Burse - Fonduri mutuale

Jumatate de miliard de euro pentru salariatii Petrom

Jumatate de miliard de euro pentru salariatii Petrom

Click pentru imaginea marita

19.04.2007, 19:16 170

Circa 60.000 de persoane care au avut statutul de angajati ai Petrom din august 2003 si pana in prezent si-ar putea imparti un castig de peste 500 de milioane de euro din pachetul de 8% din actiunile Petrom care le va fi distribuit de catre stat.
Cele 8% din actiunile Petrom vor fi distribuite in mod direct salariatilor companiei la un pret reprezentand echivalentul a 0,0525 euro/actiune, cat a primit statul de la grupul austriac OMV in momentul privatizarii companiei. Practic salariatii Petrom vor plati 235 mil. euro pentru un pachet de actiuni care pe Bursa valoreaza in acest moment circa 750 mil. euro, castigul lor din aceasta afacere fiind 515 mil. euro.
Castigul provine, in principal, din evolutia pozitiva a actiunilor Petrom pe Bursa din momentul privatizarii companiei, in vara lui 2004, pana in prezent.
In aceasta perioada, actiunile Petrom au crescut de circa 2,2 ori, de la circa 0,25 lei/actiune la 0,55 lei/actiune, conform ultimului pret de pe Bursa.
Acest castig s-ar putea imparti, in mod egal, la cei aproximativ 60.000 de angajati pe care compania i-a avut din 2003 pana in prezent, castigul teoretic al fiecarui salariat fiind de aproximativ 8.500 de euro, cu conditia ca pretul actiunilor sa nu se modifice. Practic, insa, in momentul transferului unui pachet de 8% din Petrom in posesia salariatilor s-ar putea pune presiune asupra pretului de pe Bursa al actiunilor, determinand scaderea acestuia, ceea ce ar putea diminua din castig.
Potrivit proiectului de hotarare de guvern publicat ieri pe site-ul AVAS, actiunile Petrom din pachetul de 8% vor fi distribuite in mod egal tuturor persoanelor indreptatite, care sunt toate persoanele care au avut calitatea de angajat al Petrom din august 2003 si pana in prezent. Pachetul scos la vanzare cuprinde 4,48 de milioane de actiuni, fiecarui salariat urmand sa-i revina astfel circa 75.000 de actiuni.
Totusi, in cazul in care proiectul este adoptat in forma actuala, salariatii Petrom vor avea de asteptat cateva luni pana ce vor putea cumpara efectiv actiuni.
In aceasta perioada, AVAS va selecta un agent de privatizare care sa intermedieze vanzarea actiunilor si va derula campanii de informare in mass-media.
De asemenea, AVAS va incheia cu Ministerul Administratiei si Internelor (actualul Minister al Internelor si Reformei Administrative) un protocol pentru furnizarea de date cu caracter personal necesare identificarii persoanelor indreptatite sa cumpere actiuni, potrivit actului normativ.
Salariatii Petrom vor avea la dispozitie 60 de zile lucratoare, de la data anuntata de agentul de privatizare, pentru a depune documentele necesare cumpararii de actiuni, potrivit proiectului.
Acesta nu spune insa daca contractul de vanzare a actiunilor catre salariati va contine restrictii cu privire la vanzarea actiunilor pe Bursa.
"Absenta unor astfel de clauze din contractul de vanzare ar putea determina o scadere a actiunilor Petrom pe Bursa, care ar defavoriza ceilalti actionari ai companiei. Chiar si asa, la ora actuala sunt destul de multe fonduri straine si chiar bani romanesti care sa absoarba aceste actiuni, dar oricum se va inregistra un recul", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.
Pe termen lung insa, distribuirea actiunilor catre salariati ar putea avea un efect pozitiv, deoarece va conduce la o dublare a free-float-ului actiunilor Petrom pe Bursa. In prezent, doar 6,2% din actiunile Petrom se tranzactioneaza pe Bursa, restul fiind in posesia actionarilor semnificativi.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni. Statul mai controleaza, prin intermediul AVAS, circa 30,8% din actiuni, iar un pachet de 9,8% din actiuni este in portofoliul Fondului Proprietatea.
Actiunile Petrom au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,55 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la aproape 9,4 miliarde de euro. Actiunile Petrom au fost suspendate de la tranzactionare marti si miercuri pentru desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO