Bănci și Asigurări

Cum a şters criza externă jumătate de miliard de euro din valoarea băncilor româneşti listate

Cum a şters criza externă jumătate de miliard de euro din valoarea băncilor româneşti listate

Autor: Roxana Pricop

13.10.2011, 19:21 996

Temerile investitorilor privind un posibil default al Greciei şi impactul acestuia asupra pieţelor financiare europene alături de istorica retrogradare a ratingului SUA au ţinut bursele în corzi din august până în prezent. De departe cele mai afectate au fost acţiunile băncilor, şi în special cele ale băncilor cu expunere pe datoriile Greciei.

La Bucureşti, acţiunile celor trei bănci româneşti listate-BRD (simbol BRD), Banca Comercială Carpatica (BCC) şi Banca Transilvania (TLV) - au intrat în colimatorul panicii investitorilor, înregistrând scăderi de peste 17% în intervalul cuprins între 1 august şi 11 octombrie. Controlată de grupul francez Société Générale, aspru penalizat de investitorii de la Bursa din Paris pentru expunerea pe Grecia, BRD a pierdut 17,4% sau 1,6 miliarde de lei din capitalizare pe Bursa de la Bucureşti şi a ajuns să valoreze circa 7,9 miliarde de lei. BRD este a doua cea mai mare bancă din sistem cu active de 47,6 miliarde de lei la sfârşitul primului semestru, dar prima ca nivel al profitabilităţii, în condiţiile în care a câştigat 282 milioane de lei în primul semestru, iar întreg sistemul bancar a adunat un profit de numai 94,5 milioane de lei.În intervalul cuprins între 1 august şi 11 octombrie, acţiunile Société Générale au pierdut 34% pe Bursa din Paris.

Cum au fost afectate băncile cu capital majoritar românesc

Singurele bănci cu capital românesc, Carpatica şi Transilvania, s-au contaminat de scăderile de pe pieţele europene de acţiuni, înregistrând corecţii de 17,5%, respectiv de 20%. Din august, Carpatica a pierdut 40 milioane de lei din capitalizare şi a ajuns în prezent la o valoare de 188,4 mil. lei, în timp ce Banca Tran sil vania a pierdut 20% sau 434 milioane de lei din capitalizare.

Banca Transilvania, controlată de un grup de antreprenori români, este a treia cea mai mare bancă după valoarea activelor, de 22 miliarde de lei la finele primului semestru.

Acţiunile Carpatica au fost salvate de scăderi mai mari de apariţia pe piaţă a unor informaţii privind o posibilă intrare a unui fond de investiţii britanic AnaCap în acţionariatul băncii, alături de omul de afaceri Ilie Carabulea. Informaţiile respective au alimentat creşteri de peste 15% în două zile consecutive (4 şi 5 cotombrie) în condiţiile în care restul acţiunilor bancare se corectau puternic. Deşi managementul Carpatica a anunţat că "la nivelul conducerii nu există informaţii sau decizii în legătură cu negocieri în curs pentru vânzarea unor pachete de acţiuni BCC sau majorări de capital", investitorii au sperat în realizarea unei tranzacţii, însă ulterior titlurile au revenit pe scădere ca mai toată piaţa.

"BRD face parte dintr-un grup financiar străin şi prezintă riscul ca orice vânzare de acţiuni Société Générale la Paris să se regăsească într-o vânzare de acţiuni la Bucureşti. Scăderea acţiunilor TLV se poate explica prin faptul că Banca Transilvania este unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la Bursa din Bucureşti şi este influenţată de sentimentul investitorilor de pe pieţele externe. În schimb, Carpatica a fost penalizată pentru pierderile înregistrate", a spus Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul societăţii de brokeraj Broker Cluj. În ultimele două luni, grupul francez Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, a doua cea mai mare bancă din sistem, a fost printre cei mai activi cumpăratori ai acţiunilor BRD. Société Générale a cumpărat în ultima lună şi jumătate pachete de acţiuni reprezentând 0,8% din capitalul BRD de pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportărilor disponibile.

Francezii au profitat de scăderea acţiunilor BRD pe bursă, realizând achiziţiile la un preţ mediu de 11,7 lei/acţiune, în condiţiile în care în primele luni ale anului acţiunile s-au tranzacţionat peste nivelul de 14 lei. Astfel, SocGen a plătit circa 65 milioane de lei pentru 0,8% din BRD.

Analistul este de părere că achiziţiile făcute de Société Générale la BRD nu au avut drept scop sprijinirea preţului acţiunii, grupul francez profitând în schimb de preţul mic al acţiunii pentru a-şi consolida participaţia.

Scăderile înregistrate de acţiunile băncilor româneşti sunt însă mult sub cele raportate de băncile franceze şi austriece şi departe de prăbuşirea înregistrată de acţiunile băncilor elene. Acţiunile BNP Paribas au pierdut 23,4% în intervalul cuprins între 1 august şi 11 octombrie, în timp ce acţiunile Crédit Agricole s-au ieftinit cu 34,2%. Acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR şi al doilea cel mai mare grup financiar din Europa de Est, au pierdut peste 45%. Pe Bursa din Atena, acţiunile Alpha Bank, a cărei subsidiară din România este apropiată ca mărime de Banca Transilvania, au scăzut cu 72% în ultimele două luni şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO