Burse - Fonduri mutuale

Mihai Miron ia în calcul o ofertă de acţiuni pentru a aduce Ropharma la Bursă

19.08.2010, 23:35 111

Mihai Miron, proprietarul lanţului de farmacii Ropharma Braşov(IAFR), vrea să listeze compania la prima categorie a Bursei învederea creşterii vizibilităţii şi pentru a coopta fonduri deinvestiţii în companie.

Acţiunile Ropharma au înregistrat în 2010 o evoluţiespectaculoasă, acestea dublându-şi valoarea în ultimele opt luni.Avansul din acest an vine după o creştere şi mai puternică peparcursul anului trecut, când titlurile firmei au urcat cu peste170%.

Ropharma a devenit în prezent a treia cea mai mare companie depe piaţa RASDAQ şi are o capitalizare de 55 mil. euro, care odepăşeşte pe cea a mult mai cunoscutei Biofarm Bucureşti (BIO),evaluată la 49 mil. euro. Antibiotice Iaşi (ATB), a doua companiefarma de la categoria I a Bursei, are o valoare de piaţă nu cu multmai mare faţă de cea a Ropharma, respectiv de 59 mil. euro.

"În primul rând Ropharma este o companie care se încadrează încriteriile pieţei şi poate mai atragem şi alţi acţionari de genulfondurilor de investiţii. Vrem să fim mai vizibili. În ceea cepriveşte free-float-ul suntem undeva aproape de 20%, iar una dintrevariantele pe care le avem în vedere este listarea printr-un IPOpentru a depăşi pragul de 25%", spune Mihai Miron, preşedintele şidirectorul general al Ropharma Braşov care este ajutat în procesulde listare de Carpatica Invest şi în materie de consultanţă de HTIValori Mobiliare.

Omul de afaceri a reuşit să unească sub brandul Ropharma maimulte societăţi precum Farmaceutica Aesculap Târgu-Mureş, GlobalPharmaceuticals Braşov şi Medica Bacău, astfel că în 2009 companias-a plasat pe locul 9 în topul celor mai mari retaileri demedicamente din România. După fuziune, Ropharma a ajuns anul trecutla afaceri de 289,2 mil. lei (circa 68 mil. euro), marea majoritatea vânzărilor realizându-se prin reţeaua de 94 farmacii proprii şi 5depozite cu acoperire la nivel naţional. În 2010, Ropharma a ajunsprin mai multe achiziţii la 102 farmacii.

Procesul de fuziune a readus anul trecut Roharma pe profit dinactivitatea de bază, cu un rezultat de peste 7 mil. lei (1,6 mil.euro), de la o pierdere de 5,7 mil. lei în 2008, iar profitul nets-a cifrat la aproape 4,2 mil. lei (un milion de euro).

"Pentru anul 2010 estimez că Ropharma va avea un EBITDA de 6milioane de euro şi afacerile undeva la 88-90 milioane de euro. Euam tradus cuvântul criză din limba chineză care înseamnă «multipleoportunităţi»", spune Miron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO