Burse - Fonduri mutuale

Marius Trif, Carpatica Invest: Preturile sunt bune pentru cumparare

30.04.2008, 17:17 20

Prima zi de tranzactionare dupa sarbatorile de Paste a coincis cu asteptarile brokerilor, care prognozau cresteri usoare pentru aceasta saptamana. Principalii indici ai Bursei au inregistrat aprecieri ieri, in conditiile in care volumele au fost destul de ridicate fata de cele inregistrate in ultima perioada.
"Intram in luna mai si sunt destul de multe evenimente pozitive care pot influenta pozitiv Bursa, asteptandu-se si intrarea in piata a fondurilor de pensii. Preturile sunt bune pentru cine vrea sa intre in piata in momentul de fata si sa cumpere", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, s-a apreciat cu 1,35%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a crescut cu 1,15%. Ieri au revenit la tranzactionare si titlurile SIF-urilor dupa ce au fost suspendate saptamana trecuta pentru desfasurarea adunarilor generale anuale. Indicele de ansamblu al societatilor de investitii financiare, BET-FI, a crescut ieri cu 3,3%. RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice care include toate companiile listate, a pierdut in sedinta trecuta 0,6%.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7,7 milioane de euro (28,1 milioane de lei), pe fondul unui volum de peste
45 milioane de actiuni. Grupul SIF-urilor a atins un rulaj de 4,5 milioane de euro (16,2 milioane de lei), reprezentand peste jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa.
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile SIF Moldova (SIF2), in valoare de 1,5 mil. euro (5,4 milioane de lei), in vreme ce SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cea mai mare apreciere din cadrul societatilor, de 5%.
Cele mai importante banci listate pe Bursa, Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD), au atins ieri tranzactii cumulate in valoare de 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei).
Titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au atins si ele un rulaj de peste un milion de lei, pe fondul unor aprecieri de aproximativ 2,2%.
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) a atins un rulaj de 0,2 milioane de euro (0,7 milioane de lei), pe fondul unei cresteri de 1,5%, in vreme ce titlurile Antibiotice Iasi (ATB) au crescut cu 3,8%, pe fondul unor tranzactii de doar 12.000 de euro (42.000 de lei).
Piata RASDAQ a inregistrat o lichiditate de 7,8 milioane de euro (28,4 milioane de lei), in conditiile in care in cadrul sedintei s-a desfasurat o tranzactie speciala cu titlurile Olimp Estival (OLIP), companie rezultata din divizarea societatii Neptun Olimp (NEOL), in valoare de 6,4 milioane de euro (23 milioane de lei).
"Spre mijlocul lunii preturile vor merge in sus. Nu este de dorit sa avem parte de cresteri puternice intr-o singura zi. Pietele internationale sunt si ele favorabile Bursei, acestea inregistrand cresteri in ultima perioada", spune Trif.
Pietele internationale au inregistrat scaderi usoare in sedinta trecuta. Astfel, indicele francez CAC 40 se deprecia spre sfarsitul sedintei de ieri cu 0,2%, in vreme ce indicele german DAX pierdea 0,6%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 se aprecia cu circa 0,2%, in vreme ce ultima sedinta din Statele Unie a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de aproximativ 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO