Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta rezultatele financiare si stabilitate politica

09.02.2007, 19:01 5

Bursa a avut ieri parte de o sedinta in care lipsa de lichiditate a facut ca societatile de investitii financiare sa nu mai fie cele mai tranzactionate din piata, iar locul acestora sa fie luat de blue-chips-uri lichide cum sunt BRD, Banca Transilvania sau Transelectrica. BET-ul a inchis pe verde, cu o urcare de circa 1,2%, in timp ce BET-FI-ul a crescut usor peste valoarea de la sfarsitul sedintei de miercuri.
"Interesul la nivelul intregii piete este mai scazut in aceste sedinte, lucru conturat prin volumele destul de scazute din piata. Pe Bursa exista o stare de asteptare, iar acumularea pe titlurile lichide se face pe anumite paliere de pret", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest, societatea prin care tranzactioneaza SIF Banat-Crisana.
Indicele BET a urcat ieri cu 1,24%, pe seama unei lichiditati la nivelul pietei de doar 8,2 mil. euro (27,6 mil. lei). Cele mai tranzactinate titluri de pe Bursa au fost Banca Transilvania, BRD si Transelectrica, urmate de actiunile societatilor de investitii financiare.
BRD a urcat cu 0,47%, fiind a doua cea mai tranzactionata actiune din piata, dupa ce in primele trei sedinte ale saptamanii intrase pe o traiectorie descendenta.
Actiunile Transelectrica au pierdut ieri 1,49%, coborand sub pragul de
40 de lei/actiune, in conditiile unui rulaj de 0,74 mil. euro (2,5mil. lei), si dupa ce SIF Muntenia a anuntat vanzarea participatiei detinute la aceasta societate.
Titlurile petroliere au urmnat in clasamnetul lichiditatii dupa SIF-uri, Petrom castigand 0,83% pe seama unei valori a tranzactiilor de doar 180.000 de euro. Indicele BET-FI a urcat ieri cu 0,06%, valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 2,5 mil. euro (8,4 mil. lei), circa 30% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete. SIF-urile au inchis ieri pe zero, cu exceptia SIF Banat-Crisana care a urcat cu 0,29%, in conditiile unui rulaj de 0,44 mil. euro (1,5 mil. lei).
SIF Moldova a inregistrat tranzactii in valoare de circa 0,5 mil. euro (1,8 mil. lei), departe de media zilnica calculata pentru 2007 de circa 3 mil. euro.
"Ma astept ca Bursa sa fie mai activa sapatamana viitoare si sa revina la o lichiditate mai mare, odata cu publicarea rezultatelor financiare ale mai multor companii si cu o stabilizare a lucrurilor in domeniul politic", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest.

Actiunile Bancii Transilvania au urcat ieri cu 1,87% pe seama unui rulaj important la nivelul pietei, 1,56 mil. euro (5,26 mil. lei), titlul fiind primul cel mai lichid de pe Bursa. "Bancile (Banca Transilvania si BRD-n.red.) au confirmat asteptarile investitorilor si se mentine un interes constant pentru acestea. Asistam la o acumulare pe titlurile bancare pe anumite paliere de pret. In piata s-au tranzactionat pachete importante pe ambele banci", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest, societatea prin care tranzactioneaza SIF Banat-Crisana. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia isi mentin pretul stabilit in sedinta de miercuri, pe un rulaj de aproximativ 0,66 milioane de euro (2,22 milioane de lei). Titlurile au inceput saptamana cu o apreciere de 0,83% si un pret de inchidere de 3,66 lei/actiune, urmata insa de doua zile in care titlurile au pierdut 1,66% din valoare. "SIF-urile s-au plafonat in jurul nivelurilor actuale si nu dau semne ca vor creste pe termne scurt. In piata, interesul investitorilor de a cumpara aceste titluri s-a mai domolit", spune Sorin Carstea. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,6 lei/actiune. De la inceputul anului actiunile SIF Oltenia au inregistart o apreciere de aproape 2%.

Titlurile companiei Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) s-au apreciat ieri cu 1,85%, pe seama unui rulaj de 0,5 mil. euro (1,6 mil. lei), in scadere fata de ultimele sedinte de tranzactionare. Actiunile rafinariei pierdusera de la inceputul saptamanii 6,9% din valoare. "La acest emitent se asteapta rezultatele financiare de saptamana viitoare. Cresterea de pret din ultimele luni este rezultatul faptului ca actiunea a ramas in urma in ultimul an din cauza problemelor juridice ale grupului Rompetrol. Actiunea a ajuns la un nivel la care investitorii asteapta mai mult de la companie. Acum ei se pot concentra asupra performatelor economice ale rafinariei", spune Sorin Carstea.

Actiunile producatorului de ingrasaminte Azomures Targu Mures au sarit ieri cu 6,71% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 69.000 euro (234.000 de lei), in 155 de tranzactii. Brokerii sunt de parere ca o revenire a actiunii este normala in conditiile in care actiunea a avut o evolutie negativa anul trecut. Compania a anuntat ca va prezenta rezultatele financiare preliminare pe ultimul trimestru al lui 2006 la mijlocul saptamanii viitoare. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,175 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare actiunea a atins un maxim al cotatei de 1,8 lei/actiune si un minim de 0,165 lei/actiune.

Titlurile companiei care se ocupa cu transportul de carburanti prin conducte Conpet Ploiesti au sarit ieri cu 8,06%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 166.000 de euro. Actiunile Conpet au adus investitorilor un profit de aproape 40% de la inceputul anului, iar fata de luna aprilie a anului trecut cotatia a crescut cu aproape 280%. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice pe acest titlu a crescut de la circa 10.000 de euro in 2006 la aproape 50.000 de euro pe zi anul acesta. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 34,5 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare cotatia actiunii a atins un maxim de 34,8 lei/actiune .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO