Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bucuresti, spectatori la corectia din piata

30.07.2007, 16:53 14

Bursa de la Bucuresti a avut vineri parte de a treia zi de corectii serioase consecutive, cei mai importanti trei indici ai pietei pierzand in medie 2,8% fiecare.
Investitorii autohtoni sunt practic spectatori la corectia care a doborat cotatiile, in conditiile in care tonul a fost dat de investitorii institutionali a caror iesire a adus o corectie generala pe pietele europene invecinate.
Polonia si Cehia, piete care sunt cumparate in general "la pachet" impreuna cu cea din Romania de marile fonduri de investitii, au inregistrat si ele corectii ale pietelor. Vineri Bursa din Praga a cazut cu 2,42%, in timp ce la Varsovia piata s-a corectat cu aproape 1%.
La noi, societatile de investitii financiare (SIF) au fost printre cele mai greu lovite de exit-ul investitorilor, vineri indicele acestora pierzand 2,88%. De altfel, in cele trei zile de scaderi BET-FI a dat inapoi cu 10,5%.
Tinand cont de ultimele scaderi, performata indicelui de la inceputul anului a coborat la 36%, dupa ce inainte de corectie acesta se apropia de 50%. Valoarea tranzactiilor totale din piata a ajuns la circa 27,5 milioane de euro. "Este curios ca se vinde furios cu precadere titluri ale societatilor de investitii financiare, pe restul emitentilor, cum ar fi bancile sau titlurile petroliere volumele ramanand scazute. Este un semnal curios pe care il da piata", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Vineri s-a observat in piata o reactie evidenta a investitorilor de la Bucuresti, la evolutia de afara.
O usoara revenire a indicilor europeni inducea si la noi o revenire la cumparare, tendinta fiind mult mai vizibila pe piata futures de la Sibiu. Aceasta este mult mai sensibila la astfel de indicatori, variatiile mici facand diferenta dintre castiguri importante sau pierderea intregii sume investite.
"Indicii de la Bucuresti se afla in stransa legatura cu pietele extrene. Daca evolutiile de pe piata americana vor continua sa duca indicii in jos, si la noi se va intampla la fel", spune Adrian Ceuca.
Vineri noapte indicele de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average, a inchis in scadere cu 1,54%, ajungand la 13.265 de puncte, dupa ce cu numai o saptamana in urma atingea maxime istorice peste pragul de 14.000 de puncte.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut vineri 4,29%, pe fondul unui rulaj de circa 1,54 milioane de euro (4,86 milioane de lei). SIF a subscris actiuni Continental Hotels de 4,01 milioane de lei (1,28 milioane de euro) la majorarea capitalului cu 45,9 milioane de lei (14 milioane de euro), la 103,18 milioane de lei, efectuata de compania hoteliera. SIF Transilvania a subscris 1,26 milioane de actiuni, la pretul de emisiune de 3,3 lei/actiune, prin exercitarea dreptului de preferinta. Termenul de subscriere a fost de 30 de zile de la hotararea din iunie, pana la data de 20 iulie. Ultima tranzactie cu titlurile SIF3 s-a perfectat la pretul de 2,68 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut vineri 2,65%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 1,32 milioane de euro (4,16 milioane de lei), printre primele zece din piata. Actiunile companiei au cunoscut o pierdere de 10% de la inceputul anului, scazand de la un pret de 0,605 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna iunie a adus o apreciere a titlurilor Petrom cu 3,92%, de la pretul de 0,51 lei/actiune in prima sedinta a lunii, la 0,53 lei/actiune pe 29 iunie. Titlurile Petrom au crescut in luna curenta cu 0,92%, atingand un pret de 0,55 lei/actiune in sedinta de tranzactionare de vineri. Cel mai mare rulaj al lunii a fost atins pe 5 iulie, acesta fiind de 11,65 milioane de lei.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut in ultima sedinta 3,88%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de servicii de investitii financiare s-a ridicat la 1,16 mil. euro (3,68 milioane de lei), printre primele zece rulaje din piata. Societatea a raportat pe primul semestru al acestui an un profit de 7,33 milioane euro (24,2 mil. lei), in urcare cu 250% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul raportat este cu mult peste previziunile pe acest an ale Broker si reprezinta 78,6% din cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2007, de 9,3 mil. euro (30,8 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la pretul de 3,96 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut vineri 2%, pe fondul unei lichiditati de 1,04 milioane de euro (3,28 milioane de lei), printre primele zece de la Bursa. Compania ceha de servicii financiare Wood & Co. considera ca pretul corect al actiunilor Transelectrica pentru 2008 este de 65 lei/titlu, cu 40% peste nivelul actual, pe fondul estimarilor pozitive privind profitabilitatea, evaluand astfel compania la 1,51 mld. euro (4,76 mld. lei). In prezent, Transelectrica are o capitalizare de circa 3,3 mld. lei (1,05 mld. euro, la cursul de joia trecuta, de 3,1374 lei pentru un euro). Wood recomanda cumpararea actiunilor companiei nationale de transport al energiei electrice.

Titlurile Transilvania Constructii Cluj (COTR) au sarit in sedinta de vineri cu 11,17%, pe fondul unui rulaj de circa 44.000 de euro (139.000 de lei). Compania cu activitati in imobiliare si constructii a obtinut in primul semestru un profit brut de 2,6 milioane de euro (8 milioane de lei), de aproape 12 ori mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit directorului economic al societatii. Afacerile companiei au crescut cu 274% fata de primul semestru din 2006, ajungand la 32,8 milioane de lei (10,6 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titlurile Transilvania Constructii s-a perfectat in sedinta de vineri la pretul de 399 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO