Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au repezit sa cumpere actiuni la Bursa

06.01.2004, 00:00 25

Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti au debutat in anul 2004 cu o crestere sustinuta, confirmand astfel regula din ultimii cinci ani, cand prima saptamana de tranzactionare a adus cresteri consistente. Toti cei trei indici bursieri au atins ieri noi maxime istorice, iar pentru ca brokerii care prognozau pentru acest an o crestere de 25% sa aiba dreptate, mai este nevoie doar de o crestere de 20% pana la finalul anului.
Indicele BET a urcat in prima sedinta a anului cu 4%, iar BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a urcat cu 4,3%.
"E un entuziasm de inceput de an. Probabil cei care au vandut actiuni la finalul anului trecut au reintrat acum pe piata. Euforia nu cred ca va dura foarte mult, cel putin in ritmul cresterilor de luni," este de parere Daniel Pocorea, director de operatiuni la BRD Securities. El mai spune ca un investitor care ar bani nu are prea multe alternative de plasament pe piata romaneasca de capital. Actiunile care au inregistrat ieri cele mai mari cresteri au fost chiar titlurile companiilor care inregistreaza de obicei cea mai mare lichiditate, societatile de investitii financiare si cele doua banci cotate.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au atins ieri un nou maxim storic, dupa evolutia oscilanta si stationara de anul trecut. Cotatia de inchidere a actiunilor bancii a fost de 21.300 lei/actiune, in crestere cu 7% fata de finalul anului precedent.  Banca Transilvania a atins, de asemenea un nou maxim, dar care a fost continuarea maximelor de la finalul anului 2003. Ultima tranzactie cu actiunile acesteia s-a realizat la 4.900 lei/actiune, in crestere cu 6,5% fata de valoarea anterioara.
Valoarea tranzactiilor de ieri de la Bursa, 45 miliarde de lei, iar cresterea de ieri se datoreaza fara indoiala intrarii de doi fonduri pe piata, iar brokerii spun ca acestea apartin cel mai probabil investitorilor straini. "Cred ca ieri au predominat investitorii straini. Cei mai multi dintre cumparatori au lansat ordine de cumparare chiar la preturile vanzatorilor," spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Dintre SIF-uri, cei mai multti dintre investitorui le-au preferat ieri pe cele doua care inregistreaza cele mai mici cotatii, Moldova si Oltenia. Titlurile acestora au fost cel mai tranzactionate de pe piata, dar cresterile au fost comparabile cu cele ale celorlalte trei SIF-uri. SIF Oltenia a urcat cu 5% pana la 3.150 lei/actiune, iar SIF Moldova a inregistrat o crestere similara pana la 3.200 lei/actiune. Fiecare din cele doua SIF-uri a inregistrat tranzactii in valoare de 9 miliarde de lei.
SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au urcat cu cate 200 de lei pana la 4.500 lei/actiune si respectiv 4.550 lei/actiune. Actiunile SIF Muntenia, cele mai sputin tranzactionate dintre cele ale SIF-urilor au urcat ieri cu 2,8% pana la 3.600 lei/actiune.
S-a profitat de lipsa vanzatoruilor de pe piata, iar, pe de alta parte multi dintre investitori au lasat achizitiile de actiuni pentru inceputul anului. Una din motivatiile care au stat la baza deciziilor de cumparare sunt asteptarile privind reluarea tendintei descendente a dobanzilor pe parcursul acestui an, este de parere Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.
Cea mai mare parte a cresterii din sedinta de ieri a venit in prima parte a zilei, cea de-a doua jumatate a insemnat stationarea cotatiilor in conditiile in care lichiditatea s-a mentinut la un nivel ridicat.
Petrom nu s-a numarat ieri printre castigatoare datorita faptului ca titlurile au fost suspendate de la tranzactionare pentru ca societatea nu a trimis Bursei si investitorilor raportul privind ultimele hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor.
O crestere substantiala a apartiunut ieri actiunilor Azomures, dar de aceasta data motivele cresterii au fost mult mai clare. Toate tranzactiile de ieri cu actiunile combinatului chimic s-au realizat la 3.200 lei/actiune, cotatia maxima la care se puteau realiza ieri tranzactii si in crestere cu 15% fata de pretul de referinta. Azomures a oferit anul trecut actionarilor posibilitatea de a achizitiona actiuni la 1.000 de lei/actiune, dar doar 15% din actiunile noi emise au fost subscise. Valoarea contabila si profitul pe actiune al titlurilor Azomures au scazut astfel mai putin decat se asteptau investitorii.



RRC vrea sa preia Rolast
Fondul de investtii Romanian Reconstruction Cyprus va lansa incepand de azi o oferta publica pentru preluarea actiunilor producatorului de piese din cauciuc Rolast Pitesti. Pretul oferit pentru o actiune este de 930 de lei, fata de 1.340 lei/actiune care a fost ultimul pret al actiunilor Rolast la Bursa.



Piata Rasdaq
Prima sedinta de tranzactionare din acest an a Bursei Electronice RASDAQ a fost mai putin animata decat cea de la Bursa de Valori.  Valoarea actiunilor transferate ieri a fost de doar 1,6 miliarde de lei.
La categoria a II-a a pietei, de exemplu, nu a fost inregistrata luni nici macar o tranzactie cu actiunile celor 17 companii listate. La prima categorie a pietei, RASDAQ,  valoarea actiunilor transferate a depasit doar cu putin 100 milioane de lei, cele mai tranzactionate actiuni fiind cele ale Rompetrol Bucuresti (Rafinaria Vega). Actiunile companiei petroliere au reluat cresterea de la finalul anului trecut si au mai urcat cu 0,8%. In cele opt tranzactii ale zilei au insumat 61 milioane de leiActiunile celeilelte companii a grupului, Rompetrol Rafinare (Petromidia), au fost fost suspendate de la tranzactionare si in prima sedinta a acestui an din cauza unei operatiuni de majorare a capitalului social aprobata la finalul anului trecut.
Indicele RAQ-I, care urmareste evolutie actiunilor de la categoria I a pierdut ieri 1,6% din valoare din cauza scaderii de 50% a actiunilor santierului naval Severnav Mehedinti.  Scaderea nu a fost insa decat o revenire la pretul de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut. In decembrie pretul actiunilor s-a dublat pe fondul unei mai multor tranzactii prin care SIF Oltenia si-a vandut actiunile detinute la santier.
Multe din tranzactiile de la categoria de baza au implicat actiuni ale unor companii din domeniul fabricarii produselor lactate, confinrmand astfel tendinta de crestere a interesului investitorilor pentru companiile din acest domeniu.  Ieri a fost raportat un nou actionar semnificativ al Lactag Pitesti, Gabriel Robert Manu, detine acum 5,3% din actiunile companiei. Actiunile companiei nu au fost tranzactionate ieri. Titlurile societatii Industria Laptelui Dambovita au insumat insa tranzactii in valoare de 142 milioane de lei, dar cotatia a coborat cu 1% pana la 28.500 lei/actiune.
O corectie semnificativa au consemnat si actiunile Napolact Cluj-Napoca, cu o scadere de peste 6%. Tranzactiile de ieri cu titlurile fabricantului de lactate au insumat 83 milioane de lei, iar pretul a ajuns la inchidere la 53.000 lei/actiune.
Cele mai tranzactionatre actiuni de pe piata au fost ieri cele ale unei companii mai putin cunoscute de brokeri si investitori, Beiusana, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul. Actiunile acesteia au inregistrat doua operatiuni in valoare de 300 milioane de lei, iar pretul a ramas la valoarea precedenta, 10.000 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO