ZF 24

Maxim istoric: Fondurile mutuale au atras 1,2 mld. lei în primul trimestru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

14.04.2014, 00:07 518

Fondurile mutuale au atras 1,2 miliarde de lei (266 mil. euro) de la investitori în primul trimestru, acesta fiind cel mai bun debut de an din istorie.

Grosul banilor a fost atras de fondurile cu strategii conservatoare de investiţii, însă timid investitorii încep să se uite şi către fondurile cu acţiuni în portofoliu, după ce ani la rând au evitat riscurile.

Fondurile conservatoare au adus randamente de până la 6,5% în ultimele 12 luni, peste dobânda bancară de circa 4-4,5% pe an, în timp ce fondurile de acţiuni, mai riscante, au câştigat peste 10%.

Mare parte din banii noi atraşi în primul trimestru provine din transferului făcut de clienţi din depozite bancare în fonduri mutuale, având în vedere că cele mai mari sume au fost încasate de fondurile administrate de bănci, ce folosesc strategii conservatoare de investiţii şi riscuri reduse.

Fondurile de obligaţiuni, care investesc în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare, au atras cei mai mulţi bani, respectiv 620 de milioane de lei. Din rândul acestor fonduri, Erste Bond Flexible RON, cel mai mare fond mutual din România cu active de peste 6,1 miliarde de lei, a atras circa 500 de milioane de lei în primul trimestru. Fondul este administrat de Erste Asset Management ce face parte din grupul austriac care controlează BCR.

Fondurile diversificate şi fondurile de acţiuni au atras împreună 60 de milioane de lei de la investitori. Deşi sunt de zece ori mai mici decât intrările nete raportate de fondurile de obligaţiuni, intrările nete în cele două categorii de fonduri sunt un semnal pozitiv că investitorii încep să îşi asume riscuri şi astfel să îşi direcţioneze parte din economii spre bursa de la Bucureşti.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- sumele atrase de principalele fonduri de obliga­ţiuni 

- sumele atrase de fondurile diversificate şi fondurile de acţiuni

- cele mai mari randamente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO