Burse - Fonduri mutuale

Leul scade cu 1% intr-o zi, iar Bursa pierde inca 2%

Leul scade cu 1% intr-o zi, iar Bursa pierde inca 2%

Click pentru imaginea marita

16.08.2007, 21:42 17

Principalul indice al pietei bursiere, BET a coborat ieri cu 1,8%, in timp ce pierderile pe SIF-uri au fost duble, iar leul a pierdut circa 1% fata de euro dupa cursul calculat de BNR, desi pe piata valutara interbancara corectia a fost chiar mai mare.
Dupa acalmia de miercuri, Bursa si piata valutara au fost ieri zdruncinate de un nou val de turbulente propagate pe pietele occidentale de aparitia unor noi nume de mari banci afectate de criza creditelor ipo-tecare din SUA.
Capitalizarea totala a pietei a pierdut ieri circa 800 mil. euro, caderea fiind amplificata si de deprecierea leului in raport cu euro.
Pe piata valutara, conjunctura externa a venit sa probeze ca leul se poate deprecia la fel de repede cum s-a intarit: de la un minim de 3,1204 lei pentru un euro atins pe 24 iulie s-a intors ieri la un curs de 3,2260 lei/euro, consemnand o corectie de 10 bani. Intervalul de tranzactionare a urcat rapid peste 3,23 lei, iar cotatia maxima la care s-au efectuat operatiuni a fost de 3,2325 lei/euro.
Continuarea scaderii pietelor internationale, dar si vestile negative venite pe plan intern, cum ar fi intentia PSD de a depune o motiune de cenzura, ceea ce ar putea declansa alegeri anticipate sau adancirea deficitului de cont curent au tinut si ieri cumparatorii departe de Bursa, piata inregistrand una dintre cele mai proaste zile de anul acesta.
Majoritatea actiunilor cotate au inregistrat si ieri pierderi substantiale pe fondul lipsei de cumparatori. Scaderea cotatiilor nu a fost vazuta de investitori ca o oportunitate de cumparare, valoarea tranzactiilor ramanand in limitele unei zile normale de tranzactionare - circa 19 milioane de euro.
SIF-urile, care de obicei inregistreaza cele mai mari fluctuatii de pe piata, au pierdut ieri aproape 4% din valoare, indicele acestora, BET-FI, pierzand deja 18% fata de maximul de la finele lunii trecute.
Cu toate acestea, brokerii spun ca pe piata nu a aparut panica, investitorii asteptand ca pietele financiare internationale sa se linisteasca.
"Nu am observat panica pe piata si multi dintre investitori asteapta stabilizarea pietei pentru a intra la cumparare. Nu cred ca scaderea va mai dura mult, iar primul semn de stabilizare va fi dat de evolutia pietelor externe", spune Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj. El spune ca actiunile unora dintre companii, mai ales ale acelora care au anuntat rezultate bune la jumatatea anului, au devenit tot mai tentante in urma scaderilor din ultimele zile.
Cea mai mare companie cotata, Petrom, urmeaza sa anunte astazi rezultatele financiare pe prima jumatate a anului, ceea ce isi va pune amprenta asupra pietei in zilele urmatoare. Petrom a incheiat ieri ziua la 0,515 lei/actiune, cu 1% mai putin decat vineri si cu 14% sub maximul de luna trecuta.
O cadere mai mare decat cea de ieri a pietei de la Bucuresti a fost inregistrata de Bursa din Praga, care coborase cu aproape 4% pana la ora 16:00.
Euro a continuat sa castige teren la Bucuresti, urcand ieri pana la un maxim al ultimilor doua luni de 3,23 lei, in cadrul unei prelungiri a corectiei regionale.
Piata de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,2 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta, preluand astfel miscarea de pe pietele vecine. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,2320 lei pentru un euro, pe fondul unor cumparari importante de valuta. Ordinele au provenit atat de la jucatorii straini, cat si de la bancile locale, care s-au grabit sa-si inchida pozitiile deschise in ziua precedenta. Desi pe pietele vecine volatilitatea a fost ridicata, dealerii bancilor locale sunt destul de calmi.
"Se pare ca la 3,23 lei pentru un euro este un nivel de rezistenta, care a rezistat la mai multe atacuri succesive", noteaza Bogdan Mihoc, director de trezorerie la UniCredit Tiriac, fara sa precizeze o eventuala tinta de curs pentru zilele urmatoare. El spune ca jucatorii straini au fost activi atat pe partea de cumparare de valuta, dar si pe vanzare, iar lichiditatea pietei a fost buna in ultimele sedinte de tranzactionare. Cumpararile agresive din prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri au fost in general operatiuni 'speculative', comenteaza Mihoc.
Pe pietele vecine euro a urcat cu peste 2% de la inceputul saptamanii fata de forintul maghiar, respectiv cu peste 1% fata de zlotul polonez.
"Speculatorii straini au pozitii reduse pe Romania, astfel incat crizele de afara ne nu afecteaza prea mult. Chiar daca aversiunea fata de risc creste, in piata se lucreaza foarte ordonat", spune Dragos Balaci, dealer sef la ABN Amro Bank. Astfel, Balaci nu se asteapta ca euro sa urce la 3,3 lei si considera ca am putea sa vedem chiar o decuplare a leului de monedele vecine, in cazul in care acestea vor continua sa se deprecieze.
Incertitudinile si suspiciunile legate de numarul bancilor mari afectate de criza americana au antrenat scaderi vizibile ale cotatiilor actiunilor mai multor giganti financiari mondiali ca UBS sau Deutsche Bank. Marile banci de investitii nu mai recomanda cumpararea de actiuni din industria bancara.
Mitsubishi UFJ Financial Group si Sumitomo Mitsui Financial Group, doua dintre cele mai mari banci japoneze, au intrat pe lista institutiilor financiare care au anuntat pierderi de zeci de milioane de dolari cauzate de investitii pe piata creditelor ipotecare sub-prime din SUA.
Euro a scazut cu circa 0,3% pana 1,349 dolari.


Impact este afectata de caderea Bursei

Cotatia actiunior companiei Impact a scazut sub pretul la care compania intentioneaza sa ofere actiuni noi, declinul putand sa afecteze nivelul finantarii atrase de Impact de pe piata de capital. Compania ar putea deveni prima a carei activitate este afectata de criza de pe pietele financiare globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO