Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe Bursa au pierdut in ianuarie 7 mld. euro

Investitorii de pe Bursa au pierdut in ianuarie 7 mld. euro
04.02.2008, 19:02 12

Valoarea totala a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv piata RASDAQ, a scazut in ianuarie cu 7 mld. euro, ajungand la nivelul de la sfarsitul lui 2006, de 24,5 mld. euro.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, a pierdut luna trecuta 23%, dupa ce castigase 22% anul trecut, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 20%, coborand sub nivelul de la sfarsitul lui 2006.
Scaderile de pe Bursa au lovit puternic si fondurile mutuale care investesc preponderent in actiuni, unele pierzand chiar mai mult decat castigasera in 2007.
Fondurile straine de investitii, care au retras in ultima luna sume importante de pe pietele emergente de capital, sunt considerate principalele responsabile pentru scaderile din ianuarie.
Cei mai loviti de corectie au fost insa micii investitori locali care au intrat pe Bursa anul trecut, cumparand actiuni in apropierea maximelor din iunie-iulie, si care au pierdut in unele cazuri peste 30-40%.
"Marii perdanti ai scaderii din ultimele luni a Bursei au fost investitorii romani. Aceasta este si din vina unora dintre brokerii locali, care fie au perceput cu intarziere mersul pietelor internationale, fie si-au dezinformat intentionat clientii, si in momentul in care se prefigura criza nu au dat sfaturi clare", a declarat pentru ZF Mircea Lamurean, unul dintre investitorii cu experienta pe Bursa, care detine un portofoliu de circa 1,5 mil. euro. El spune ca a pierdut circa 18% din valoarea portofoliului in luna ianuarie, dar mizeaza pe o revenire a pietei pana la sfarsitul anului.
"La inceput am avut momente de neincredere si mi-am pregatit o strategie de iesire de pe piata cu pierderi minime, insa nu a fost cazul. Criza s-a terminat, in opinia mea, si dupa inca 2-3 saptamani in care e posibil sa mai asistam la unele scaderi cred ca piata va incepe sa creasca treptat, iar investitorii straini, care dau trendul pietei, se vor intoarce treptat in piata. Pana la sfarsitul anului ma astept ca piata sa creasca cu 40-50% peste nivelul actual", a mai spus Lamurean.
Parerea sa este impartasita si de brokeri sau administratorii de fonduri mutuale, care sustin ca piata va recupera pierderile pana la sfarsitul anului.
"Revenirea o vad din a doua parte a anului. Din toate discursurile pe care le-am auzit elementele pozitive sunt asteptate sa apara incepand cu jumatatea anului. Ma astept sa avem parte in aceasta perioada si de niste IPO-uri, iar pe fondul acestor infuzii de capital investitorii sa mai plaseze pe langa bani in actiuni", considera Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Piata nu mai are potential de scadere. Cifrele din momentul de fata contin toate scenariile negative si asteptarile pesimiste ale analistilor financiari. In preturile actuale sunt incluse deja toate stirile rele", este de parere Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
Sritile care au aparut la sfarsitul lunii, privind reviziurea in sens negativ a perspectivei ratingului Romaniei de catre agentia internationala Fitch nu e deloc imbucuratoare pentru investitorii la Bursa, intrucat o eventuala retrogradare a ratingului ar determina o iesire a unor categorii de fonduri de investitii straine de pe piata.
Pe de alta parte, rezultatele financiare raportate de companii pe 2007 si pe primul trimestru din 2008 si perspectivele bune de crestere economica ar putea atrage din nou investitorii straini pe Bursa, acestia putand profita si de nivelul scazut al cursului leului fata de euro.

Cele mai mari pierderi
Actiunile lichide au fost cele mai lovite de corectiile din ianuarie. BRD-SocGen, cea mai mare banca listata, a pierdut circa o treime din capitalizare, adica circa 1,8 mld. euro, iar Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, si-a redus valoarea de piata cu peste 20%, adica aproape 1,5 mld. euro. SIF-urile au pierdut in medie peste 20% din valoare - circa 750 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO