ZF 24

Memorandumul dintre Ponta şi Rompetrol a picat la Curtea Constituţională

Memorandumul dintre Ponta şi Rompetrol a picat la Curtea...

Autor: Otilia Ciocan, Andrei Chirileasa

21.11.2013, 20:37 424

Legea de aprobare a Memoran­du­mului de înţelegere între statul român - guvernul Ponta şi Parlament şi grupul Rompetrol a fost declara­tă neconsti­tuţională de către Curtea Constituţio­na­lă, în urma unei sesizări a pre­şedintelui Traian Băsescu.

Legea, iniţiată de gu­ver­nul Ponta, privind apro­barea Memo­randu­mului de înţelegere în­cheiat în­tre statul român şi The Rom­petrol Group sem­nat la Bucureşti la 15 fe­brua­rie 2013 a fost adop­tată în oc­tombrie. Memo­randumul pre­vede ca statul român, care contro­lează 44,6% din acţiunile Rom­petrol Rafinare (RRC), să cedeze un pachet de 26% grupu­lui Rompetrol, ac­ţio­narul majo­ritar al companiei, pentru 200 mil. dolari. Com­pania petrolieră de stat KazMu­naiGas, din Kazahstan, care controlează grupul Rompetrol, se mai angaja să constituie un fond de investiţii kazah-român, în care Rompetrol să de­ţină 80% din acţiuni şi statul român 20%, care să investească în următorii ani un miliard de dolari în proiecte din sectorul energetic.

WikiZF: Profilul companiei Rompetrol

În schimb, statul ar fi re­nunţat la litigiile cu Rompetrol care vizau re­cu­pe­rarea sumei de 516 mil. euro, repre­zen­tând con­tra­valoarea obli­ga­ţiu­nilor nerăs­cum­pă­rate de Rompetrol Rafinare de la statul român, în sep­tem­brie 2010. În schim­bul obligaţiunilor, statul a primit acţiuni în companie.

Preşedintele Traian Băsescu a se­sizat, la 24 octombrie, Curtea Consti­tu­ţio­nală, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare formulată de preşedinte, care nu a dorit să promulge legea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO