Burse - Fonduri mutuale

La 15 ani, Bursa a fost spectator: Băsescu i-a certat pe politicieni şi Isărescu pe jurnalişti

La 15 ani, Bursa a fost spectator: Băsescu i-a certat pe politicieni şi Isărescu pe jurnalişti

Autor: Roxana Pricop

25.11.2010, 23:56 66

Proximitatea dintre cele patru oficialităţi s-a măsurat încentimetri şi mai puţin în strategii şi puncte de vedere comune.Stere Farmache şi-a folosit alocuţiunea de introducere pentru alansa un nou apel către oficialii statului privind necesitateaconsolidării pieţei de capital.

"Bursa nu are nevoie de susţinere financiară, ci de acţiuni caresă contribuie la consolidarea pieţei de capital, astfel încât acestmotor important al economiei să fie pus în mişcare şi să contribuiela dezvoltarea afacerilor în România", a spus oficialul BVB.

El a invitat autorităţile publice să exploreze modelul de succesal Poloniei, care, graţie unei pieţe de capital bine dezvoltate şiconsolidate, a reuşit performanţa de a fi singurul stat dinregiunea Europei Centrale şi de Est cu creştere economică anultrecut.

"Modelul polonez trebuie explorat şi de ministerele care au înportofoliu companii de stat. Bursa de Valori acordă sprijin penrtua privatiza aceste societăţi prin piaţa de capital. Veştile înultima perioadă sunt bune. Bursa nu a dus niciodată lipsă depromisiuni, însă este timpul ca acestea să se îndeplinească", acontinuat Farmache.

Preşedintele şi-a început discursul menţionând cât de importantăeste Bursa pentru el. "Pentru mine, în ultimii ani, evoluţia Burseide Valori Bucureşti a fost un indicator care m-a făcut să fiu maifericit sau mai agitat. Mă uit la evoluţia cursului de schimb şi aBursei de la Bucureşti ca să ştiu cum îmi voi face week-endul."

Discursul preşedintelui Traian Băsescu nu s-a adresat însăcompaniilor şi investitorilor, ci politicienilor. Situaţia actualăa Bursei, care este departe de a fi un jucător important îneconomie, a fost pusă de preşedinte, care se află de şase ani laconducerea ţării, în seama unui stat nereformat şi neperformant. Ela lansat un "mesaj de ultim apel" către politicieni: "Fiţiresponsabili!".

Despre rolul pe care privatizările companiilor de stat prinintermediul Bursei de Valori Bucureşti îl pot juca în reformareastatului s-a vorbit destul de puţin, fiind repetate promisiunivechi pe care piaţa locală de capital şi investitorii le-au auzitîn ultimii douăzeci de ani şi care încă nu au devenitrealitate.

"Vă asigur, aşa cum am mai afirmat-o în diverse ocazii laîntâlnirile cu oamenii Bursei de Valori, că sunt un susţinător fărărezerve al capitalizării firmelor prin BVB. Vor fi scoase lavânzare 10-15% la mari companii de gen OMV Petrom, Transelectrica,Romgaz şi alte companii, precum şi acţiunile reziduale care încă semai află în portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat", a spusTraian Băsescu.

În ultimii şase ani, doar două companii de stat au fost listatela Bursă. Transgaz şi Transelectrica, iar valoarea fonduriloratrase de companii prin IPO-uri nu se ridică nici la 200 demilioane de euro. Asta în condiţiile în care băncile au finanţat înacest interval economia cu zeci de miliarde de euro.

Guvernul nu a ştiut să folosească Bursa pentru a strânge banidin privatizări, spre deosebire de Polonia, care a adunat înultimii ani zeci de miliarde de euro, şi nici nu a ştiut să spargămonopolul băncilor prin oferte de titluri de stat pe Bursă. Astfel,a ajuns să se împrumute cu 18 miliarde de euro de la FMI şiinstituţiile internaţionale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, s-a declarat şi el unsusţinător al privatizărilor prin intermediul pieţei de capital,adăugând că Bursa trebuie să se alăture băncii centrale în a spuneeconomiei româneşti ce are de făcut.

"BVB trebuie să promoveze disciplina financiară, credibilitateaşi transparenţa. Dacă nu sunt asigurate aceste trei lucruri, atuncioamenii sunt încurajaţi să speculeze-scuzaţi cuvântul. Bursatrebuie să se alăture BNR în a spune economiei româneşti ceea ceare de făcut: disciplină financiară, credibilitate şitransparenţă", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a adăugat că în România există o mare problemă de educaţieeconomică şi financiară în maniera în care media promovează anumiteştiri şi a invitat BVB să se implice în educaţia economică.

Singura care a acceptat că şi autorităţile au o parte din vinăpentru situaţia actuală a Bursei a fost Gabriela Anghelache,preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Ne punem întrebări de ce companiile nu apelează la bursă pentrua afla preţul corect, şi poate că este şi vina noastră. Noi toţitrebuie să facem eforturi să atragem emitenţi pe piaţa decapital."

Lăsând la o parte discursurile şi promisiunile, bilanţul Burseidupă 15 ani nu este deloc îmbucurător: o capitalizare de 14 mld.euro a companiilor locale listate, la o valoare a PIB de 125 mld.euro (capitalizarea bursei din Polonia este de 131 mld. euro, la unPIB de 330 mld. euro) şi tranzacţii de 3 mil. euro pe zi (faţă de300 mil. euro în Polonia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO