Burse - Fonduri mutuale

Investitorii pe Bursa au continuat sa-si marcheze din profit

31.05.2007, 17:45 23

Bursa a inregistrat si ieri o scadere usoara, insa pe fondul unei lichiditati destul de scazute. Brokerii sunt de parere ca aprecierile importante ale cotatiilor din ultima perioada i-au determinat pe unii investitori sa-si marcheze din profituri.
"Bursa mai si scade, nu poate sa creasca la nesfarsit. Cred ca sunt corectii de moment determinate de lipsa cumparatorilor pe piata, care sunt mai putin activi pe perioada verii", spune Adrian Bica, trader la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Actiunile SIF au pierdut in medie 1,2%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata.
Chiar si dupa corectiile din ultimele zile, SIF-urile pastreaza in medie de la jumatatea lunii martie un avans de 28%.
Pe parcursul zilei de ieri, mai toti indicii burselor europene inregistrau corectii, dupa ce indicele bursei din China a pierdut 6%, ca urmare a faptului ca guvernul chinez a anuntat majorarea semnificativa a comisioanelor de tranzactionare cu actiuni, in incercarea de a reduce tranzactiile speculative ale investitorilor straini.
Cele mai lichide au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 2%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,64 milioane de euro (5,4 milioane de lei).
Indicele BET a pierdut ieri 0,9%, pe fondul scaderilor inregistrate de actiunile din sectorul petrolier, Petrom si Rompetrol Rafinare, care au pierdut circa 1% fiecare.
Actiunile Petrom au facut din nou obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 0,3 milioane de euro (un milion de lei), la pretul de inchidere din sedinta precedenta.
Titlurile Oltchim Ramnicu-Valcea au continuat sa scada si ieri, inchizand sedinta pe minus cu peste 4%, dupa anuntul privind inchiderea rafinariei Arpechim, care a cauzat si corectiile de pe actiunile Petrom.
Principalele titluri din sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania, s-au mentinut la acelasi nivel de inchidere de ieri.
Cresteri importante au consemnat actiunile Policolor si Petrol Import Export, care au sarit cu peste 6%, respectiv 15%.
Unii brokeri se asteapta ca Bursa sa revina pe crestere in perioada urmatoare, desi corectii mai mici ar putea sa mai apara pe parcurs.
"Este posibil sa mai avem parte de mici corectii pe termen scurt, dupa care ma astept ca Bursa sa revina pe crestere", considera Adrian Bica.

Actiunile SIF Oltenia (SIF 5) au pierdut ieri 2%, pe fondul celor mai ridicate tranzactii din piata, valoarea acestora cumuland 1,6 mil. euro (5,4 mil. lei). Celealte SIF-uri au inregistrat scaderi asemanatoare, cel mai mult pierzand titlurile SIF Banat-Crisana, care au inchis pe minus cu 2,2%. In ultima perioada, actiunile SIF Oltenia s-au mentinut intr-un interval strans de cotatii, dupa ce anterior au atins un maxim istoric, ultimul pret de ieri fiind cu circa 7% sub nivelul maxim din acest an. Pe parcursul sedintei de ieri, actiunile SIF Oltenia au atins un prag minim de 3,5 lei/actiune, si au urcat pana la un prag maxim de 3,54 lei/actiune. Inchiderea pe aceste titluri a avut loc la pretul de 3,52 lei/actiune.

Titlurile Mecanica Ceahlau (MECF) au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale ridicate, in valoare de 1,2 milioane de lei (0,36 milioane de euro), prin care s-a transferat un pachet de circa 1,8% din capitalul companiei. Pretul de transfer a fost cu 11% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. In piata, aceste actiuni nu au facut obiectul vreunei tranzactii. In ultimele sedinte, firma de intermediere Broker Cluj a vandut mai multe pachete de actiuni ale producatorului de utilaje agricole, prin care si-a diminuat participatia sub pragul de 5%. Ultima tranzactie cu actiunile Mecanica Ceahlau s-a perfectat la pretul de 12,1 lei/actiune, de peste doua ori mai ridicat decat la inceputul acestui an.

Actiunile Policolor Bucuresti (PCL) au sarit ieri cu 6%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 78.000 euro (0,25 milioane de lei). De la inceputul lunii, aceste titluri s-au apreciat puternic, castigand circa 25%. Producatorul de lacuri si vopsele a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de peste 600.000 de lei (circa 180.000 de euro), fata de o pierdere de 148.000 de lei in perioada similara din 2006. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 54%, la 31 milioane de lei (9,2 milioane de euro). Pe parcursul zilei de ieri, actiunile Policolor au atins un maxim de 3,1 lei/actiune si au inchis sedinta la pretul de 3,09 lei/actiune.

Titlurile Petrolexportimport (PEI) au inregistrat miercuri un avans de 15%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, pe un rulaj destul de scazut insa, de 28.000 euro (92.000 lei). Cresterea de ieri vine in contextul in care aceste titluri au inregistrat o scadere de circa 26% de la jumatatea lunii ianuarie a acestui an. Compania a trecut pe pierdere in primele trei luni, cu un rezultat negativ de aproape 830.000 de lei, dupa ce in perioada similara din 2006 obtinuse un profit de 194.000 de lei. Cifra de afaceri a firmei s-a diminuat in aceeasi perioada cu 22,6%, la 7,4 milioane de lei. Ultimul pret la care actiunile Petrolexportimport s-au tranzactionat ieri a fost de 116,1 lei/actiune.

Actiunile Braiconf Braila (BRCR) au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,1 milioane de euro (0,3 milioane de lei). Pe fondul acestor transferuri, aceste titluri s-au apreciat cu 3,5%. Producatorul din industria textila a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 12,5 milioane lei, in usoara crestere fata de nivelul de 12,2 milioane de lei din perioada similara a anului trecut, iar profitul s-a diminuat de circa sase ori, la peste 50.000 lei. Titlurile Braiconf Braila au fost tranzactionate la inchiderea sedintei de ieri la pretul de 0,585 lei/actiune, nivel apropiat de cel de la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO