Burse - Fonduri mutuale

Linde livreaza o fabrica de 70 mil. euro catre Petrom

17.10.2006, 19:46 63

Linde Engineering, companie integrata in cadrul grupului international german de inginerie Linde, a incheiat cu Petrom, controlata de grupul petrolier austriac OMV, un contract in valoare de 70 de milioane de euro, care prevede livrarea pana la jumatatea anului 2008 a unui ansamblu de instalatii de separare a gazului petrolier lichefiat (GPL).
Potrivit reprezentantilor Linde, inlocuirea vechilor active aflate in patrimoniul Petrom va duce la cresterea capacitatii de separare a GPL, precum si la un grad mai ridicat de eficienta energetica.
"Aproximativ 100.000 de tone de GPL vor fi separate prin intermediul acestei instalatii. Dupa aceasta procedura, produsul va fi transportat pana la rafinariile Petrom unde va fi in continuare tratat. Gazul natural extras va fi preluat de sistemul de distributie", sustin reprezentantii Linde.
"Acesta este un pas important in dezvoltarea pe piata est-europeana a diviziei de inginerie a grupului Linde. In special in Romania, care va adera la UE in 2007, vedem un potential urias pentru o serie de alte proiecte interesante", a afirmat Aldo Belloni, membru in comitetul executiv al Linde.
Linde este prezent pe piata romaneasca prin compania Linde Gaz care detine unitati de productie si imbuteliere a gazelor la Cluj, Valcea, Brazi-Ploiesti, Timisoara, Bucuresti, Galati, Brazi-Ploiesti, Oradea, Baia Mare, Brasov, Constanta.
Linde Gaz Romania a realizat pe primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de 27,3 milioane de euro. Grupul Linde, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata gazelor industriale din Romania, a investit pana acum aproximativ 73 de milioane de euro. Ultima investitie de 25 de milioane de euro intr-o fabrica de separare a aerului a fost derulata la combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 11,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 42,6 milioane de euro, conform bilantului depus la Finante.
Programul de investitii pentru 2006 se ridica la valoarea de 8 milioane de euro si cuprinde construirea unui nou sediu central la Timisoara, echipamente, dotari, tehnica de distributie si mijloace de transport specializate.
In ceea ce priveste Petrom, austriecii au anuntat pana in 2010 un program de investitii care vizeaza aducerea companiei romanesti la standardele de lucru promovate de OMV la nivel international. Astfel, numai in rafinaria Petrobrazi se vor face investitii de 1 miliard de euro care vizeaza triplarea cantitatii de motorina produse pana la 2,1 milioane de tone anual comparativ cu nivelul de 0,7 milioane de tone produse in prezent. Tinta proiectului de investitii este ca pana in 2011 productia de motorina sa echivaleze cu o treime din productia totala a rafinariei. In ceea ce priveste segmentul de explorare si productie, Petrom a intrat recent pe piata ruseasca prin intermediul achizitiei a opt licente de explorare si a uneia de explorare si productie. Obiectivul de productie stabilit pentru piata ruseasca este de 30.000 de barili zilnic pana in 2010. De asemenea, Petrom urmeaza sa intre pana la jumatatea anului viitor pe piata din Bulgaria prin intermediul transferului drepturilor de explorare si productie asupra unui perimetru de la OMV catre compania romaneasca. Petrom a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,78 miliarde de euro si un profit net de 403 milioane de euro. Capitalizarea bursiera a companiei a atins ieri un nivel de 9,79 miliarde de euro la un pret pe titlu de 0,6050 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO