Burse - Fonduri mutuale

Investitorii şi-au marcat profiturile în aşteptarea raportărilor financiare

03.08.2010, 23:55 20

Bursa şi-a temperat ritmul ascendent şi a încheiat şedinţa demarţi în creştere cu 0,32%, într-o piaţă în care speculatorii auîncercat să îşi marcheze profiturile, iar lichiditatea a fost cuaproape jumătate peste rulajul de luni.

Piaţa de acţiuni a deschis ziua cu preţuri în creştere, în mediecu 1%, investitorii fiind mai activi la tranzacţionare decât înşedinţele anterioare. După primele 30 de minute piaţa s-a întorsspre nivelul de la finalul sesiunii de luni, însă pentru scurttimp. Ascensiunea a fost întreruptă atât de corecţiile înregistratede marile burse europene, cât şi de unele marcări de profit dinpartea speculatorilor.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au fost în atenţia speculatorilor încă de la deschidere, preţurileavansând în medie cu 1,4% în primele 15 minute. Ultimele operaţiunicu acţiunile SIF-urilor au fost efectuate la preţuri în urcare înmedie cu 1%, în timp ce indicele BET, care reflectă evoluţiaprimelor zece titluri în funcţie de lichiditate, a încheiat ziua înscădere cu 0,14%.

Variaţii reduse au înregistrat şi cotaţiile acţiunilorcompaniilor din sectorul energetic, unde indicele BET-NG a scăzutnesemnificativ, cu 0,1%.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care analizeazătendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a avansat cu 0,3%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,3 milioanede lei (6,7 milioane de euro), sumă cu 43% mai mare comparativ curulajul pieţei principale din şedinţa anterioară, de 19,7 milioanelei (4,6 milioane euro).

"Piaţa este dominată de doar câţiva speculatori locali. Dupăcreşterile de ieri s-au acumulat nişte profituri «frumuşele» şi eranormal să existe tentaţia de a le marca. Faptul că se factranzacţii mai mari numai pe câteva acţiuni arată clar că în piaţăsunt doar nişte speculatori, nu nişte investitori care cumpărătoată piaţa, cum se zice", a declarat Adrian Tod, directorul detran­zacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities .

Bogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTP Bank,consideră că unii investitori au încercat şi consolidări deportofolii înainte ca unele companii să anunţe rezultatelefinanciare.

"A fost o şedinţă echilibrată, după creşterile semnificativeînregistrate ieri. Impresia mea a fost că au existat atât marcăride profituri, cât şi consolidări de portofolii în vedereaaşteptării rezultatelor financiare la primul semestru. Lichiditateaeste în creştere, iar aceasta reprezintă un atu pentru investitori.Faptul că puţini emitenţi atrag o parte destul de importantă dinîntreg rulajul nu este ceva nou", a afirmat Tudosie.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) şi BRD (BRD)s-au clasat pe primele locuri în topul operaţiunilor, cu un rulajcumulat de 16,7 milioane lei, şi au susţinut 59% din lichiditateaBursei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şiLondra erau în scădere cu 0,5%, iar piaţa de la Frankfurt era înstagnare. Totodată, variaţii foarte uşoare erau consemnate şi depieţele din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO