Burse - Fonduri mutuale

Lipsa acuta de lichiditate in piata

08.06.2005, 19:34 30

Piata si-a continuat ieri evolutia linistita, reusind o usoara revenire, dupa seria recenta de scaderi. Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, a inregistrat o crestere de 1,37%.

Lichiditatea din piata s-a mentinut insa la acelasi nivel scazut din sedintele precedente, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor derulate a fost de 82,2 mld. lei (2,3 milioane de euro).

"In ultima perioada se observa o evolutie linistita a pietei, pe fondul unei lichiditati foarte slabe. Avand in vedere raportarile financiare trimestriale ale companiilor, preturile sunt destul de scazute, fapt care ii inhiba pe vanzatori. Pe de alta parte, increderea cumparatorilor este destul de scazuta, acestia avand o abordare prudenta a pietei. Investitorii autohtoni au nevoie de un trend pentru a intra mai puternic pe piata, iar in acest moment trendul lipseste", a spus Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Nimic nu pare sa ameninte pentru moment acest calm instaurat pe piata, in conditiile in care lipsesc evenimentele importante, de natura sa puna in miscare banii din piata. "Piata are nevoie de evenimente cu impact pozitiv pentru a-si relua cresterea, iar acestea deocamdata lipsesc. Este nevoie de lucruri interesante in piata, de noi listari, care sa atraga o crestere a lichiditatii si un interes sporit din partea investitorilor institutionali. In general, investitorii straini spun ca nu gasesc in Romania suficiente societati lichide", a explicat Brendea.

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei de ieri a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de 19,8 mld. lei (550.000 de euro). Cursul titlurilor bancii a revenit la o volatilitate redusa, inregistrand variatii nesemnificative pe parcursul sedintei. Dupa ce au atins un maxim de 7.050 lei/actiune, pretul de tranzactionare a coborat usor, inchizand ziua la 6.950 lei/actiune, cu 0,7% mai sus comparativ cu sedinta precedenta.

Al doilea emitent din punctul de vedere al lichiditatii a fost Petrom, ale carui actiuni au facut obiectul unor transferuri in valoare de 11,3 mld. lei (313.000 de euro). Pretul de tranzactionare a inregistrat o evolutie pozitiva, atingand in final nivelul de 3.690 lei/actiune, in urcare cu 2,8%. Cu titlurile Petrom s-a realizat si o tranzactie speciala in valoare de 6,9 mld. lei (190.000 de euro), prin intermediul careia s-au transferat aproape 1,9 milioane de actiuni la un pret de 3.650 lei/actiune.

De la categoria a II-a, cele mai tranzactionate au fost actiunile Rompetrol Rafinare, care au realizat un rulaj de 6,7 mld. lei (185.000 de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 785 lei/actiune, cu 3,8% peste cotatia de la finalul zilei precedente.

Pretul actiunilor companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a coborat in prima parte a sedintei pana la un minim de 4.280 lei/actiune, inregistrand o revenire pe final si inchizand sedinta la 4.500 lei/actiune, in scadere cu 1,3% fata de luni.



Piata RASDAQ

A doua sedinta de tranzactionare a saptamanii pe RASDAQ a fost mult mai animata decat cele din ultima perioada, fapt care s-a datorat in primul rand tranzactiei in valoare de 10 milioane de euro realizata cu titlurile companiei de asigurari Astra.

Lichiditatea din piata a inregistrat o crestere fata de sedintele precedente, iar valoarea totala a tranzactiior s-a ridicat la aproape 378 mld. lei (10,4 milioane de euro). In aceste conditii, indicele RASDAQ Compozit, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate pe RASDAQ, a recuperat 0,2%.

Unul din cei mai tranzactionati emitenti ai sedintei de ieri a fost societatea de asigurari ARDAF, cu un rulaj de peste 5,8 mld. lei (160.000 de euro). Pe parcursul sedintei s-au transferat circa 2,4 milioane de actiuni, reprezentand aproape 1% din capitalul social al companiei. Cursul de tranzactionare a avut o evolutie spectaculoasa, pretul de deschidere al sedintei coincizand cu un maxim istoric de 2.450 lei/actiune. Actiunile ARDAF au inregistrat astfel o crestere de 24,6% la nivelul cotatiei medii.

Un alt emitent cu lichiditate ridicata a fost producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, ale carui actiuni au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 5,3 mld. lei (147.000 de euro). Pretul de tranzactionare a oscilat intre un minim de 3.900 lei/actiune si un maxim de 4.200 lei/actiune, cursul mediu inregistrand o crestere de 1,3%.

Societatea de constructii Cominco Bucuresti a realizat ieri un rulaj de 1,3 mld. lei (37.000 de euro). La nivelul cursului, actiunile Cominco au avut o volatilitate foarte ridicata, pretul de tranzactionare osciland intre un minim de 60.000 lei/actiune si un nivel maxim de 79.000 lei/actiune. Cu toate acestea, ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 65.000 lei/actiune, la fel ca si la finele sedintei precedente.

O evolutie interesanta in cadrul sedintei de ieri au inregistrat si actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila. Cursul actiunilor Braiconf a fost lasat sa fluctueze liber pentru formarea unui nou pret de referinta, ca urmare a trecerii datei de inregistrare pana la care actionarii beneficiau de majorarea de capital. In aceste conditii, pretul de tranzactionare a coborat cu 46,15%, inchizand sedinta la 9.800 lei/actiune.

Majorarea de capital operata la Braiconf s-a realizat prin emiterea de actiuni noi, care au fost distribuite gratuit actionarilor, fiecare actionar primind 5 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. Cursul nu a fost lasat sa fluctueze liber decat astazi, pana acum scazand zilnic pana la minimul posibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO