Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor ca SIF Oltenia sa plateasca dividende

02.04.2009, 18:46 34
Un grup de investitori, printre care se numara Dumitru Tudor si cateva fonduri de investitii, a inaintat conducerii SIF Oltenia (SIF5) o propunere privind distribuirea de dividende din profitul realizat anul trecut.
Potrivit unor surse din piata, investitorii solicita un dividend de 0,06 lei/actiune. Celelalte SIF-uri au propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 0,03 lei pana la 0,045 lei/actiune, randamentele dividendelor fiind cuprinse intre 6% si 10%.
SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care a propus actionarilor nedistribuirea de dividende si alocarea profitului pentru surse proprii de finantare, invocand, printre altele, si deprecierea portofoliului de actiuni in 2008 care a condus la scaderea capitalurilor proprii.
"Argumentul principal pentru aceasta propunere este ca si SIF Oltenia asteapta dividende de la companiile la care are detineri si a insistat ca BCR sa dea 40% din profit sub forma de dividende. Am propus un dividend de circa 10% din valoarea de piata a actiunilor, ca si la celelalte SIF-uri", a declarat Dumitru Tudor, care detine aproape 1% din capitalul SIF Oltenia, potrivit raportarilor din toamna anului trecut. El mizeaza pe sprijinul unui grup de actionari care detin cel putin 5% din capitalul SIF Oltenia astfel incat propunerea sa poata fi inscrisa pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor din 24 aprilie.
"Am facut un anunt in acest scop si investitorii care vor acelasi lucru pot trimite SIF-ului solicitari in acest sens. Este o actiune neconcertata", a precizat Dumitru Tudor.
Conducerea SIF Oltenia sustine ca a primit propunerea, dar ca aceasta nu este sustinuta de suficienti actionari pentru a fi introdusa pe ordinea de zi. "Deocamdata nu s-au strans 5% astfel incat propunerea sa poata fi sustinuta in AGA. Pana acum am primit solicitari de la circa 4% din actionari. Eu sunt in totalitate de partea respectarii prevederilor legale, astfel ca daca vor exista suficienti actionari care sa sustina aceasta propunere, o vom discuta. Este prerogativa actionarilor de a dispune ce se intampla cu profitul", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF5.
Potrivit legislatiei in vigoare, completarea ordinii de zi in cadrul AGA se poate realiza la propunerea actionarilor care detin cel putin 5% din capitalul unei companii. Reprezentantii SIF Oltenia sustin ca ordinea de zi a AGA poate fi completata pana la inceputul saptamanii viitoare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO