Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au mai găsit un motiv să se abţină de la tranzacţionare: Irlanda

Autor: Stefan Musgociu

22.11.2010, 23:28 28

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,02%, înlinie cu pieţele externe, însă foarte puţini investitori au fostdispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fostlimitată la 6,1 mil. lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele mature din Europaerau în scădere cu până la 1%, deşi la deschidere pieţele auavansat cu maximum 0,7%. Linia descendentă era urmată şi demajoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, careînregistrau corecţii de cel mult 0,8%.

Ştirile despre negocierile privitoare la volumul şi modalităţileajutorului financiar extern destinat Irlandei au dus la deschidereazilei pieţele pe creştere, însă ulterior, bursele au trecut pescădere, investitorii realizând că rezolvarea situaţiei din Irlandanu va duce la finalul crizei datoriilor suverane din zona euro.

Totodată, agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat lunică va retrograda, probabil, cu mai multe trepte ratingul Irlandei,deoarece ajutorul anunţat de Uniunea Europeană şi FMI are un impactnegativ asupra finanţelor statului, transferând povara problemelorsectorului bancar către guvern.

Pe plan local, în contextul volumelor reduse, vânzătorii au fostnevoiţi să ducă preţurile mai jos, în special în cazul titlurilorcelor cinci societăţi de investiţii financiare.

Punctul minim al indicelui BET-FI a fost atins la ora 15:45,când titlurile SIF-urilor aveau cotaţii în medie cu 2,45% subreferinţă. La finalul şedinţei, indicele BET-FI consemna un reculde 1,95%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în mediecu 1,35 procente, iar titlurile companiilor din sectorul energeticau dus indicele BET-NG cu numai 0,38 procente sub nivelul de lafinalul sesiunii anterioare.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 1,66%.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, credecă piaţa locală ar trebui să fie atractivă pentru investitorii petermen lung, în condiţiile în care încă mai are de recuperat pânăsă atingă nivelurile maxime din acest an, în timp ce bursele maturesunt foarte aproape de aceste praguri.

"Pieţele dezvoltate au recuperat pierderile din perioada aprilie- iunie, indicele german DAX este în continuare peste maximul dinaprilie, în timp ce indicii americani «cochetează» cu acest nivel,iar pe piaţa locală indicele BET este cu 17% mai jos. Cotaţiileacţiunilor de la BVB înregistrează niveluri scăzute faţă decelelalte burse, deci în mod normal ar trebui să fie «atractive»pentru investitorii străini", a declarat el.

Dărăbuţ a adăugat că deşi volumele de tranzacţionare sunt încontinuare reduse, investitorii care se încumetă să ia poziţii petermen lung, în aceste momente "tulburi" atât din punct de vederepolitic, cât şi economic, ar putea fi câştigători.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi BRD (BRD) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de câte 795.000 de lei, şi auasigurat 26% din rulajul bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO