Burse - Fonduri mutuale

Julius Baer a reluat achizitiile pe BRD si Petrom

09.04.2009, 18:37 26

Fondul de investitii american Artio Global International Equity Fund (fostul Julius Baer International Equity Fund) a cumparat in ultimele doua luni ale anului trecut circa 2,18 milioane de actiuni BRD, reprezentand 0,3% din capitalul bancii, majorandu-si participatia la 1%, potrivit datelor publicate in raportul trimestrial.

Achizitiile realizate pe BRD s-au derulat intr-o perioada in care pretul actiunilor oscila in jurul nivelului de 8 lei, astfel ca valoarea estimata a investitiei se ridica la circa 17,5 mil. lei (4,5 mil. euro, la un curs mediu de 3,9 lei/actiune).
In aceeasi perioada, fondul a mai cumparat si 11 milioane de actiuni Petrom (SNP), pentru circa 2 mil. lei (0,5 mil. euro). Fondul american detinea la sfarsitul lunii ianuarie 2009 circa 571 de milioane de actiuni Petrom, reprezentand putin peste 1% din capitalul companiei, aceasta fiind cea mai importanta componenta a portofoliului sau de pe piata romaneasca.
BRD si Petrom au fost si in acest an printre cele mai tranzactionate actiuni de pe Bursa, valoarea transferurilor crescand semnificativ incepand cu sfarsitul lunii februarie, cand cele doua titluri au atins cotatii minime pentru ultimii patru ani. Revenirea puternica, in special in cazul BRD, a fost asociata de brokeri si cu achizitii ale unor fonduri de investitii straine.
Fondul american a continuat sa-si restructureze portofoliul de actiuni in perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009, reducandu-si participatiile si in cadrul unor companii romanesti, insa valoarea vanzarilor a fost semnificativ mai redusa decat cea a achizitiilor. Cele mai importante dezinvestitii au fost vanzarea unui pachet de circa 0,56% din Rompetrol Rafinare (RRC), unde fondul si-a redus participatia la 2,33%, si a unei participatii de circa 0,9% din Zentiva Bucuresti (SCD), unde fondul mai detine circa 2,95%, conform datelor din raport. Vanzarile au adus fondului circa 4 mil. lei (putin peste 1 mil. euro).
De asemenea, fondul a mai vandut pachete mai mici din Dafora Medias (DAFR), Biofarm Bucuresti (BIO), Antibiotice Iasi (ATB) si Concefa Sibiu (COFI), precum si participatia detinuta la Simcor Oradea (SIOR), in cadrul ofertei de preluare derulata de Macon Deva. Aceste vanzari totalizeaza, conform calculelor ZF, circa 3 mil. lei (790.000 de euro). Nu in ultimul rand, fondul si-a lichidat participatia de 7,52% la compania hoteliera Intercontinental Bucuresti (RCHI), pe care i-a vandut-o omului de afaceri Dan Adamescu pentru circa 6,26 mil. lei (1,6 mil. euro), potrivit datelor din piata. Fondul cumparase actiunile in 2007 pentru 5,1 mil. euro.
Potrivit calculelor ZF, investitiile nete realizate de Julius Baer in cele trei luni analizate (noiembrie-decembrie 2008 si ianuarie 2009) se ridica la 1,28 mil. euro, in conditiile in care achizitiile nete ale investitorilor institutionali straini in aceeasi perioada s-au ridicat la circa 5,37 mil. euro. Detinerile fondului in cadrul SIF-urilor au ramas neschimbate.
Portofoliul de pe Bursa al fondului american valora la sfarsitul lunii ianuarie circa 56,3 milioane de dolari (40 milioane de euro), reprezentand doar 0,6% din activul net al fondului, de 9,34 miliarde de dolari (6,67 mld. euro). In ianuarie 2008, portofoliul fondului pe Bursa era de 377 milioane de dolari, in timp ce activele se ridicau la 22,64 miliarde de dolari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO