Business Internaţional

Bursa americană creşte după ce Slovacia susţine eforturile anticriză ale Europei

Bursa americană creşte după ce Slovacia susţine eforturile anticriză ale Europei

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

13.10.2011, 09:53 597

Bursa de la New York a închis miercuri în urcare cu aproape 1%, datorită ratificării de către Parlamentul slovac a măsurilor de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,9%, iar Standard & Poor's 500 a avansat cu 0,98%, în timp ce Nasdaq Composite a închis în urcare cu 0,84%.

Slovacia era ultimul stat din zona euro care nu ratificase măsurile adoptate pe 21 iulie de liderii europeni, care includ extinderea şi consolidarea Fondului de Stabilitate, măsuri pe care se bazează eforturile anticriză ale Europei.

Analiştii notează că unii investitori au încercat să se "agaţe" de creşterile din ultimele zile, în speranţa că trendul ascendent va fi unul de durată.

Indicele S&P 500 a crescut cu circa 12% de la minimul atins săptămâna trecută şi a înregistrat în ultimele şapte zile cea mai abruptă apreciere din martie 2009. Indicele Dow Jones a trecut pentru scurt timp pe plus faţă de începutul anului.

Acţiunile bancare au condus din nou avansul bursei, indicele KBW Bank urcând cu 3,3%. Titlurile Citigroup s-au apreciat cu 5%.

Bursele din întreaga lume au fost afectate sever de la sfârşitul lunii iulie de temerile privind criza datoriilor de stat din Europa, considerată o ameninţare pentru stabilitatea sistemului financiar global şi revenirea creşterii economice mondiale.

Votul favorabil din parlamentul slovac a pus capăt practic unei crize politice care ameninţa supravieţuirea monedei euro.

Acţiunile PepsiCo au urcat cu 2,9% datorită profiturilor peste estimări din trimestrul al treilea şi confirmării obiectivelor pentru acest an.

Titlurile producătorului de aluminiu Alcoa s-au retras însă cu 2,4% la o zi după ce compania a raportat rezultate financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO