8,5% la 11,2%.

Acţiunile BVB au încheiat în urcare cu 9,5%, în condiţiile în care cu cinci minute înainte de închidere avansul era de numai 4,5%.

"Creşterile de pe pieţele interna­ţionale din ultimele zile s-au datorat probabil zvonurilor potrivit cărora băncile europene ar urma să fie reca­pitalizate. La BVB, în urma scăderilor din primele două zile ale săptămânii, indicele BET-FI ajunsese la nivelurile minime din iulie 2009, prag considerat atractiv de o parte din investitori (...) Este greu de spus dacă până la finalul anului piaţa locală îşi va reveni, depinde mult de felul în care va fi gestionată recapitalizarea băncilor europene, care vor fi sursele prin care băncile vor fi finanţate, ce se va întâmpla cu Grecia", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 6,3%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 5,28%.

"La nivelul investitorilor consider că vor conta mult şi rezultatele financiare ale companiilor din SUA şi Uniunea Europeană, bilanţurile contabile vor arăta cum a evoluat activitatea fiecăreia în perioada iulie - septembrie, perioadă în care datele macroeconomice au in­di­cat o încetinire a creşterii econo­mice, iar concluzia sondajelor de opinie adresate consumatorilor, analiştilor şi in­ves­titorilor instituţionali a fost că încre­derea în viitorul economiei a scăz­ut", a completat analistul de la Tradeville.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 67,4 milioane lei (15,7 mi­lioane euro).

"O piaţă de capital sănătoasă şi mai rezistentă la şocurile economice se construieşte pe economiile şi fondurile de pensii ale investitorilor locali. Economia României nu este însă, momentan, suficient de productivă astfel încât să susţină o rată de economisire mare a populaţiei, motiv pentru care consider că, pentru a se dezvolta piaţa locală de capital are nevoie în continuare de investitori străini", a spus Dărăbuţ.

Société Générale a cumpărat vineri un pachet de acţiuni BRD reprezentând 0,28% din capitalul băncii cu 23,1 mil. lei (5,3 milioane euro) printr-o tranzacţie specială (deal - n. red.). Pe piaţa principală, titlurile băncii au crescut cu 4,55%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au câştigat 3,8%, până la 0,4517 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO