Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt nehotarati, iar tranzactiile sunt reduse

30.03.2007, 20:32 8

Bursa a inchis ieri in usoara urcare, in timp ce titlurile societatilor de investitii financiare au terminat pe verde dupa o urcare de 2% in sedinta precedenta. Evolutia SIF-urilor a fost una neasteptata in conditiile in care dupa inchiderea sedintei de miercuri Comisia de buget-finante anuntase ca a avizat negativ proiectul de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%.
Revenirea simtita ieri in piata a coincis si cu o urcare generala a burselor din afara care in jurul orei de inchidere a Bursei de la noi se aflau in crestere cu pana la 1%. FTSE 100, indicele bursei londoneze, spre exemplu, era in urcare cu 0,54%, iar CAC 40 din Franta inregistra un avans de 0,79%.
"Cum era de asteptat, SIF-urile au deschis pe minus, dar spre final au aparut izolat cumparatori care au dus cotatiile in sus. Personal ma asteptam ca SIF sa inregistreze o evolutie negativa", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al capitalizarii si lichiditatii, a urcat ieri cu 0,33%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 9,53 mil. euro (32,1 mil. lei). Lichiditatea a scazut astfel la jumatate fata de miercuri.
Titlurile Banca Transilvania au urcat ieri cu 1,9% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,35 mil. euro (4,55 mil. lei), dupa ce acestea se apropiasera de minimul lunii, de 1,02 lei/actiune.
"Un investitor mare a scos la vanzare un pachet important, dar dupa mijlocul sedintei acesta s-a epuizat, iar cotatia a urcat, desi multi spun ca acest titlu este prea scump. Nu cred ca vom asista la o evolutie spectaculoasa a pretului cu cat ne apropiem de data de inregistrare. Acest lucru s-ar fi intamplat imediat dupa comunicat. Investitorii nu mai sunt acum atat de interesati de actiunile gratuite ca in anii trecuti", mai spune Murgoci.
Indicele BET-FI a urcat usor cu 0,06%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 4,42 mil. euro (14,89 mil. lei), peste 45% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Probabil ca piata va reactiona destul de neasteptat si in urmatoarea perioada, pana cand lucrurile se vor mai calma pe scena politica si la nivelul celorlalte piete. Deocamdata nu gasesc un trend bine determinat pe termen mediu", spune Murgoci.

Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare au pierdut ieri 0,47%, continuand sa scada pentru a patra sedinta consecutiv. Titlurile bancii au inregistrat ieri o lichiditate de 1,36 mil. euro (4,63 mil. lei), fiind cele mai tranzactionate din piata. BRD ar putea acorda actionarilor dividende brute in valoare de 75 mil. euro (256 mil. lei), cu 19% mai mari fata de suma aferenta anului 2005, de 215,2 mil. lei. Propunerea va fi discutata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), convocata pentru mijlocul lunii viitoare. Valoarea dividendului brut propus este de 0,3672 lei/actiune, plata urmand sa fie facuta in maximum 60 de zile de la data AGA.

Titlurile SIF Banat-Crisana au pierdut ieri 1,02%, dupa ce in ultimele doua sedinte au urcat cu aproximativ 2,8%. Tranzactiile cu titlurile societatii de investitii s-au ridicat ieri la aproximativ 1,22 mil. euro (4,10 mil. lei), fiind al cincilea rulaj din piata. SIF-urile vor urma sa primeasca in acest an dividende in valoare totala de aproximativ 59 mil. euro (200 mil. lei) de la BCR, BRD si Petrom. Fiecare SIF va primi, in medie, dividende in valoare de 11,3 mil. euro. Anul trecut, grupul a incasat de la cele trei societati dividende in valoare de 48 mil. euro (170 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la un pret de 2,90 lei/actiune.

Actiunile producatorului de Tevi sudate Zimtub Zimnicea au crescut ieri cu 3,86%, pe fondul unui rulaj de 25.000 euro (86.000 lei). Cotatia Zimtub a urcat saptamana aceasta cu 20% dupa ce Consiliul de Administratie al producatorului a propus actionarilor o majorare de capital social cu 2,14 mil. euro (7,3 mil. lei), pana la un nivel de 5 mil. euro (17 mil. lei), prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor precedenti si prin aporturi de capital din partea actionarilor. Propunerea va fi discutata de catre actionari la sfarsitul lunii viitoare. Compania a inregistrat anul trecut un profit brut de 124.000 de lei, de doua ori mai mic decat cel din 2005.

Titlurile Turism Felix au pierdut ieri 4,26%, continuand sa scada dupa cresterea spectaculoasa de la sfarsitul saptamanii trecute. Actiunile companiei au pierdut de luni 9,5% din valoare, dupa ce in ultimele doua zile ale saptamanii trecute au castigat circa 24%. Tranzactiile cu titlurile Turism Felix s-au ridicat ieri la aproximativ 33.000 de euro (110.000 de lei). Compania, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a obtinut anul trecut un profit brut de circa 2,1 milioane de euro (7,4 milioane de lei), cu 4% mai mare decat cel raportat pentru 2005. Profitul a depasit usor asteptarile companiei, care prevazuse un profit similar celui din 2005.

Titlurile constructorului de conducte Condmag Brasov au sarit ieri cu 10,69%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,44 mil. euro (1,47 mil. lei), fiind primul rulaj de pe piata RASDAQ. Broker Cluj, desemnat din septembrie anul trecut pentru pregatirea dosarului necesar operatiunii de transfer al titlurilor Condmag de pe piata RASDAQ pe BVB, estimeaza ca actiunile companiei vor putea fi tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti incepand de luna viitoare. RASDAQ-C, principalul indice al bursei electronice, a crescut ieri cu 0,62%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de 2,09 milioane de euro (7,03 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO