Burse - Fonduri mutuale

Listarea grupului Rompetrol mai intarzie

Listarea grupului Rompetrol mai intarzie

Andre Naniche, chief operating officer in cadrul grupului Rompetrol

24.04.2007, 18:02 9

Rompetrol, grupul petrolier condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, intentioneaza sa listeze in intervalul 2009-2010 un pachet de 10-25% din actiunile grupului pe o bursa externa, nu neaparat cea din Londra.
Initial, listarea unui pachet de actiuni pe o bursa externa fusese anuntata pentru anul 2008.
"Trebuie sa fim siguri ca portofoliul nostru de active este atractiv pentru investitori. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa extindem structura actuala a grupului. Suntem interesati de extinderea prezentei pe retail in Franta. Suntem prezenti pe piata de wholesale spaniola si ne intereseaza si segmentul de retail. Luam in calcul si posibilitatea de a intra pe segmentul de retail in Italia", a declarat Andre Naniche, chief operating officer (COO) in cadrul grupului Rompetrol. Operatiunea de listare a unui pachet de 10-25% din actiunile grupului pe o bursa externa ar putea costa 1-2 milioane de dolari (0,7 - 1,4 milioane de euro).
Naniche spune ca pana la sfarsitul anului 2008, grupul ar putea deveni unul integrat, ceea ce inseamna si acapararea unor operatiuni pe segmentul de explorare si productie.
"Cautam modalitati mai putin costisitoare pentru a ne indeplini acest obiectiv. Ne uitam spre perimetrele marginale, din care a fost deja extras grosul rezervelor", spune reprezentantul Rompetrol.
Achizitiile se vor realiza prin injectia de capital pe care grupul o va obtine prin vanzarea pachetului de 10-25% din actiunile Rompetrol, tranzactie aflata in faza de negocieri si care este posibil sa se finalizeze in trimestrul trei al acestui an.
Desi vanzarea unui pachet de 10-25% din actiunile grupului catre un investitor strain a fost anuntata pentru sfarsitul lunii martie, reprezentantii Rompetrol inca nu au luat o decizie in acest sens.
Sase companii s-au aratat interesate de preluarea pachetului de actiuni si, potrivit reprezentantului Rompetrol, numarul acestora a ramas neschimbat. Banca de investitii Morgan Stanley ofera consultanta pentru aceasta tranzactie si a fost mandatata sa gaseasca un cumparator.
Afacerile grupului Rompetrol au ajuns anul trecut la aproximativ 6 miliarde de doalri (4,6 miliarde de euro), iar printre cele mai importante active detinute se numara rafinaria Petromidia si reteaua de distributie Dyneff din Franta. Grupul participa in prezent la procesul de privatizare al companiei de profil sarbesti Naftna Industrija Srbije (NIS). Reprezentantii grupului au declarat recent ca sunt interesati de obtinerea unor capacitati de rafinare in zona Frantei si Italiei.
Pentru anul acesta, grupul estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 25%.
Rompetrol Rafinare a incheiat anul trecut cu pierderi de 22 de milioane de euro, in conditiile in care in 2005 compania raporta un profit net de 51 de milioane de euro.
"Din punct de vedere operational, anul trecut a fost pentru Rompetrol Rafinare unul dintre cei mai buni. Profitabilitatea a fost insa atacata de trei factori pe care noi nu-i putem controla: pretul utilitatilor, scaderea marjelor de rafinare la nivel global si cursul de schimb", a mai precizat Naniche.
Potrivit reprezentantilor grupului, rezultatele inregistrate de Rompetrol Rafinare pe primul trimestru sunt "foarte bune."
Acestia nu au precizat nivelul la care au ajuns indicatorii financiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO