Burse - Fonduri mutuale

Licitatie pentru pretul de inchidere la Bursa

23.04.2008, 18:32 54

Incepand de astazi, preturile de inchidere de la Bursa se vor stabili pe baza noului algoritm de fixing, care presupune stabilirea ultimului pret pe baza ordinelor de tranzactionare introduse in perioada de preinchidere a sedintei bursiere.
Aceasta presupune stabilirea pretului de inchidere la fel ca si pretul de deschidere.
Acest algoritm va permite prelungirea cu 15 minute a sedintei de tranzactionare, ultimele tranzactii urmand sa se realizeze la ora 14:30, pe baza ordinelor introduse in intervalul 14:15 - 14:30, care corespunde starii de preinchidere.
Potrivit reprezentantilor BVB, algoritmul de fixing reprezinta o licitatie la un pret unic, avand drept rezultat determinarea volumului maxim care poate fi tranzactionat la pretul rezultat din fixing.
In starea de inchidere a pietei se calculeaza pretul si cantitatea de inchidere, se identifica tranzactiile posibile, se aloca volumul de instrumente financiare si se incheie tranzactiile, ca si in deschiderea sedintei de tranzactionare.
Brokerii sustin ca noul algoritm nu va determina diferente majore in preturile de inchidere.
"Introducerea acestui sistem va face ca pretul de inchidere sa fie mai relevant si se vor elimina suspiciunile privind pretul de inchidere, dar nu cred ca vor fi diferente importante fata de preturile de inchidere de pana acum", considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Brokerii mai spun ca prelungirea programului de tranzactionare hotarata de Consiliul BVB este o masura pozitiva, care ajuta atat investitorii locali, cat si pe cei straini.
"Cred ca e decizie buna, cu toate ca multa lume poate considera ca e un moment nefericit pentru o astfel de masura, avand in vedere lichiditatea redusa din ultima perioada si interesul redus al investitorilor fata de Bursa. Totusi, cu aceasta masura vom putea sa fim mai aproape fata de programul investitorilor straini, in special a celor din SUA, oferindu-le acestora un orar de tranzactionare mai favorabil", considera Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO