Burse - Fonduri mutuale

Micii actionari au mai luat 5% din Fondul Proprietatea in ultimele doua luni

Micii actionari au mai luat 5% din Fondul Proprietatea in ultimele doua luni

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea

12.11.2008, 18:31 23

In perioada 31 august - 31 octombrie, in actionariatul Fondului Proprietatea a fost inregistrat un nou actionar important, cu o detinere de 2,27% din actiuni. Astfel, trei persoane fizice au ajuns sa controleze 9,34% din actiunile fondului, ale carui active se ridicau la sfarsitul lunii septembrie la 14,8 mld. lei (4,05 mld. euro). Printre actionarii semnificativi ai fondului se numara si o persoana juridica, cu o detinere 2,77% din titluri.

Tot in ultimele doua luni, numarul de actionari persoane fizice cu detineri de sub 1% a crescut de la 1.996 la 1.999, iar participatia detinuta de acestia s-a majorat cu 2,28%, la 11,37%.
Numarul de actionari persoane juridice cu detineri sub 1% a crescut de la 16 la 21, iar detinerile acestora au crescut de la 1,43% la 1,8%.
Ministerul de Finante si-a redus in schimb participatia cu 4,94%, la 74,7%.
Pentru actionarii fondului, asteptarea listarii acestuia la Bursa s-ar putea prelungi, din cauza intarzierii alegerii administratorului.
"Daca se prelungeste alegerea administratorului, probabil vom avea o intarziere si in calendarul listarii, care presupunea definitivarea procedurilor pana la jumatatea anului viitor. In acest caz va trebui sa ne reevaluam intreaga activitate legata de listare", a declarat Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, citata de Mediafax. Ea nu a comentat despre motivele intarzierii alegerii administratorului, afirmand ca acest proces intra exclusiv in atributia Comisiei de selectie condusa de Sebastian Vladescu. Potrivit anuntului si calendarului publicat pana in prezent, administratorul trebuie ales pana la sfarsitul anului. Pentru selectarea administratorului au fost depuse 28 de scrisori de intentie din partea unor importante institutii financiare internationale.
Fondul Proprietatea a raportat pe primele noua luni un profit net de 424,8 mil. lei (116 mil. euro), cu 40% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, fondul a castigat 109,3 mil. lei (30,5 mil. euro).
Fondul a inregistrat o cifra de afaceri de 458,6 mil. lei (126 mil. euro), din care 382,7 mil. lei (105 mil. euro) reprezinta venituri din dividende incasate de la companiile din portofoliu, printre cele mai importante fiind Petrom, Transgaz si Transelectrica. De asemenea, fondul a obtinut venituri din dobanzi de 49,4 mil. lei (13,57 mil. euro) si venituri din diferente de curs valutar de 23,9 mil. lei (6,56 mil. euro).
Pe de alta parte, fondul a avut cheltuieli din activitatea curenta de 26,3 mil. lei (7,22 mil. euro), respectiv 17 mil. lei din diferenta de curs valutar si 9,3 mil. lei cheltuieli operationale, din care aproximativ 3 mil. lei au reprezentat cheltuieli salariale.
Activele totale ale Fondului Proprietatea se ridicau la finele lunii septembrie la 14,8 mld. lei (4,05 mld. euro), iar capitalurile proprii insumau 14,79 mld. lei (4,04 mld. euro). Valoarea activelor nu a fost corectata insa in urma evolutiei negative a companiilor listate pe care le are in portofoliu, lucru care s-ar putea intampla insa pana la sfarsitul anului, potrivit directorului general al fondului, Daniela Lulache.
De exemplu, participatia de 10,11% detinuta la Petrom, cea mai valoroasa din portofoliul fondului, si-a redus valoarea pe Bursa cu peste 1,1 mld. euro de la inceputul anului, de la circa 1,7 mld. euro la 0,6 mld. euro. Procesul de evaluare a participatiilor fondului nu a fost inca finalizat.
La sfarsitul lunii septembrie, Fondul Proprietatea dispunea de lichiditati in valoare de 930 mil. lei (250 mil. euro). In cursul lunii octombrie, fondul a contribuit cu 35,8 mil. lei (aproape 10 mil. euro) la majorarile de capital realizate de trei societati din portofoliu, respectiv Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord, unde si-a conservat ponderile in capital.
Tot in cursul lunii octombrie, Fondul Proprietatea a investit o parte din disponibilitati, circa 133,8 mil. lei (36,5 mil. euro), in certificate de trezorerie emise de Ministerul Economiei si Finantelor, cu scadenta de 6, respectiv 12 luni.
"Intentionam sa mai achizitionam titluri de stat. Este o decizie de diversificare, in conditiile in care criza internationala pare sa afecteze si institutiile financiare din Romania", a precizat Lulache.
Ea sustine ca plasamentele Fondului Proprietatea la bancile comerciale sunt remunerate chiar peste randamentul obtinut la titlurile de stat, intrucat este vorba de sume foarte mari. In aceste conditii, decizia de a investi in titluri de stat este motivata exclusiv de diversificarea portofoliului, in conditiile crize financiare internationale. Lulache a mai spus ca din totalul lichiditatilor Fondului Proprietatea, aproximativ 15-20% sunt denominate in alte valute decat moneda nationala.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO