Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au redevenit prudenţi şi corecţiile au revenit pe bursă

Investitorii au redevenit prudenţi şi corecţiile au revenit pe bursă

Foto Octav Ganea

Autor: Monica Juganaru

12.09.2012, 00:04 498

Bursa de la Bucureşti a continuat să scadă uşor în a doua parte a zilei şi a închis cu 0,38% mai jos faţă de luni, într-o piaţă apatică şi în care lichiditatea totală a fost salvată de trei tranzacţii deal cu acţiunile Fondului Proprietatea în valoare de 9,8 milioane euro.

"Votul de miercuri din Germania privind constituţionalitatea Fondului de Stabilitate Financiară va conta decisiv în evoluţia ulterioară a pieţelor de capital. S-a văzut săptămâna trecută ce efecte importante şi rapide a adus în piaţă decizia BCE privind achiziţiile de bonduri. Cele mai importante au fost scăderile dobânzilor la bondurile spaniole cu scadenţa de 10 ani sub 6%, iar pentru cele de 2 ani de la puţin peste 6% la aproape 2,5%. Credem că şansele de a avea miercuri un vot pozitiv sunt importante şi, în aceste condiţii, mă aştept la o evoluţie similară cu cea de după decizia BCE. În caz contrar, câştigurile din ultima săptămână vor fi anulate şi probabil scăderile se vor accentua", a declarat directorul Departa­mentului Clienţi al Broker Cluj, Adrian Ceucă.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,18 mil. lei (11,63 mil. euro), iar 84% din lichiditate a fost asigurată de trei transferuri deal cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare de 44,16 mil. lei (9,8 mil. euro).

Titlurile au fost cedate la un preţ de 0,53 lei/acţiune, cu 0,56% sub preţul de la închiderea pieţei principale din şedinţa de luni. Pe piaţa principală, titlurile Fondului Proprietatea au închis la preţul de 0,5305 lei, cu 0,47% sub închiderea de luni.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,49% mai jos faţă de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Exceptând titlurile Fondului Proprie­tatea, rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat doar acţiunile Erste Bank (EBS), respectiv 1,4 miloane de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau mişcări mixte, după ce la deschidere erau pe minus, pe fondul temerilor legate de o posibilă "deraiere" a planului anticriză pre­zentat săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO