Burse - Fonduri mutuale

KBC s-a instalat pe primul loc in topul brokerilor

KBC s-a instalat pe primul loc in topul brokerilor

Click pentru imaginea intreaga

30.04.2007, 16:16 24

Societatea de brokeraj Swiss Capital, a carei preluare de catre grupul belgian KBC a fost aprobata de CNVM la sfarsitul saptamanii trecute, a urcat pe primul loc in topul brokerilor in luna aprilie, devansand ING, liderul ultimilor ani.
Swiss Capital a realizat luna trecuta un rulaj de 193,7 milioane de lei (58 de milioane de euro), iar in primele patru luni ale anului a intermediat tranzactii totale de aproape 700 de milioane de lei (207 milioane de euro), aproape cat in tot anul trecut.
Societatea de brokeraj a inregistrat o ascensiune puternica de la inceputul anului, plasandu-se pe locul al patrulea in topul primelor patru luni, cu o cota de piata de 6,63%, fata de finele anului trecut, cand s-a clasat pe locul 10 in topul brokerilor.
KBC a semnat, in decembrie 2006, un acord privind preluarea Swiss Capital de la actionarul majoritar al acesteia, Sorin Apostol, proprietarul a 98,5% din titluri. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita, dar aceasta depinde de performantele Swiss Capital dupa preluare, afirma surse din piata.
In urma preluarii, numele companiei Swiss Capital va fi schimbat in KBC Securities Romania. Reprezentantii Swiss Capital nu au putut fi contactati pentru comentarii. Potrivit unor surse din piata, in echipa Swiss Capital ar putea intra si Bogdan Juravle, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata de capital, care a plecat de la departamentul de brokeraj al ING Bank unde a ocupat functia de director de tranzactionare.
Dupa plecarea lui Juravle, ING Bank a coborat pe locul sase in topul brokerilor in aprilie, cu un rulaj de 109 milioane de lei (circa 33 de milioane de euro). In topul primelor patru luni, ING Bank ocupa in continuare primul loc, cu tranzactii intermediate de peste 1 miliard de lei (circa 300 de milioane de euro) si o cota de piata de 9,6%.
ING Bank a preluat la inceputul acestui an operatiunile de tranzactionare pe piata de capital ale filialei sale ING Securities, care a dominat topul brokerilor in ultimii doi ani.
O mutare similara s-a petrecut in vara anului trecut, cand directorul general al BRD Securities, divizia de brokeraj a BRD, a plecat la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Tiriac. In urma acestei miscari, CA IB Securities a urcat puternic in topul brokerilor, in timp ce BRD Securities a iesit din Top 10.
CA IB a ocupat locul al doilea in aprilie, cu tranzactii intermediate de 174,5 milioane de lei (52 de milioane de euro), iar pe primele patru luni a inregistrat un rulaj de 890 de milioane de lei (264 de milioane de euro), situandu-se pe pozitia a treia cu o cota de piata de circa 8,5%.
Pe locul al doilea dupa primele patru luni se mentine Raiffeisen Capital & Investment, cu un rulaj de 981,6 milioane de lei (291 de milioane de euro) si o cota de piata de 9,34%.
Cele patru societati de brokeraj care ocupa primele patru locuri lucreaza preponderent cu investitori institutionali straini.
Dintre societatile care lucreaza preponderent cu investitori romani, cea mai bine clasata dupa primele patru luni este BT Securities, care ocupa locul cinci, cu o cota de piata de 6,04%, aferenta unor tranzactii de 635 de milioane de lei (188 de milioane de euro). In aprilie, BT Securities a ocupat locul al treilea, cu un rulaj de 140,5 milioane de lei (42 de milioane de euro).
Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa, ocupa locul al saselea in topul primelor patru luni, cu o cota de piata de 5,35%.
Broker si-ar putea consolida pozitia in top ca urmare a fuziunii cu alte doua societati de brokeraj, HTI Valori Mobiliare si CRI Investco. STK Trading, societate de brokeraj care a inceput sa tranzactioneze la Bursa la sfarsitul lunii martie, a urcat in aprilie pe locul 32, cu un rulaj de aproape 18 milioane de lei (5,4 milioane de euro).
Societatea este controlata de Nicolae Pascu, fost analist la Broker Cluj, care mai are si o societate de administrare a investitiilor, STK Financial.

Ioana Pop va fi incepand de la 1 mai director al departamentului de tranzactionare pe piata de capital a ING Bank, afirma surse din piata. Contactata de ZF, Ioana Pop, pana in prezent broker in cadrul ING Bank, nu a comentat aceasta informatie. Schimbarea vine dupa plecarea fostului director de tranzactionare al ING Bank, Bogdan Juravle. ING Bank a preluat de la inceputul acestui an activitatea de tranzactionare pe piata de capital a filialei sale ING Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO