Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au continuat sa-si marcheze profitul

01.03.2005, 00:00 20

O noua zi de corectii pe Bursa ieri, in conditiile in care investitorii au preferat sa-si marcheze profiturile si, ca urmare a acestui lucru, cea mai mare parte a actiunilor tranzactionate au fost cotate in scadere la finele sedintei.


Toti cei trei indici bursieri au inregistrat noi scaderi. Indicii BET si BET-C au pierdut peste 1%, in timp ce BET-FI a coborat cu 2,3%.


"Preferinta investitorilor pentru marcarea profitului in aceste momente ar putea sa fie explicata de o serie de factori: suspendarea de la tranzactionare incepand de miercuri a emitentilor de la Categoria I, masura privind impozitul pe castigurile de capital, intarirea leului fata de euro si dolar, precum si de rezultatele financiare raportate de unele companii. Toti acesti factori au o influenta asupra pretului", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.


Brokerii spun ca scaderile de pe piata ar putea fi legate si de faptul ca este finalul lunii. "Se fac tot felul de raportari financiare la final de luna. Este posibil ca unele fonduri de investitii sa-si puncteze castigurile pentru a avea situatii financiare mai bune pe care sa le raporteze actionarilor. Recomandarea mea in aceasta perioada este de vanzari urmate de rascumparari", a precizat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest. El a mai spus ca se asteapta ca scaderea pietei sa continue si azi, dar incepand de miercuri este posibil ca unele din titlurile ramase la tranzactionare sa inregistreze aprecieri usoare.


Sedinta de ieri a consemnat din nou realizarea unor tranzatii speciale cu actiunile celor mai mari companii de pe piata, Petrom, BRD, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare (Petromidia).


Tranzactia speciala cu titlurile Petromidia s-a perfectat la 1.150 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 32,2 mld. lei (0,8 mil. euro). In piata, cu aceste actiuni s-au realizat transferuri de peste 150 mld. lei (4,1 mil. euro), ultima tranzactie incheindu-se la 1.140 lei/actiune, in scadere cu 0,9% fata de sedinta precedenta. "Este posibil sa fi terminat de descarcat la Rompetrol Rafinare investitorul care a vandut in ultima perioada. Miscarile din ultimele sedinte au aratat ca este posibil sa fi intrat si unul sau doi investitori mai puternici pe aceste titluri", a precizat Nicolae Rusu.


Actiunile Azomures au mai pierdut 14%, ultimul pret fiind de 3.880 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor a fost in crestere, valoarea transferurilor care au implicat actiunile Azomures fiind de 6,4 mld. lei (0,1 mil. euro).


Printre putinele actiuni care au inregsitrat aprecieri de pret au fost si titlurile Impact, care au urcat cu 3,9% pana la 8.100 lei/actiune. Una din cele mai mare cresteri, de peste 14%, a apartinut actiunilor Zimtub, pe fondul raportarii unei cresteri importante de profit pentru anul trecut. Titlurile Zimtub au atins si un nou maxim istoric de 35.600 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 200 lei mai redus fata de nivelul maxim. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni a fost de 1,3 mld. lei (aproximativ 36.000 de euro).


Piata RASDAQ


Titlurile Asirom Bucuresti au revenit la o lichiditate buna, realizand cel mai mare rulaj in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri de pe bursa electronica RASDAQ.


Dupa ce au fost slab tranzactionate saptamana trecuta, actiunile Asirom au realizat ieri un rulaj de peste 17 miliarde de lei (470.000 de euro). S-au inregistrat 10 tranzactii cu titluri Asirom prin intermediul carora s-au transferat 3 milioane de actiuni, reprezentand aproape 0,5% din capitalul social al companiei. Preturile de tranzactionare au variat intre nivelul minim de 4.850 lei/actiune si nivelul maxim de 5.600 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost stabilita la 5.100 lei/actiune, marcand o apreciere cu 2,2% fata de sedinta de tranzactionare precedenta.


La categoria de baza, cele mai tranzactionate au fost din nou titlurile societatii Biofarm Bucuresti. Acestea au fost implicate in 52 de tranzactii, prin care s-au transferat circa 1,2 milioane de actiuni, reprezentand 0,5% din capitalul social al societatii. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 5.100 lei/actiune si 5.300 lei/actiune, inregistrandu-se o depreciere de 0,56% la nivelul pretului mediu, pana la 5.184 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Biofarm a fost de 6 miliarde de lei (165.700 de euro).


Printre societatile cu o evolutie buna in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri s-a numarat si compania de remorcare maritima Coremar Constanta. S-au realizat 30 de tranzactii cu titluri Coremar, care au marcat transferul a 129.000 de actiuni, reprezentand 0,8% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 1,9 miliarde de lei (52.000 de euro). Pretul la care s-au realizat majoritatea tranzactiilor a fost de 15.000 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia de inchidere. Cursul titlurilor Coremar a inregistrat astfel o apreciere de 3,45%. Societatea a atins astfel o capitalizare de piata de aproape 243,8 miliarde de lei (6,7 milioane de euro).


Dintre societatile listate la categoria I, Socep Constanta a realizat un rulaj de 2,16 miliarde de lei (60.000 de euro). Preturile de tranzactionare au oscilat intre nivelul minim de 4.350 lei/actiune si nivelul maxim de 4.500 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost de 4.400 lei/actiune, in scadere cu 2,65% comparativ cu sedinta de tranzactionare anterioara.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO