Burse - Fonduri mutuale

Ionut Popescu este noul sef al Fondului Proprietatea

Ionut Popescu este noul sef al Fondului Proprietatea
22.12.2009, 23:15 588

Ionut Popescu, fostul consilier pe probleme economice alprimului-ministru Emil Boc, a fost numit in functia de directorgeneral al Fondului Proprietatea, una dintre cele mai mari afaceridin Romania, cu o valoare estimata de 3,5 mld. euro, inlocuind-o infunctie pe Daniela Lulache, care a condus fondul aproape doi ani.Schimbarea intempestiva presupune plati compensatorii in valoare deaproape 500.000 de euro, care trebuie platite de Fond vechiiconduceri.
Tot ieri, presedintele Consiliului de Supraveghere, Mircea Ursache(PSD), a renuntat la functie, Gratiela Iordache (PD-L) preluandpozitia de presedinte al Fondului. Mircea Ursache a ramas membru alConsiliului, iar componenta Consiliului de Supraveghere a ramasneschimbata.
Potrivit unor surse din piata, doi membri au convocat ieriConsiliul de Supraveghere pentru a schimba directoratul FP, lainitiativa Ministerului de Finante - actionar majoritar cu 61% dincapitalul Fondului.
Ionut Popescu nu a putut fi contactat pana la inchidereaeditiei.
Mandatul lui Ionut Popescu va incepe pe 24 decembrie, potrivit unorsurse din piata. Alaturi de experienta pe care o detine in sectorulfinanciar, Ionut Popescu este si actionar la Fondul Proprietatea cuo participatie de 0,1%, potrivit celor mai recente informatii.Participatia valoreaza cateva sute de mii de euro. Miza schimbariiconducerii Fondului este ridicata atat la nivel politic, cat sieconomic. Un proiect de amploarea Fondului Proprietatea, cuparticipatii la cele mai importante companii energetice, a trecutde sub conducerea lui Mircea Ursache (membru al PSD) la IonutPopescu (membru al PD-L). De asemenea, Gratiela Iordache, noulpresedinte al FP, este membru al PD-L si secretar de stat inMinisterul Finantelor.
Ca director general al Fondului Proprietatea, Ionut Popescu vacastiga peste 10.000 de euro pe luna, mult peste salariul de 3.700de lei (875 de euro) obtinut in calitate de consilier alpremierului.
"Ionut Popescu este un bun cunoscator al pietei de capital si arecalitatea de actionar al Fondului. Sper ca numirea sa sa conduca laincheierea contractului cu Franklin Templeton", a spus CorinTrandafir, membru in Consiliu.
Alaturi de revocarea din functie a Danielei Lulache si numirea luiIonut Popescu, Consiliul a mai decis revocarea directoruluieconomic Mihai Darie si a celui juridic Laura Constantin, pozitiipe care au fost numiti Cristian Busu (fost consilier al lui CalinPopescu Tariceanu si apoi al lui Emil Boc), respectiv ValeriaNistor (fost ditector in ANAF).
"Schimbarea directoratului este o decizie antieconomica, dreptpentru care eu am votat impotriva si nu am putut semna noul mandat,astfel ca am renuntat la functie. Prin revocarea directoratului lajumatatea mandatului, Fondul s-a angajat la plati compensatorii invaloare de 464.000 de euro, care reprezinta salariile pe 12 luniale celor trei persoane din directorat. Fondul va plati inurmatorul an salariile a sase directori. Mai mult, sub conducereaDanielei Lulache, Fondul a inregistrat cel mai mare profit", a spusMircea Ursache, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere.

Cine este Ionut Popescu:

  • de profesie economist, si-a inceput cariera ca jurnalist la unziar de sport, trecand ulterior la revista Capital, unde a ajunsredactor-sef
  • a fost purtator de cuvant al Guvernului in anul 2000. Trei animai tarziu a devenit membru al PNL si consilier al presedinteluipartidului
  • din decembrie 2004 si pana in august 2005 a fost ministrulfinantelor publice in Guvernul Tariceanu. A fost initiatorul uneiinitiative legislative de ridicare a pragului de detinere laSIF-uri de la 1% la 5%
  • este membru al PD-L si a fost consilier al primului-ministruEmil Boc

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO