Burse - Fonduri mutuale

Investorii au scos 18,6 mld.dolari din fondurile de acţiuni, maximul ultimilor 17 ani

Investorii au scos 18,6 mld.dolari din fondurile de acţiuni, maximul ultimilor 17 ani

Foto: AFP

Autor: Roxana Pricop

29.04.2012, 13:20 631

În această lună, investitorii globali au retras din fondurile de acţiuni cele mai mari sume înregistrate în luna aprilie în ultimii 17 ani în contextul escaladării temerilor că economia europeană merge din ce în ce mai prost, potrivit Bloomberg.

Fondurile de acţiuni au raportat retrageri nete de 18,6 miliarde de dolari de la începutul lunii până pe 25 aprilie, potrivit informaţiilor furnizate agenţiei Bloomberg de firma de cercetare EPFR Global. Doar în 1996, primul an pentru care există date comparabile, au fost raportate retrageri mai mari.

Investitorii au început să îşi retragă banii din fondurile de acţiuni de când criza globală a creditelor a dus indicele american S&P500 la un minus de 38% în 2008. În SUA, banii continuă să intre în fondurile de obligaţiuni chiar dacă indicele american al celor mai mari companii listate pe bursa americană s-a dublat din martie 2009, când a atins minimul istoric.

Fondurile mutuale care investesc în acţiuni americane au raportat retrageri de 121 miliarde de dolari în intervalul cuprins între martie 2012-martie 2011, potrivit firmei specializate Morningstar. În timp ce fondurile de obligaţiuni au atras 191 miliarde de dolari în acelaşi interval.

Economia Europei trece prin momente grele în contextul în care măsurile de austeritate subminează angajările şi încrederea consumatorilor. Agenţia de rating Standard&Poor's a tăiat două trepte din ratingul Spaniei pe fondul îngrijorărilor legate de sistemul bancar al ţării. Contracţia economiei Marii Britanii din primul trimestru a adus regatul în dublă recesiune, termen folosit pentru a descrie o perioadă de contractare a economiei urmată de o perioadă de creştere şi ulterior o nouă contractare. Marea Britanie s-a mai confruntat cu o dublă recesiune în anii '70.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO