Burse - Fonduri mutuale

Marje mari de profit in constructii, dar in scadere

Marje mari de profit in constructii, dar in scadere

Click pentru imaginea marita

19.04.2007, 19:06 521

Sectorul de constructii, care este prognozat sa creasca in medie cu 10,7%, pana in 2013, face atractive plasamentele in actiuni la societatile din domeniu, dar trebuie avuta in vedere si concurenta puternica la nivelul acestui sector, fapt ce ar putea diminua cotele de piata ale unor jucatori, se arata intr-un raport de analiza al Broker Cluj de la sfarsitul lunii trecute.
Sectorul de constructii, unul slab consolidat si intensiv din punctul de vedere al fortei de munca, ar putea sa devina in acest an dinamic din punctul de vedere al tranzactiilor private. De altfel, exista o tendinta de reorientare a fondurilor straine catre constructii si a industrii conexe, precum vopsele, materiale de constructii si finisaje, spun analistii Broker Cluj.
La sfarsitul anului trecut, fondul de investitii Enterprise Investor a preluat producatorul de materiale de constructii Macon Deva printr-o tranzactie de 35 mil. euro.
Din analiza realizata de Broker a rezultat faptul ca marja de profit a companiilor din domeniul materialelor de constructii listate pe Bursa s-a redus anul trecut comparativ cu 2005.
Astfel, marja de profit net a Ceramica Iasi s-a diminuat in 2006 pana la 16,97%, de la 24,41% cu un an in urma. Aceeasi tendinta s-a manifestat si la nivelul celorlalte companii din sector, precum Cemacon Zalau, Simcor Oradea sau Prefab Bucuresti. Principalele cauze ale scaderii marjei de profit au fost reprezentate de cresterea cheltuielilor cu productia, dar si a cheltuielilor cu dobanzile la credite ocazionate de investitii.
Pentru cresterea productivitatii si extinderea liniilor de fabricatie, companiile din domeniul materialelor de constructii au realizat anul trecut investitii importante. Un exemplu in acest sens il constituie investitia de 25 mil. lei (peste 7 mil. euro) a Ceramica Iasi intr-o noua linie de productie a blocurilor ceramice.
"Cred ca investestitiile realizate de producatorii de materiale de constructii le vor asigura baza de crestere a marjelor de profitabilitate in viitor", spune Anca Daniela Topan, analist la Broker Cluj, societate care detine circa 9,2% din actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau.
Dintre societatile analizate, Ceramica Iasi inregistreaza nivelul cel mai ridicat al rentabilitatii financiare, cu o valoare de 24,3%, mult peste ratele de dobanda bancare.
La polul opus se afla Cemacon Zalau, pentru care indicatorul are o valoare de 8,8%. Ratele de rentabilitate ale producatorilor de materiale de constructii listati pe Bursa sunt comparabile cu cele ale principalului jucator de pe piata, Wienerberger, cu o cota de 30% si care detine cea mai moderna fabrica de caramizi din Romania, la Gura Ocnitei.
Din punctul de vedere al indicatorului PER (pret raporat la profit pe actiune), societatile romanesti inregistreaza valori putin mai bune decat cele ale companiilor din acelasi domeniu cotate pe bursa din SUA, care au o medie de 18% a acestui indicator. Cea mai buna valoare a PER dintre societatile analizate a inregistrat-o Simcor Oradea, cu 6,6.
"Faptul ca indicatorii PER ai acestor companii romanesti sunt similari cu cei de pe bursele din afara este un lucru bun, avand in vedere potentialul mare de dezvoltare a acestui sector.
Societatile de constructii au avut foarte mult de castigat de pe urma exploziei acestui sector si consider ca investitiile in actiuni ale acestor companii sunt oportune", spune Marian Lupu, director general adjunct al societatii de brokeraj EstInvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO