Burse - Fonduri mutuale

Mihail Ion, Raiffeisen AM: Expunerea pe pietele internationale a facut diferenta la randamente

Mihail Ion, Raiffeisen AM: Expunerea pe pietele internationale a facut diferenta la randamente
14.01.2009, 17:41 33

Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a inregistrat anul trecut una dintre cele mai mici scaderi de la categoria sa, de -59%, investind un sfert din active pe pietele externe, in timp ce fondul Raiffeisen Romania Actiuni a suferit cea mai mare pierdere, de aproape 80%, concentrandu-se doar pe piata locala.

Cand cea mai mare parte a fondurilor de actiuni s-au refugiat de corectii in depozite bancare, Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Mangement, a incercat sa amortizeze pierderile locale investind indirect pe pietele internationale.
La sfarsitul lunii decembrie, Raiffeisen Prosper avea investite aproape un sfert din activele nete in valoare de 24,5 mil. lei in fondurile de investitii internationale administrate de Robecco Bank, JP Morgan si Raiffeisen Capital Management.
Pe parcursul lui 2008, expunerea fondului pe pietele internationale a variat intre 20% si 30% din active, restul de pana la 50% din active fiind investit in actiuni cotate pe piata locala. Principalele plasamente locale ale fondului au fost titlurile Petrom, BRD, Transgaz si SIF Muntenia. Pierderea cu care Raiffeisen Prosper a incheiat anul 2008 a fost de 59,3%. In timp ce un portofoliu similiar de actiuni si o expunere pe piata locala de peste 90% din active au adus celui de-al doilea fond de actiuni al RAM-Romania Actiuni o depreciere de aproape 80% in 2008. "Aproape 90% din randamentul unui fond este generat de alocarea pe clase de active, in timp ce restul de 10% este generat de "market timing" ( luarea deciziei de a vinde sau cumpara active in functie de estimari de pret)", a spus Mihail Ion (desen), presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM).
Anul trecut, Investica Altius, administrat de Investica Asset Management a fost cel mai "performant" fond de actiuni, inregistrand o pierdere de 52,7%. Randamentul a fost posibil insa doar datorita reducerii semnificative a investitiilor in actiuni, fondul inchizand anul cu aproape 60% din active in depozite bancare. Al doilea performer al industriei a fost fondul de actiuni Star Next, cu o pierdere in 2008 de 56%, cu 43% din active investite in depozite bancare. Urmeaza Raiffeisen Prosper, cu o depreciere de 59,3% in 2008.
"Expunerea pe pietele internationale a facut diferenta pentru ca nu toate pietele internationale au scazut la fel de mult ca cea locala. Investind in unitati de fond denominate in euro si pe pietele externe de capital, deprecierea leului in raport cu euro a fost un alt avantaj pentru fond", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper alaturi de fondul diversificat Raiffeisen Benefit sunt printre putinele fonduri mutuale care realizeaza plasamente pe alte piete decat cele locale.
Raiffeisen Prosper a investit in fonduri de investitii internationale, precum fondurile de actiuni JP Morgan Emerging Markets si Robecco Emerging Markets Equities, care au atras in total 20% din active.
Pe primul loc in principalele cinci plasamente ale Raiffeisen Benefit la sfarsitul lunii decembrie se situeaza obligatiuni emise de Erste Bank, care au atras aproape 10% din activele nete de 17,6 mil. lei.
Globinvest si Pioneer Asset Management sunt alti doi administratori care gestioneaza fonduri de investitii cu expuneri pe pietele externe. Mai exact, fondul inchis de actiuni Euroglobinvest, care la sfarsitul lunii decembrie a plasat 70% din active pe pietele externe de actiuni, in timp ce Europa Obligatiuni, administrat de Pioneer AM, a investit in obligatiuni denominate in euro si lei aproape 60% din active.
Pentru anul in curs, Raiffeisen Asset Management, care detine o cota de 8,5% din piata fondurilor mutuale, intentioneaza sa isi consolideze portofoliul de produse, dupa un an 2008 in care a lansat doua fonduri de investitii - Raiffeisen Monetar si Raiffeisen Strategii Valutare.
 
RCM: Obligatiunile din Europa de Est au perspective bune pe termen lung
Stefan Grunwald, administrator de fond la Raiffeisen Capital Management, divizia de administrare a grupului Raiffeisen cu sediul in Austria, este de parere ca titlurile de stat emise de guvernele Poloniei, Ungariei si Cehiei vor profita in lunile urmatoare de pe urma reducerii ratelor de dobanda realizate de Banca Centrala Europeana si de bancile centrale locale. Pe fondul recentelor deprecieri, valutele centrale si est-europene au atins valori atractive si ofera un potential ridicat de castig pe termen lung, potrivit lui Grunwald.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO