Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu au apetit pentru bursa românească. Analiştii nu văd deocamdată intrări de capital

Analiştii nu văd deocamdată intrări de bani pe bursa românească

Autor: Stefan Musgociu

14.10.2011, 00:03 584

Bursa de la Bucureşti a scăzut joi cu 1,3%, influen­ţată de corecţiile de pe bursele vest-europene, însă cei mai mulţi in­ves­titori nu au intrat la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost redusă, sub 15 milioane lei.

"Nu cred că acţiunile de pe piaţa locală sunt chiar ieftine în aceste zile. Dacă ne uităm la indicatorul de evaluare PER (preţul acţiunilor împărţit la profitul net pe acţiune - n.r.), toate sunt foarte jos. La noi sectorul financiar nu poate să nu reacţioneze la ce se întâmplă în afară, în ţări precum Grecia sau Austria. Astfel, atât acţiunile băncilor listate, cât şi ale SIF-urilor sunt afectate", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., care intermediază tranzacţii şi pe piaţa de la Bucureşti.

După ora 13:30 corecţia bursei locale s-a accentuat la peste 1% şi până la finalul şedinţei s-a menţinut în jurul acestui nivel.

La închidere cele mai lichide zece titluri plasau indicele BET cu 1,16% sub nivelul de miercuri. Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat un recul de numai 0,25%.

"Cred în continuare că este ieftin să cumperi, dar tot riscant. Deci nu văd mari intrări de bani în regiune imediat, din păcate. Poate avem nevoie de un factor generator de lichiditate, gen listare mare, pentru a vedea intrări mai mari de bani în piaţă", a mai spus Fer.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), sumă cu puţin sub rulajul şedinţei precedente, de 15,1 milioane lei (3,5 milioane euro). Doar 10 acţiuni au consemnat rulaje de peste 100.000 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide, cu operaţiuni de 8,5 milioane lei, şi au asigurat 58% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,452 lei, preţ în scădere cu numai 0,18%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au pierdut 3% pe al doilea rulaj din piaţă, în timp ce acţiunile BRD abia au cumulat un rulaj de 5.700 de lei şi au coborât cu 1,5%.

Unii investitori au fost mai activi la tranzacţionarea altor titluri decât a acţiunilor. Astfel, pe piaţa obligaţiunilor şi pe cea a produselor structurate au fost realizate operaţiuni de câte 2,4 milioane lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro), sumă cu 14% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 22,9 milioane lei (5,3 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%. Pieţele din Rusia, Polonia şi Cehia consemnau corecţii de cel mult 1%, în timp ce bursele din Croaţia, Ungaria şi Slovenia avansau cu până la 1,3%.

Scăderile pieţelor mature au fost influenţate şi de un avertisment al Băncii Centrale Europene (BCE) cu privire la impactul implicării băncilor în salvarea vreunui stat din regiune. BCE şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de un default, chiar şi parţial, al unui stat din zona euro şi respinge orice plan de salvare care obligă sectorul privat, respectiv băncile, să îşi asume pierderi legate de datoriile suverane. Instituţia a avertizat că o astfel de participare poate leza reputaţia euro.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Argus Constanţa (UARG), după ce CNVM a emis o ordonanţă prin care obligă Consiliul de Administraţie al societăţii să întocmească şi să publice în regim de urgenţă un raport cu privire la administrarea şi conducerea societăţii. Comisia a luat act de respectarea cererii privind convocarea unei noi adunări de către reprezentanţii SIF Oltenia în CA-ul Argus.

  • Titlurile SIF Muntenia (SIF4), care şi-a publicat raportul lunar privind situaţia activelor şi profitului la finele lunii septembrie. SIF-ul a raportat la nouă luni un profit de 13,2 mil. lei, faţă de un câştig net de 23,9 mil. lei cu o lună în urmă.

  • Evoluţia pieţelor globale, după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere pe indicele S&P 500, de circa 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO